Igiena la copiii 1 - 3 ani

©

Autor:

Igiena la copiii 1 - 3 ani
Igiena si copilul mic sunt doua "concepte" care de cele mai multe ori se resping reciproc. Copiii cu varsta intre 1 si 3 ani nu au nicio notiune despre igiena sau lucrurile de care trebuie sa se fereasca pentru a nu se imbolnavi - mananca de pe jos sau de pe talpa papucilor, se scobesc in nas, testeaza creioanele si cariocile colorate pe propriul corp, sunt mult prea familiari cu fluidele corporale si murdaria in general este cel mai bun "prieten" de joaca. Din fericire parintii au la dispozitie una dintre cele mai bune metode pentru a-l invata pe cel mic regulile de baza ale igienei - exemplul personal. Incepeti prin a-i arata celui mic cum va spalati pe maini, cum va suflati nasul si cum va spalati pe dinti. Cu cat incepeti mai devreme, cu atat copilul va accepta mai usor aceste reguli, care de fapt contravin fericirii copiilor mici.

Spalarea mainilor
Copiilor le place rutina, astfel incat este o idee buna sa transformati spalatul pe maini intr-un obicei regulat, dupa folosirea toaletei, dupa joaca si inainte de fiecare masa. Pentru ca cel mic sa nu se plictiseasca, puteti transforma spalatul mainilor intr-o activitate amuzanta - puneti-l pe copil sa cante ceva sau sa spuna alfabetu (asta va va asigura ca isi spala mainile suficient timp), dati-i un sapun in forma de animalute colorate si parfumate, special pentru copii.

Unghii curate
Cu cat unghiile sunt mai scurte, cu atat se acumuleaza mai putine murdarii si bacterii. Din pacate taierea unghiilor nu este o activitate tocmai pe placul copiilor mici. Din acest motiv parintii apeleaza la tot felul de trucuri, cum ar fi sa taie copiilor unghiile in timp ce dorm sau sunt concentrati asupra altui lucru.

Nasuc curat
Pentru copiii mici poate fi incomod sa le stearga altcineva nasul - puteti incerca sa ii invatati pe ei sa fac asta, chiar daca va trebui sa reveniti pentru a curata nasul bine. Daca copilul este racit si are nasucul ranit de la stergeri repetate, o carpa umezita cu apa calda poate fi mai blanda decat un servetel de hartie.

Igiena orala
Spalarea dintisorilor incepe odata cu aparitia primului dinte, iar la cateva luni cel mic trebuie sa faca si o vizita medicului stomatolog. Abia dupa varsta de 2 ani puteti folosi si pasta de dinti la perierea dintilor copilului.

Igiena la toaleta
Chiar daca va trebui sa repetati actiunea, este bine sa-l invatati pe cel mic sa foloseasca singur hartia igienica - invatati-le pe fetite sa se stearga din fata spre spate, pentru a evita infectiile. Nu va aratati dezgustul pentru "treburile mai murdare" - cel mic trebuie sa stie ca este ceva normal, doar ca "treaba mare" contine microbi care pot fi daunatori si din acest motiv trebuie sa se spele bine pe maini dupa ce foloseste toaleta.

Baita
Invatati-i pe cei mici sa denumeasca corect toate partile corpului, inclusiv organele genitale - astfel vor putea spune daca ii doare ceva anume si, totodata, le puteti aminti locurile de care nu trebuie sa uite atunci cand se spala.

Iata cateva idei pentru a "imbuna" copiii care refuza sa faca baie:
· lasati-l pe cel mic sa tina dusul, pentru a-i asigura independenta;
· incurajati-l pe copil sa se spele singur, pe corp si pe par; folositi sampon care nu ustura daca intra in ochi;
· copiii mici sunt adesea intimidati de trecerea de la cadita de bebelus la o cada mare, pentru adulti - puteti pune in cada mai putina apa;
· asigurati proviziile de jucarii pentru baita;
· nu fortati copilul sa faca baie - cu cat il presati mai mult, cu atat el va refuza mai aprig;
· incercati o baie cu spuma, dar folositi un spumant fara sapun sau organic, care nu va usca pielea copilului;
· lasati-i copilului puterea de a decide - ce culoare de sampon vrea, ce fel de sapun, ce prosop, etc.
Igiena orala la copiii 1 - 3 ani

Igiena orala este una dintre cele mai importante deprinderi pe care parintele trebuie sa le formeze la copilul mic. Obiceiurile formate la aceasta varsta il va ajuta sa isi pastreze dantura sanatoasa pe tot parcursul vietii. Abia pe la 4 - 5 ani copiii au aptitudinile motorii pentru a-si peria singuri dintii, insa pana atunci, spalatul pe dinti este o activitate ce imbina efortul parintelui si al copilului....


Data actualizare: 11-12-2013 | creare: 11-12-2009 | Vizite: 12469
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum