Hemoragia nazala

©

Autor:

Vi s-a intimplat vreodata sa va curga singe din nas? Multor pacienti de ai mei li s-a intimplat si au venit foarte nedumeriti la mine: de ce li se intimpla asa ceva?

In primul rind, singerarea de origine nazala se numeste in termeni medical EPISTAXIS si de acum incolo voi folosi numai termenul acesta.

Cauzele aparitiei epistaxisului sunt numeroase. Pot fi cauze locale sau generale.

Cauze locale:
- Traumatisme nazale accidentale, postoperatorii, autotraumatisme (trauma digitala= scarpinatul in nas cu degetul sau servetelul), inhalatii de toxice din aer
- Infectii acute sau cronice ale mucoasei nazale: rinite/ rinosinuzite
- Deviatie de sept nazal, perforatie la nivelul septului
- Corpi straini intranazali
- Tumori nazale

Cauze generale:
- Afectiuni sistemice: vasculopatii (HTA, ateroscleroza,...), granulomatoza Wegener, Sd. Sjogren, boli hematologice (anemii, leucemii, hemofilii...)
- Afectiuni cardiace, pulmonare, renale, hepatice
- Medicatie hipocoagulanta (heparina, dicumarina, anticonceptionale orale, ASPIRINA)

Am facut aceasta schema ca sa intelegeti ca epistaxisul are numeroase cauze, si este destul de dificil de investigat cauza de aparitie si ca trebuie efectuat un consult multidisciplinar: ORL, hematolog, medicina interna.

Epistaxis - Sangerea nazala la copil
Cel  mai frecvent epistaxisul apare in copilarie si in adolescenta, de aceea multi parinti se ingrijoreaza cind le spune copilul ca ii curge singe din nas si nu o data ci de mai multe ori. Cauza cea mai plauzibila este ca acestia se scarpina des in nas (trauma digitala). Mucoasa nazala este foarte fragila, mai ales la copii.

In portiunea anterioara a septului nazal este o zona = aria Kisselbach, unde se unesc mai multe terminatii venoase formind lacuri venoase, datorita acestui lucru  orice atingere la acest nivel declanseaza singerarea.
Pentru a intarii mucoasa si  peretii vaselor,  inclusiv aceasta zona anterioara Kisselbach ar trebui sa mai luam din cind in cind vitamina C, vitamina A, Ca.  Acest lucru este valabil atit pentru copii cit si pentru adulti.
Sectiune prin cavitatea nazalaSangerare nazala - septul nazal

La adulti cauza frecventa a epistaxisului este inflamatia permanenta a mucoasei nasului mentinuta de: inhalarea de toxice, noxe, fum, pulberi din aer; infectii rinosinusale incorect tratate, deformari anatomice cum ar fi deviatia de sept nazal.
Imagine endoscopica - hemoragie nazala
Imaginea endoscopica a interiorului nasului, chiar la intrare, si sageata arata locul singerarii situat pe septul nazal

Ca sa prevenim aparitia epistaxisului trebuie ca nasul sa fie bine curatat tot timpul. Adica sa ne pulverizam in nas picaturi cu apa de mare si apoi sa suflam nasul, acestea au rolul de a elimina mai usor din nas toxicele inhalate din aer de asemenea si secretiile nazale suprainfectate, care daca ar stagna pe mucoasa ar distruge-o incetul cu incetul si ar singera. (Cum ne spalam pe dinti zilnic asa ar trebui sa ne spalam si in nas). Dupa ce ne curatam nasul ar trebui sa punem picaturi cu vitamina A uleioasa, care ar avea rolul sa hraneasca mucoasa si sa o regenereze, si sa faca o pelicula- bariera protectoare la nivelul mucoasei.

NB: nasul este prima bariera   cu care se intilneste aerul cind intra in organism, drept urmare acesta trebuie sa purifice acest aer (adica sa elimine toxicele si germenii care ar putea sa intre in organism); sa il incalzeasca  (de la 0 grade celsius cit e la intrarea in nas aerul ajunge pina la nivelul traheei  la 35 grade celsius), sa il umidifice, etc... De aceea nasul poate fi lezat foarte usor, si are „mult de muncit” ca aerul care ajunge in organismul nostru sa fie „numai bun” supravietuirii noastre. Deci  cind mucoasa nazala e lezata singereaza si atunci cind singereaza ne da un semnal de alarma ca ceva nu e in ordine.
Hemoragia nazala

Sfatul meu: nu lasati sa stea nasul „murdar”, curatati-l cit puteti de bine (spalaturi si suflat), zilnic si din cind in cind mai hraniti-l si cu vitamina A uleioasa. In momentul cind singeram mai mult din nas primul lucru care trebuie sa-l facem este sa apasam pe nara cu degetul timp de 15 minute si tinut capul in jos, stam in sezut nu intinsi in pat; daca nu s-a oprit dupa 15 minute trebuie mers la medicul ORL. Daca  simtim ca avem un cheag de singe in nas, trebuie suflat nasul si eliminat cheagul ca acesta ar fi motiv de singerare continua.

Hemoragia nazala

Protejati-va mai mult nasul, ca si acesta va proteajeaza foarte mult la rindul lui!!

Data actualizare: 10-01-2013 | creare: 25-01-2012 | Vizite: 27169
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hemoragia nazala
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum