ROmedic Firme medicale Mobilier medical

Dermatoscopia în screeningul leziunilor cutanate maligne

Dermatoscopia în screeningul leziunilor cutanate maligne
Autor: Dr. Anca Răducan

Realizată de către un dermatolog experimentat, dermatoscopia crește semnificativ sensibilitatea și specificitatea diagnosticului clinic, în mod particular al leziunilor pigmentare. Dermatoscopia a evoluat și a devenit un element esențial în rutina dermatologilor, cu ajutorul căruia putem diagnostica și leziuni non-melanocitare (benigne sau maligne). În ceea ce privește leziunile pigmentare, dermatoscopia permite screening-ul leziunilor maligne, follow-up pentru leziunile cu risc, inițierea tratamentului precoce în cazurile selecționate, dar și evitarea exciziilor inutile pentru leziuni benigne.

 

Dispozitivele actuale permit examina-rea cu sau fără contact, în lumină polarizată și nepolarizată, ajustarea luminozității,intensificarea pigmentului, precum și captarea și stocarea de fotografii, prin  adaptarea dermatoscopului hand-held la smartphone sau camera foto digitală.

 

Dermatoscopul nu este doar pentru dermatologi, putând fi utilizat și de medici de alte specialități pentru screeningul leziunilor suspecte. Dermatoscopul ideal ar trebui să întrunească următoarele calități: să aibă lentile cu capacitate de mărire sporită, să fie ușor de folosit, versatil, ergonomic, să permită un timp îndelungat de lucru (câteva ore), evaluarea în lumină polarizată și non-polarizată, cu pigment booster, ajustarea  luminozității, și foarte important, posibilitatea de a stoca imaginile.

Interpretarea leziunilor la dermatoscopie este adesea dificilă și de aceea au fost concepute criterii clare pentru depistarea tumorilor maligne. Dermatoscopia necesită timp și dedicare, participări la cursuri susținute de experți în domeniu și la congresele de specialitate, și foarte mult antrenament, obținut doar prin analiza amănunțită a mii de cazuri, prin dezvoltarea experienței profesionale. Membrii Societății Internaționale de Dermoscopie au pus bazele unui abecedar dermatoscopic, un limbaj comun, care să faciliteze analiza leziunilor.

Pornind de la Pattern-analysis (evaluarea leziunilor melanocitare pe baza unor criterii clare), în timp puteți avea o abordare dermatoscopică de tip BLINK  THINK.

 

COMPARE (în această ordine). BLINK se referă la observarea arhitecturii globale a leziunii și stabilirea simetriei/asimetriei de culoare și structură. THINK implică o abordare analitică și aplicarea celor 7 criterii specifice melanomului: A – asimetria formei, B – marginea neregulată, C – asimetria culorii, D – dimensiuni mai mari de 0,6 cm, E – evoluția în timp (creștere rapidă, sângerare, prurit). COMPARE reprezintă alternativa de abordare comparativă a leziunilor, pe care o utilizăm atunci când celelalte două metode nu se aplică. Totodată există 3 criterii de bază în depistarea melanoamelor de leziuni pigmentare benigne: asimetria de culoare și structură, evidențiată dermatoscopic, rețeaua pigmentară atipică și prezența structurilor alb-albastre.


Dacă în urma dermatoscopiei avem dubii cu privire la diagnostic, este recomandat fie să excizăm leziunea suspectă, fie să o urmărim peste un interval de timp, distrugerea acesteia prin metode ablative fără confirmare histopatologică a diagnosticului fiind contraindicată.

 

https://farmasuplimente.ro/c/aparatura-medicala/dermatoscoape/