Explorări funcționale în PITESTI
Spirometria (lat: spirare= a respira) inseamna masurarea respiratiei si este cea mai utilizată explorare funcţională respiratorie, o investigație nedureroasă, ieftină și care durează relativ puțin. Este un test ce măsoară volumul de aer pe care un individ îl poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Testul este unul simplu, nedureros și de scurtă durată. Vei fi rugat să te așezi pe scaun, medicul va poziționa un clește pe nas pentru ca aerul să circule numai pe gură și vei respira printr-un tub, urmând instrucțiunile medicului. Tubul se conectează la un aparat numit spirometru, care va înregistra diferiți parametri. Vei ține buzele strânse în jurul piesei bucale și este recomandat să te asiguri că limba nu obstruează fluxul de aer. La început vei respira normal, ulterior vei fi rugat să efectuezi un inspir maximal forțat, urmat de un expir maximal forțat până vei simți că tot aerul a ieșit din plămâni. Apoi va urma un repaus de 1 minut înainte de efectuarea unei noi măsurători. În total, trebuie efectuate 3 măsurători.
Spirometria este utilizata pentru diagnosticarea diverselor afectiuni cronice ale bronhiilor si ale plamanului (astm, bronhopneumopatie cronica obstructiva, pneumopatie interstitiala, emfizem), pentru a evalua gravitatea lor si pentru a le urmari evolutia:
- -pentru evaluarea simptomelor: tuse, sputa productiva,respiratie suieratoare;
- -pentru screening: fumatori, muncitori din mediu cu praf, pulberi;
- -pentru diagnostic: BPOC , astm, dispnee, insuficienta cardiaca;
- -pentru clasificare BPOC si astm bronsic pe grade de severitate si ajuta managementul terapeutic al pacientilor cu BPOCsi astm bronsic in fiecare stadiu;
- -examen care serveste la masurarea volumelor si debitelor pulmonare.
- -Fibroza pulmonară , Pneumonii interstitiale , inclusiv post Covid 19 - ofera corelatie exacta intre gradul afectorii interstitiale pulmonare si dispnee( oboseala - lipsa de aer in repaus/efort )
- - BPOC , Emizem pulmonar si permite diferentierea de Astmul bronsic
- -boli autoimune cu afectare pulmonara -Sarcoidoza ,Sclerodermie , Lupus eritematos , Sindron Sjogren , Poliartrita reumatoida , etc
- -Hemoragie alveolară
- -Hipertensiunea pulmonară , afectari vasculare pulmonare - vasculite , post embolie pulmonara
- -Cifoze, cifoscolioze
- -In evaluarea preoperatorie.
-
- Există câteva contraindicații relative ce vor impune temporizarea efectuării acestei testări, după cum urmează:
- -dacă aveți hemoptizie (exprimați sânge când tușiți)
- -dacă ați fumat cu o oră înainte de efectuarea testării
- -dacă ați efectuat un efort mare cu 3 ore înaintea testării
- -intervenții chirurgicale recente (oculare, toracice, abdominale)
- -istoric de infarct recent (in ultimele 3 săptămâni)
Testarea în sine nu are riscuri. Testarea se va face conform metodei standardizate la nivel internațional. Datorită pieselor bucale de unică folosință, sterile ,cu filtre antibacteriene/antivirale NU aveți risc să contactați vreo infecție respiratorie.
Dozarea Oxidului Nitric Fractionat in aerul expirat (FeNO)
Testul MIP si MEP este testul de rezistență a mușchilor respiratori si măsoară forța musculară a plămânilor. Presiunea inspiratorie maximă (MIP) măsoară puterea mușchilor respiratori folosiți în timpul inspirației aerului ,normale și forțate. Presiunea expiratorie maximă (MEP) măsoară puterea mușchilor respiratori care sunt utilizați în timpul expirației normale și forțate. Acest test necesită să suflați cât de tare puteți și să respirați cât de tare puteți. Presiunea pe care o faceți atunci când respirați in acest fel evalueaza puterea mușchilor toracelui.
Testul se poate repeta de câteva ori.Un test alternativ sau suplimentar validat al rezistenței musculare inspiratorii este presiunea inspiratorie nazală maximală (SNIP). Printre indicațiile comune pentru măsurarea MIP, SNIP și MPE se numără:
● suspicionarea si investigarea unei scaderi a fortei musculare respiratorii, care poate apare la un pacient cu o boală neuromusculară cunoscută (SLA, MIASTENIE, BOLI CEREBRO-VASCULARE, SCLEROZA MULTIPLA, MIOPATII si POLINEUROPATII, DISTROFII; MUSCULARE, etc) sau pentru a evalua o tuse slabă sau o dificultate de a respira(dispnee) inexplicabile, în special in pozitie sezand(ortopnee);
● cand testele funcționale pulmonare arată o capacitate vitală(CV) redusă sau o capacitate de difuzie crescută de etiologie necunoscută ce va trebui elucidata;
● monitorizarea unei slăbiciuni cunoscute a mușchiulor respiratori pentru a urmari daca s-a îmbunătățit, a rămas stabilă sau s-a înrăutățit.
Pulsoximetria si oximetria continua este o metoda noninvaziva si nedureroasa de a testa si masura nivelul saturatiei de oxigen din organism sau nivelul oxigenului din sange. Un dispozitiv mic se plaseaza pe pe degetul mainii , sau atasat la un monitor in cazul oximetriei continue . Mici raze de lumina trec prin sangele degetului si masoara cantitatea de oxigen. Este necesara pentru:
- a evalua cat de bine functioneaza un nou tratament pentru plamani
- a determina daca cineva are nevoie de asistenta in respiratie
- a evalua cat de efficient este un ventilator - CPAP sau BIPAP
- a monitoriza nivelul de oxigen in timpul sau dupa o interventie chirurgicala care necesita sedare
- a determina cat de eficienta este terapia suplimentara cu oxigen, in special atunci cand este vorba de un nou tratament
- a evalua abilitatea unei persoane de a tolera activitatea fizica crescuta
- a evalua daca cineva se opreste din respirat in timpul somnului, asa cum se intampla in cazul apneei, in cadrul unui studiu de cercetare al somnului
Gazometria capilara (analiza gazelor din sânge) constă în măsurarea acidității - PH , a nivelului oxigenului , a dioxidului de carbon si a nivelului de bicarbonat în sângele arterial/capilar.
Examinarea face posibilă evaluarea schimburilor pulmonare și detectarea în special a unei modificări anormale a concentrațiilor de oxigen și de dioxid de carbon în sângele arterial care merge la țesuturi.De ce să faceți un test de gazometrie? Medicul prescrie un test de gaze sanguine: în caz de dificultăți de respirație: hipo sau hiperventilație; astmul bronsic; pentru a monitoriza buna funcționare a tratamentului unei boli pulmonare; în caz de stare modificată a conștientei; pentru a se asigura că o persoană primește cantitatea corectă de oxigen sau pentru a măsura nivelul acido-bazic la pacienții care suferă de insuficiență cardiacă, insuficiență renală, tulburări de somn, infecții etc. Se poate preleva cu un tub capilar din lobul urechii sau deget , sângele fiind foarte aproape de compoziția celui arterial. Are avantajul de a nu fi dureroasa .
Peak-f!ow metria măsoară ceea ce se cheamă debit expirator de vârf (cât aer iese din plămâni după expir rapid şi puternic), a cărui valoare şi variaţie este extrem de importantă în aprecierea controlului astmului bronsic. Se poate evalua severitatea astmului şi eficienţa tratamentului antiastmatic, coroborata cu spirometria . Măsurarea este foarte simplă, poate fi făcută şi la copiii mai mari de 4 ani. Se face cu un aparat - Peak-flow-metru - si se procedeaza astfel:
- -Stati în picioare, drept;
- -Asigurăti-va că indicatorul este la zero
- -Inspirati lent şi cât mai profund, umplti plămânii cu aer;
- -Puneti piesa bucală în gură şi strângeti bine buzele în jurul ei;
- -Expirati cât de tare şi repede, într-o singură suflare;
- -Notati valoarea indicată de aparat;
- -Duceti din nou cursorul la zero şi repetati de încă două ori (măsurat în total de trei ori);
- =Se înregistrează cea mai mare valoare din trei.
Listă servicii:
- Oximetrie
- Probe funcționale ventilatorii (PFV)
- Pulsoximetrie
- Spirometrie