Glandele endocrine

©

Autor: Redacția ROmedic

Tiroida

Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman, are o greutatea de 5-6g la nou-nascut, atingand o  greutate de 15-18 g la adult (este mai mare la femei decat la barbati) si este situata in regiunea antero-laterala a gatului.

 

Tiroida normala la adult are forma literei H si este alcatuita din doi lobi (drept si stang), uniti pritr-un istm (portiune de tesut glandular). Tiroida este invelita la exterior de o capsula fibroasa din care pornesc septuri fibroase ce impart glanda in pseudolobi, la randul lor alcatuiti din vezicule, numite foliculi sau acini (unitatea structurala a tiroidei).

In interiorul foliculilor se gaseste un coloid proteic care contine o singura proteina, tireoglobulina, dina care sunt sintetizati hormonii tiroidieni: T4 (tiroxina) si T3 (triiodotironina).

Tiroida contine si o populatie redusa de celule parafoliculare (celule C) care secreta calcitonina si dau nastere carcinomului tiroidian medular, prin transformare maligna.

 

Secretia de hormoni tiroidieni (tiroxina- T4 si triiodotironina-T3) este stimulata de catre un alt hormon numit TSH (Thyroid Stimulating Hormone) care este secretat de catre glanda hipofiza. Functia glandei tiroide este extrem de importanta pentru organismul uman, ea afectand pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, metabolismul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica si multe altele.

 

Pacientii care sufera de afectiuni ale glandei endocrine au variatii ale nivelului energetic, au intoleranta la frig sau caldura, variatii ale tonusului muscular, labilitate emotionala sau probleme cu greutatea corporala.

 

Afectiunile tirodei se manifesta prin modificari calitative sau cantitative ale secretiei hormonale, marirea tiroidei (gusa) sau ambele.

Secretia insuficienta de hormoni tiroidieni este denumita hipotiroidie sau mixedem, insotita de scaderea consumului caloric (hipometabolism).

Secretia excesiva de hormoni tiroidieni determina hipertiroidie sau tireotoxicoza si hipermetabolism.

Marirea glandei tiroide (gusa) poate fi generalizata sau focala:

- marirea generalizata poate fi asimetrica, lobul drept avand o tendinta mai mare de crestere decat lobul stang si poate fi asociata cu o secretie hormonala crescuta, normala sau scazuta in functie de afectiunea determinanta;

- marirea focala sugereaza de obicei o afectiune tumorala benigna (asociata de obicei cu cresterea secretiei hormonilor tiroidieni si hipertiroidie) sau maligna. Gusa tiroidiana poate comprima structurile invecinate de la nivelul gatului sau mediastinului.


Data actualizare: 08-08-2013 | creare: 12-01-2009 | Vizite: 66169
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul Boli endocrine:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli endocrine