Gestionarea dietei pacienților cu cancer, cu ajutorul unui nou instrument
©
Autor: Domșa Dariana
Un nou instrument alimentar de evaluare a nivelurilor de micronutrienți, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Flinders, își propune să ajute pacienții cu cancer să lupte împotriva bolii. Instrumentul deschide calea pentru a găsi soluții nutriționale mai bune pentru serviciile de oncologie.
Factorii dietetici au fost asociați cu riscul de a dezvolta cancer, în special al cancerului de sân, colorectal, cap sau gât, plămâni și prostată. Factorii dietetici joacă, de asemenea, un rol în efectele secundare ale chimioterapiei și ale altor tratamente pentru cancer. În majoritatea cazurilor, însă, pacienții cu cancer nu își verifică istoricul dietei decât dacă slăbesc sau sunt trimiși la un dietetician, aportul de micronutrienți din dietă fiind rareori evaluat într-un cadru clinic.
În studiul actual, 112 pacienți cu cancer au completat un chestionar de frecvență alimentară cu 21 de articole pentru 14 micronutrienți obișnuiți. Chestionarul, realizat în aproximativ 10 minute, ar putea fi folosit pentru a evalua pacienții cu aport suboptim de micronutrienți. Studiile anterioare au confirmat beneficiile unui scor mai mic al indicelui inflamator alimentar asociat cu un aliment mediteranean sau cu alimente mai puțin procesate ori rafinate, cuprinzând cantități mari de fructe și legume, carne slabă, pește, cereale integrale și grăsimi sănătoase.
„Cercetări ulterioare ar putea ajuta la determinarea efectelor asupra micromediului tumoral al unei diete antiinflamatoare. Totodată, vă fi investigat dacă și în ce mod aportul de micronutrienți și dieta antiinflamatoare pot reduce efectele secundare inflamatorii și evenimentele adverse legate de imunitate”, a declarat autorul principal, medicul oncolog Shawgi Sukumaran.
sursa: News Medical
Factorii dietetici au fost asociați cu riscul de a dezvolta cancer, în special al cancerului de sân, colorectal, cap sau gât, plămâni și prostată. Factorii dietetici joacă, de asemenea, un rol în efectele secundare ale chimioterapiei și ale altor tratamente pentru cancer. În majoritatea cazurilor, însă, pacienții cu cancer nu își verifică istoricul dietei decât dacă slăbesc sau sunt trimiși la un dietetician, aportul de micronutrienți din dietă fiind rareori evaluat într-un cadru clinic.
În studiul actual, 112 pacienți cu cancer au completat un chestionar de frecvență alimentară cu 21 de articole pentru 14 micronutrienți obișnuiți. Chestionarul, realizat în aproximativ 10 minute, ar putea fi folosit pentru a evalua pacienții cu aport suboptim de micronutrienți. Studiile anterioare au confirmat beneficiile unui scor mai mic al indicelui inflamator alimentar asociat cu un aliment mediteranean sau cu alimente mai puțin procesate ori rafinate, cuprinzând cantități mari de fructe și legume, carne slabă, pește, cereale integrale și grăsimi sănătoase.
„Cercetări ulterioare ar putea ajuta la determinarea efectelor asupra micromediului tumoral al unei diete antiinflamatoare. Totodată, vă fi investigat dacă și în ce mod aportul de micronutrienți și dieta antiinflamatoare pot reduce efectele secundare inflamatorii și evenimentele adverse legate de imunitate”, a declarat autorul principal, medicul oncolog Shawgi Sukumaran.
sursa: News Medical
Data actualizare: 18-02-2022 | creare: 18-02-2022 | Vizite: 368
Bibliografie
Novel tool for better dietary management in cancer patients, link: https://www.news-medical.net/news/20220214/Novel-tool-for-better-dietary-management-in-cancer-patients.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Alimentatia bolnavului de cancer: ce si cat trebuie sa mananc?
- Alimentatia bolnavului de cancer!
- Nutritia pacientilor cu cancer
- Alimentatie si tratament in cazul cancerului de san si plaman
- Depistarea cancerului
- Regim alimentar cancer laringian