Stapanirea de sine - part 1 -
Stapanirea de sine
Dorinta implica posibilitatea
Primele autosugestii
Dorinta de autodominare, cu alte cuvinte idea rationala care rezulta din observatii si experiente personale punand in evidenta avantajele unei stari perfecte stapaniri de sine, constituie deja prin ea insasi o prima autosugestie. Stim ca o idee trebuie sa actioneze in prealabil asupra inconstientului pentru a crea in el impulsuri modificatoare. O aspiratie vaga spre influentarea sinelui, intermitenta si abia atingand spiritul din cand in cand, nu este suficienta pentru a obtine un rezultat. Totusi, ea contine in germen resursele necesare intrucat, avand grija sa o impunem din ce in ce mai des si pe o durata din ce in ce mai mare imaginatiei, se fixeaza, se dezvolta, se asociaza unui numar din ce in ce mai mare de alte ganduri conexe pe care le multiplica astfel, intensificandu-le in acelasi timp, primele reactii. Este efectul de sinergie.
Cititorul care aspira sa se conduca in mod corespunzator poate deci sa fie pe buna dreptate patruns de ceea ce-i sta in putere sa duca la sfarsit in ciuda tuturor aparentelor de neputinta. Sa-si repete de fiecare data cand se gandeste la asta:
„Ma pot stapani in totalitate… Contrat celor care ar incerca sa ma faca sa ma razgandesc sau sa faca sa-mi imaginez imposibilitatea, am tot ce-mi trebuie pentru a ma domina… In fiecare zi, din orice punct de vedere, influenta mea asupra sinelui devine din ce in ce mai solida… Sunt stapan pe mine… Gandindu-ma la aceasta, incep sa-mi transform personalitatea… Transmit inconstientului meu un impuls rational a carui realizare nu implica nici o indoiala.”
Adaptand aceasta formula in propria maniera, readucand-o la: Pot ajunge sa ma stapanesc si ma stapanesc, sau dezvoltand-o dupa voie, fiecare trebuie sa foloseasca orice ocazie pentru a o inradacina in creier. Va urma o munca prealabila cu rezultate rapide si foarte incurajatoare. Lasati ideile respective sa se reflecte in imaginatia voastra, fara nici un efort de vointa si in cel mai desavarsit calm; de ex., in momentul in care va abandonati somnului sau in starea de somnolenta provocata de o calatorie cu trenul. O alta ocazie excelenta pentru practicarea autosugestiei o constituie o plimbare nici prea lenta nici prea rapida, pe cale cunoscuta in care atentia ramane pasiva, fara pericol, in timp ce executati respiratii ample. Trebuie spus ca procedeul clasic, indicat in capitolul precedent, se poate utiliza cat se poate de avantajos in toate cazurile.
Gasim intotdeauna timpul necesar pentru a ne autosugestiona daca ne gandim la aceasta. Da, ideea initiala de dobandire a stapanirii de sine trebuie sa fie considerata ca extremitatea firului care conduce la realizarea efectiva a ideii respective. Este necesar sa se fixeze in minte aceasta extremitate, pentru a preintampina risipirea ei in noianul gandurilor. Cel ce spune:
„Cat as dori sa am mai multa forta de caracter si totusi sunt intotdeauna atat de slab”,
va recunoaste ca daca crede ceea ce gandeste, chiar si pentru o fractiune de secunda, ca urmare a unor evenimente desfasurate care ii inspira regretul absentei acelei fermitati dorite, nu va reusi sa-si pastreze in spirit acea dorinta salvatoare. Asadar, apucati cu atentie si bucurie aceasta extremitate a firului, adica intentia voastra de a dobandi stapanirea de sine. Considerati-o ca pe un prieten pe care-l implorati sa nu va paraseasca sau cel putin sa va viziteze mai des. Si bazat pe aceasta recomandare pretentioasa, spuneti-va:
„Este un obiectiv care capteaza intreaga mea atentie; ma solicita permanent, din ce in ce mai irezistibil si mai antrenant… Imensa lui energie modificatoare va invinge toate obstacolele.”
La nevoie, ajutati-va de repere materiale pentru a va fixa in minte aceasta nobila aspiratie.
Asa dupa cum am vazut, inconstientul are o inteligenta proprie si manifesta o initiativa minunata. Autosugestii foarte simple, in special cele recomandate de Emile Coue:
„In fiecare zi ma simt din ce in ce mai bine, din toate punctele de vedere(aici ar trebui spus: In fiecare zi ma stapanesc din ce in ce mai mult, din toate punctele de vedere) sunt suficiente pentru a genera toate efectele pe care le sugereaza. Insa si aici, ca de altfel si in orice alt domeniu ramane valabil principiul diviziunii muncii, astfel incat precizandu-i-se in amanuntime munca pe care i-ati incredintat-o, inconstientul sa se poata achita mai repede si mai bine de ea.
Inventarul psihologic
Cei mai experimentati specialisti in domeniul dezvoltarii psihice sunt de acord cu mine in a recomanda ca primele sugestii sa fie insotite de un inventar detaliat si absolut sincer al aspectelor ce trebuie sa fie modificate. Chiar daca nu ar avea un alt avantaj, acest examen introspectiv are avantajul de a ajuta si dezvolta ideea initiala.
Conform principiului verificat experimental care afirma necesitatea evitarii autosugestiilor negative, este recomandabil sa efectuati o trecere in revista a dezideratelor voastre pozitive. Nu spuneti niciodata:
„Imi lipseste energia necesara in relatiile cu semenii mei” ci, „Am nevoie de mai multa energie”.
De asemenea, evitati sa va lungiti asupra unui obicei negativ si spuneti:
„Abandonez acest obicei”.
Printre cititorii acestor randuri, cativa, mai putini familiarizati cu meditatia, se vor simti stanjeniti. Insa sfatul meu este sa nu abandoneze totusi ideea, putin surprinzatoare pentru ei, de a se zugravi asa cum for sa fie. Cand ideile nu apar, se va provoca artificial afluxul lor catre propriul organism aidoma fenomenului prin care un magnet atrage bucatile de fier imprastiate. In cazul nostru magnetul va fi un model preluat de la o personalitate puternica pe care o cunoastem, model cu care dorim sa semanam.
Evocam aceasta personalitate liber aleasa si pe masura ce calitatile acesteia ies in evidenta, le notam. Mai multe incercari de acest gen vor desavarsi, daca nu s-a reusit de prima data sa se atinga scopul propus, planul care trebuie impregnat in inconstient pentru a se cizela moral dupa exemplul unui mare caracter.
In legatura cu aceasta metoda, parerea mea este ca trebuie preferata autoanaliza, intrucat aceasta metoda pune individul intr-un contact mult mai intim cu propriile caracteristici si furnizeaza o baza inegalabila pentru stabilirea planului de modificare a personalitatii.
Evitarea ideilor perturbatoare
Ar fi surprinzator daca in timpul primelor autosugestii recomandate mai sus – ca de ex. inventarul psihologic – sa nu devenim obiectul unor invazii de senzatii deprimante. Dorinta de transformare a propriei personalitati este de multe ori inecata in sentimente nedefinite: sarcina pare enorma, scopul este prea indepartat, succesul este indoielnic… De fapt, nu credem ca putem. Sunt de fapt ideile defetiste, imaginile negative, autosugestiile involuntare inregistrate in trecut care reapar. Nu le acordati decat o atentie fugitiva si nu va nelinistiti de loc. Continuati sa priviti realitatea in fata, adica posibilitatea, absolut sigura, de a reusi orice modificare propusa prin perseverenta.
Modul de dezvoltare a mijloacelor
O folosire precisa a timpului
Unul dintre principiile de baza ce trebuie abordate pentru a evita aceasta pluralitate a starilor de suflet in care ideea stapanirii de sine cedeaza cu usurinta, este folosirea bine definita a timpului. De altminteri, organizarea propriei vieti conform unui program prevazut domoleste impulsivitatea si predispune inconstientul spre ascendentul gandului deliberat. Fie imediat inainte de a adormi, fie intr-un moment in care putem folosi metoda clasica de autosugestie, este suficient sa ne lasam imaginatia sa se opreasca cateva clipe asupra principalelor activitati ce urmeaza a fi indeplinite a 2-a zi, ceea ce va crea un pretios obicei: regularitatea. Cei carora aceasta le lipseste, nu trebuie sa se astepte sa o obtina ca prin farmez, din prima zi. La inceput, ei vor constata o schitare a ei. Dezordinea obisnuita se va indrepta in anumite puncte inca de la primele sedinte si, daca evolutia procesului ce urmeaza prezinta fluctuatii, fenomenul respectiv nu trebuie sa ne mire. Dupa variatii mai mult sau mai putin caracteristice, perseverenta in intentiile conducatoare va conduce la realizarea lor exacta.
A actiona, inseamna a stimula viata
Regularitatea reprezinta cadrul in care se ordoneaza activitatea zilnica. A o spori pe aceasta, inseamna cresterea mijloacelor de actiune in viata, deschiderea posibilitatii unui randament superior, a receptionarii fara incetare a unor cunostinte utile din ce in ce mai vaste si a unui numar superior de ocazii profitabile. Insa, activitatea depinde intr-o mare masura de ceea ce ne credem capabili. Surmenajul rezulta foarte rar in urma unei activitati si, pentru majoritatea dintre noi, departe de a uza si obosi, activitatea sporeste resursele energetice.
A actiona inseamna a stimula viata
Primul pas spre o viata intensa si fecunda il constituie refuzul de a adera la ideea ca nu stim sa facem mai mult sau mai bine. In cadrul sedintelor voastre zilnice de autosugestie, concentrati-va asupra acestui aspect. Inconstientul va face ceea ce-i veti sugera ca trebuie sa faca. Convins ca inactivitatea sau efortul minim sunt binefacatoare si agreabile, el se va opune in momentul in care vreti sa va impuneti un surplus de activitate. Sugerati-i, din contra, adevarul ca va simti mai multa placere dupa o zi lunga si plina de munca; lasati sa se exprime in voi dorinta de a deveni capabil sa infrangeti obstacolele, de a observa si invata intotdeauna ceea ce e nou, de a realiza un proiect in cel mai scurt timp. Incercati sistematic sfaturile recomandate macar cateva zile si nu veti intarzia sa intelegeti, simtind-o, ceea ce noi intelegem prin „reactie inconstienta” : va veti simti gata sa va autodepasiti. Veti avea nevoie sa va folositi mai activ decat de obicei facultatile si aptitudinile. Posibilitatea de a va perfectiona caracterul va va aparea in toata lumina, producandu-va o bucurie elevata si nemasurata.
Persoanele care prin specificul profesiei sunt obligate sa depuna in anumite perioade de timp un efort mai intens decat de obicei, au observat supunerea automata a inconstientului fata de impulsurile primite. In primele zile, viteza dobandita – mai degraba, lentoarea dobandita – in saptamanile precedente se opune vointei. S-ar parea ca nu putem continua munca asidua si ca, in orice caz, aceasta ar fi extrem de greu. Apoi impresia penibila a inceputului se atenueaza, dispare si cand ne apropriem de sfarsitul perioadei care ne-a impus un asemenea ritm ne uimeste usurinta cu care rezolvam orice sarcina cotidiana.
Asa dupa cum se spune, primul pas este cel mai important. Insa mai semnificativa ni se pare impresia care apare odata lucrul terminat: obisnuit cu o anumita miscare inconstientul, caracterizat, prin natura sa, de o anumita rutina, se simte la fel de prost in perioada de inactiune care urmeaza actiunii. In acest fel se dobandeste o noua obisnuinta.
La urma urmelor, aversiunea generala fata de o activitate, la fel ca si oboseala si plictiseala ce pot surveni imediat dupa inceperea unui efort, rezulta dintr-un reglaj deficitar al inconstientului. Fluctuatiile energiei cat si insuficienta intensitatii sale pot rezulta – si chiar rezulta deseori – dintr-o stare fizica necorespunzatoare: ele au o cauza organica. De ex., daca observam un copil care manifesta o lene excesiva, ramane „absent” in timpul lectiei, inert si fara sa-si faca temele, este mai bine ca inainte de a-l admonesta, sa se caute si apoi sa se elimine cauza unei astfel de stari. Este necesar ca atat adultii cat si copiii sa adopte o igiena generala fara de care modul antinatural al existentei moderne produce o acumulare de toxine, o asfixiere interna, o otravire a tesuturilor si chiar o distrugere a surselor energetice. Pentru dobandirea deprinderilor unei vieti igienice cat si pentru activitatea functiilor vitale – care depind in mod direct de activitatea inconstientului – sunt deosebit de importante autosugestia si heterosugestia. O formulare de genul:
„Fortele imi cresc zi de zi, ma simt din ce in mai plin de energie”
Pune in miscare un mecanism caracterizat printr-o perspicacitate reflexa care actioneaza asupra organismului in asemenea mod incat activeaza forta vitala.
In autosugestiile din timpul serii, formularea precedenta se va inscrie cu prioritate printre acelea care au drept obiect regularitatea. Astfel, in decursul pregatirii mentale a principalelor activitati de a 2-a zi, se poate sugera:
Energia mea se manifesta fara a slabi catusi de putin, ma insoteste in mod constant, iar eu ma simt plin de forta din zori si pana seara.
In aceeasi ordine de idei, puteti folosi cu succes cuvinte ca „rezistenta”, „neobosit” sau „perseverent”.
O data ce-ati dobandit deprinderea sa practicati zilnic autosugestia iar primele semne ale unui efect benefic va intaresc increderea, aduceti perfectionarii formularilor simple de mai sus. Dupa ce se obtine regularizarea in utilizarea timpului, a unei activitati cat mai vaste si a consumului intens de energie, urmeaza – in perfectionarea mijloacelor de actiune- libertatea interioara, usurinta jocului gandirii, stapanirea constanta si din plin a facultatilor. Procedand in continuare sistematic, se va induce in sedinta obisnuita afirmatia:
„Ma simt in largul meu in absolut orice imprejurare”
Aceasta sugestie se adapteaza reprezentarii autosugestionate a activitatilor din ziua urmatoare, imaginandu-se astfel nu numai aceste activitati ci si starea de satisfactie incercata cu ocazia indeplinirii lor.
Desavarsirea acestei pregatiri generale se indeplineste solicitand inconstientului cresterea debitului gandirii, ceea ce amelioreaza de altfel elocinta, si convingandu-va ca, in loc sa tasneasca spontan, cuvintele vor ramane docile sub controlul judecatii:
Voi vorbi cu masura, exact dupa gandul meu chibzuit… Cuvintele imi vor veni cu usurinta, iar elocinta imi va fi eleganta si sigura…”
Continuand ameliorarea functiilor psihice conform planului general stabilit in urma recomandarilor mele, fiecare isi va preciza de la caz la caz elementul psihic, trasatura de caracter sau facultatea pe care doreste sa o modifice. Iata in acest sens cateva formulari:
„Am un creier lucid si posed o claritate desavarsita a spiritului…
Judecata mea se intareste pe zi ce trece, vointa imi este puternica si inteleg cu usurinta tot ce mi se prezinta…
Imi pot mentine timp indelungat si fara sa obosesc atentia concentrata asupra oricarui lucru…
Memoria devine flexibila, sunt sigur de ea, ea devine din ce in ce mai puternica…
Pot asimia orice cunostinte pana in cele mai mici detalii, ajungand sa le posed curand perfect, la fel ca pe oricare altele pe care le-am dobandit cu mult timp in urma…
Gandirea imi este subtila…
Reflectez cu grija in fata oricarui obstacol neasteptat…
Ideile de care am nevoie imi vin fara nici o greutate…
Gasesc solutia la orice situatie, etc.”
Cele mai bune sugestii sunt cele pe care le formulam personal si pe care le vizualizam dupa ce le repetam cateva clipe. Ne imaginam deja in posesia acuitatii intelectuale dorita si ne vedem folosind-o. Ne gandim indelung la ceea ce vrem sa putem face, la cei ce au din plin aceasta posibilitate fiind patrunsi de convingerea ca vom reusi si noi.
-Continuarea in articolul urmator-
Hipnoza pentru controlul greutatii :
Micro-program psihoterapeutic :
https://www.youtube.com/playlist?list=PLjZUwaB117wXhJHF_nnoLvD-QbpvBdk7O