Banii, fericirea si tu
Banii, fericirea si tu
„Toti banii din lume se cheltuiesc pentru a ne simti bine.” – Ry Cooder
Inainte de a merge mai departe, permite-mi sa te intreb ceva:
Ce-ai avea in plus fata de ce ai acum daca ai avea mai multi bani?
De cate ori pun aceasta intrebare la seminariile mele, oamenii vorbesc despre „fericire”, „libertate”, „siguranta” si „putere”. Totusi, banii nu sunt sursa acestor lucruri. Fiecare dintre aceste cuvinte reprezinta o stare pe care o poti genera din interiorul tau, un eveniment neurochimic din corpul si din mintea ta. Sa recunoastem – daca banii ar fi cu adevarat cheia spre fericire, libertate, siguranta si putere, Kurt Cobain, Elvis Presley, Marilyn Monroesi John Belushi ar fi alaturi de noi si astazi.
Iata o coincidenta a legii efortului inversat:
Daca vrei sa obtii ceva pentru a te simti intr-un anumit fel, simtindu-te in acel fel acum fa ci cea mai rapida metoda de a obtine acest lucru.
Succes, bani si timp
Inca unul dintre aspectele fundamentale ale starii de spirit a miliardarilor este separarea abilitatii de a face bani de necesitatea de a pierde timp pentru a-i face. Sa-ti oferi timpul pe bani este piatra de temelie a saraciei constiente. De aceea nu vei intalni niciodata un milionar care sa munceasca la plata cu ora!
Daca vrei sa creezi prosperitate financiara, este necesar sa recunosti mai intai ca abilitatea ta de a face bani este in stransa legatura cu abilitatea ta de a adauga, crea si oferi valoare unei persoane, intr-un proiect, unei companii sau intreprinderi. De fapt, o voi spune si mai clar de atat:
Banii reprezinta una dintre recompensele pe care le primesti pentru adaugarea de valoare la vietile altora.
Exista 4 lucruri esentiale pentru a face mai multi bani prin adaugarea unei valori mai mari:
Unicitatea
Cu cat valoarea pe care o furnizezi are mai multa unicitate, cu atat vei putea sa o dai la schimb cu mai mult. In timp ce sunt zeci de mii de actori la Hollywood sunt doar aproximativ 6 in acelasi timp care pot umple sala, indiferent de filmul in care joaca. De aceea sunt doar 6 actori in lume care sunt platiti cu peste 20 000 000 $ pe film.
Scopul
Cu cat adaugi valoare mai multor oameni, cu atat vei face mai multi bani. Orice ai crede despre Bill Gates si Microsoft, miliardele lor de dolari in valoare neta sunt reprezentate in mare masura de milioanele de oameni ale caror vieti sunt influentate zilnic de catre dezvoltarea Windows si a sistemelor sale competitive de operare.
Impactul
Cu cat schimbi mai mult viata altora, cu atat mai multi bani poti cere in schimb De ce majoritatea doctorilor sunt platiti mai bine decat majoritatea profesorilor? Deoarece majoritatea oamenilor pretuiesc mai mult sanatatea decat educatia.
Perceptia
Sunt multe povesti despre oameni care lucreaza pana la epuizare nestiuti de nimeni in spatele scenei pentru a aduce o schimbare in lume. Desi poate fi adevarat ca acesti eroi necunoscuti sunt adevaratul motil pentru care lucrurile merg bine, asta nu inseamna ca le este destinat sa devina bogati. Indiferent de cata valoare depui in munca ta, este perceputa doar ca o valoare care poate fi schimbata pe moneda forte.
La inceputul anilor `70, o casa de discuri din Marea Britanie vindea albume continand cover-uri ale cantecelor momentului. Desi discurile se vindeau cu mai putin de o lira bucata, cu greu le cumpara cineva, iar compania avea de suferit.
Un pusti extrem de istet s-a alaturat consiliului de administratie si a anuntat ca vrea sa dubleze pretul albumelor. Ceilalti membri din conducere au fost socati, dar, in final, au fost de acord cu planul. In cateva saptamani, rafturile magazinelor s-au golit. Cand albumele se vindeau la preturi mici, oamenii nu le considerau destul de valoroase. Compania muzicala s-a salvat de la faliment schimband perceptia oamenilor asupra produselor sale.
Mai simplu, pentru a produce bani, trebuie sa oferi oamenilor un serviciu/produs pentru care ar plati, de preferat un pret mare. Daca vrei sa faci bani, urmatoarea intrebare ar putea sa te ajute:
Ce produs/serviciu original, care sa se vanda in cantitati foarte mari, mi-ar placea sa ofer oamenilor?
Tine socoteala banilor
S-a spus de multe ori ca, in jocul vietii, banii reprezinta doar un mod de a tine socoteala.
Daca esti genul de persoana care n-a tinut niciodata socoteala carnetului de cecuri sau a conturilor bancare, acest lucru s-ar putea sa te inspaimante la inceput dar, atunci cand stii unde te afli in raport cu banii tai, masurarea progresului devine un lucru posibil.
Sau, cum spunea Michael LeBoeuf in cartea sa, The Greatest Management Principle in the Word, Ceea ce se poate masura se poate realiza.
Vei avea nevoie de o foaie de hartie, de un calculator de buzunar si de un bun sumt al umorului!
Principala metoda de calculare a averii: valoarea ta neta
Valoarea neta este cea mai folosita metoda de masurare a averii. Cum aflii? Inventariaza valoruile tuturor bunurilor de care dispui pe o coloana si valorilor tuturor debitelor pe care le-ai acumulat, pe alta coloana.
Imparte o foaie de hartie pe 2 coloane. In coloana din stanga vei scrie „Bunuri”, iar pe cea din dreapta, „Datorii”. In coloana „Bunurilor”, vei trece toate bunurile de care dispui si valoarea aproximativa a acestora daca ar trebui sa le vinzi astazi.
In coloana „Datoriilor”, vei trece sumele de bani sau orice alte bunuri datorate cuiva: casa in care locuiesti, masina pe care o conduci sau orice alta suma de bani sau imprumut neachitat.
Formula prin care se calculeaza valoarea neta este una simpla.
Suma totala a bunurilor – Suma totala a datoriilor = Valoarea neta
Sa nu te descurajezi daca descoperi ca ai o valoare neta negativa: calatoria ta catre prosperitate financiara incepe exact din punctul in care te afli acum.
Cea de-a 2-a metoda de calculare a averii:
Cat de multe zile poti trai de acum incolo fara sa mai castigi nici un ban.
Pentru a-ti calcula urmatoarea „cifra a averii”, imparte la 30 cheltuielile lunare obisnuite. Vom numi aceasta cifra „rata ta zilnica”. Apoi imparte valoarea ta neta (scazi din suma pe care o ai suma pe care o datorezi) la rata ta zilnica. Cifra rezultata astfel reprezinta cat de multe zile poti trai de acum incolo fara sa mai castigi nici un ban. Pe masura ce castigurile, economiile si investitiile tale vor creste, le vei putea tine socoteala afland numarul de zile pe care l-ai adaugat cifrei ce reprezinta averea ta.
Ex.: Ai o valoare neta de 100 000$ si cheltuieli lunare de 5 000 $. 5 000$ impartite la 30 fac 166,66 $, sau 167$. Aceasta este rata ta zilnica. 100 000$ impartite la 167$ fac 598,8$ sau 599$. Acest lucru inseamna ca, daca ai fi nevoit, ti-ai putea mentine actualul stil de viat afara sa mai castigi alti bani timp de 599 zile (aproape 2 ani).
Cea de-a 3-a metoda de calculare a averii:
Suma de bani pe care iti permiti s-o pierzi fara sa-ti faci griji pentru ziua de maine.
Aceasta cifra este mai usor de calculat. De ex., in urma cu 20 de ani, am pierdut 5 lire si ma aflam in pragul sunuciderii. In prezent, daca pierd mai putin de 500 de lire, nu-mi fac griji din aceasta cauza. Folosind aceasta scara, cifra averii mele a crescut de la 5 la 500 de lire. In parte, acest lucru s-a intamplat fiindca am castigat mai multi bani, fiindca am mai multa incredere in abilitatile mele de a castiga mai multi bani si am invatat sa ma relaxez. Aceasta metoda este metoda mea preferata de ca;culare a averii, pentru ca cifra se mareste fara sa fiu nevoit sa castig alti bani.
Cea de-a 4-a metoda de calculare a averii:
Numarul magic al independentei financiare
Acesta este una dintre cele mai eficiente formule de calcul pe care le vei intalni vreodata si te va ajuta sa calculezi suma magica a independentei tale financiare: suma de bani pe care, daca ai depune-o la banca cu o rata medie de recuperare a investitiei (6-8%), ti-ar permite sa faci tot ce-ti doresti fara sa te gandesti daca-ti permiti (dpdv. financiar) sau nu sa faci acest lucru.
Intocmeste o lista cu toate bunurile pe care le achizitionezi o data in viata si pretul lor estimativ; gandeste-te in special la „bunurile extrem de costisitoare”.
Ex.: o casa, masini, o vacanta luxoasa, studii universitare, orice activitati placute
Calculeaza suma totala a acestor bunuri/servicii: o vom numi suma A
Gandeste-te la un salariu anual pe viata care iti va permite sa duci un trai indestulator (daca nu te poti hotara la o suma, dubleaza cifra salariului pe care il castigi in prezent).
Inmulteste acel salariu cu 12 (cca 8% dobanda recuperata) sau 15 (cca 6% dobanda recuperata). Aceasta este suma pe care va trebui s-o investesti cu o rata medie de recuperare a investitiei pentru a „castiga” un salariu anual pe viata: o vom numi suma B
Suma A + Suma B = Suma magica: suma de bani pe care trebuie sa o detii la o banca pentru a te bucura de independenta financiara totala, adica sa faci tot ce iti doresti fara sa te gandesti daca-ti permiti (dpdv. financiar) sau nu sa faci acest lucru
Cele 10 secrete ale prosperitatii
In continuare, iti voi impartasi cele mai bune 10 idei despre cum sa-ti maresti „cifra averii”. Oricare dintre acestea te va ajuta sa faci schimbari rapide cu privire la modul in care percepi prosperitatea financiara. Cand vei incepe sa aplici cat mai multe dintre aceste idei in viata ta, vei descoperi ca te indrepti cu pasi repezi catre o viata mai prospera, gandind ca un milionar…
1) Hotaraste chiar in acest moment ca esti raspunzator pentru prosperitatea ta financiara.
Foarte multi oameni se tem sa-si asume responsabilitatea unei averi uriase. Desi este adevarat ca, odata cu mai multi bani, cresc si presiunile financiare, multi oameni nu realizeaza ca tocmai in aceasta consta si placerea!
Cand iti vei asuma responsabilitatea castigarii unor sume mari de bani, vei deveni o persoana mai capabila. Cu cat mai mari vor fi provocarile, cu atat mai mari vor fi si castigurile, nu doar cele financiare, ci si cele spirituale si emotionale. Iar cand iti vei asuma raspunderea pentru succesele tale financiare, sa devii mai bogat ti se va parea din ce in ce mai putin coplesitor si din ce in ce mai placut, asa cum ar fi trebuit sa fie mereu.
2) Economiseste mai intai, apoi cheltuieste doar atat cat iti poti permite
Asa cum secretul pierderii in greutate consta in a manca mai putin si in a te misca mai mult, adevaratul secret al imbogatirii este acela de a cheltui mai putin si de a castiga mai mult. Fa-ti chiar azi un plan care iti va permite sa scapi de fiecare datorie neplatita si sa acumulezi rezerve financiare cat mai repede posibil. Aloca, de ex., 10% din venitul tau lunar pentru achitarea datoriilor si/sau economiseste acest procent.
Pe masura ce vei face acesti pasi pentru a-ti reduce din datorii si pentru a-ti mari valoarea neta luna de luna, vei face imediat trecerea de la „a fi pe linia de plutire” la „a pune bazele unei averi impresionante”
„Deosebirea dintre oamenii bogati si cei saraci este evidenta. Saracii isi cheltuiesc mai intai banii si apoi pun deoparte ce le mai ramane, iar bogatii economisesc mai intai banii si cheltuiesc ce le mai ramane”.
3) Studiaza mentalitatea oamenilor bogati
Una dintre cele mai rapide cai de a te imbogati este acea de a-i studia pe cei bogati. Nu uita! O avere impresionanta nu inseamna doar resurse financiare nelimitate: multi dintre cei care au devenit milionari au descoperit ca, in drumul lor catre inavutire, au pierdut un lucru cu mult mai important decat averea: respectul de sine si chiar pe ei insisi.
Cauta-i si descopera-i pe propriii „idoli bogati”: pe acei oameni care au descoperit o cale de a dobandi resurse financiare importante fara sa-si sacrifice vietile sau sa-si vanda sufletul de-a lungul drumului. Afla ce fac ei si tu nu faci. Cauta sa intelegi modul in care acestia gandesc si se comporta cu privire la bani si la avere. Daca este posibil, contacteaza-i si cere-le sfatul. Acest lucru ii va face sa-si dea seama ce fel de om esti si ca iei ideea de imbogatire in serios. Desi nu toti se vor oferi sa te ajute, din propria experienta va pot spune ca, daca esti politicos si respectuos, multi oameni bogati vor fi incantati sa te ajute.
4) Creeaza-ti rezerve financiare
Cu cat ai mai multi bani in banca, cu atat mai usor ti se va parea sa incerci noi metode de a face bani. De aceea, cea mai importanta investitie pe care o poti face este sa-ti creezi o rezerva financiara: un cont de economii care sa contina o suma cuprinsa intre salariul tau pe 3 luni si cel pe 2 ani.
In cartea sa, Don`t Worry, Make money, dr. Richard Carlson spune povestea a 2 oameni carora, la inceputul anilor `70, li s-a oferit acelasi loc de munca in cadrul unei companii nou-infiintate. Oferta cuprindea un salariu mic, dar un pachet mare de actiuni in cadrul companiei. Barbatului care traia de la un salariu la altul i s-a parut prea riscant si a refuzat oferta; cel care avea rezerve financiare a acceptat-o. Compania se numea Microsoft si nu cred ca mai e nevoie sa va spun ca barbatul care si-a asumat riscul a acumulat o avere uriasa.
Morala acestei povesti este aceea ca, in majoritatea cazurilor, dobandirea unei averi uriase implica asumarea unor riscuri si nimic nu face riscul mai suportabil decat faptul ca stii ca detii rezerve financiare. Asa cum spunea si scriitorul Stuart Wilde:
„Secretul de a face bani consta in a detine, mai intai, niste bani.”
5) Regula 80/20
De indata ce intelegi care este cel mai important lucru pentru tine, iti poti ordona prioritatile in functie de acest lucru. Economistul Wilfrido Pareto, care a trait in secolul al XIX-lea, a aratat faptul ca cca 80% din averi sunt concentrate in mainile a 20% din populatia lumii. Regula 80/20 se aplica in majoritatea aspectelor vietii tale: 80% din rezultatele pe care le obtii provin din eforturile depuse in procent de 20%; 80% din averea ta va proveni din cei 20% de clienti si beneficiari ai serviciilor/produselor pe care le vei oferi. Identificand si concentrandu-ne asupra celor 20 de procente indispensabile, ne vom putea concentra mereu asupra prioritatilor noastre cu o claritate uimitoare.
6) Traieste cu pasiune in fiecare zi
In urma cu mai multi ani, cand am devenit interesat de hipnoza, un veteran in domeniu care sustinea spectacole de hipnoza si de la care invatam aceasta arta era, in acelasi timp, si comis-voiajor. Acesta nu era doar un mod de a castiga bani, era pasiunea sa. Nu am vazut trecand mai mult de cateva ore fara sa vanda ceva cuiva. Daca ne aflam intr-un restaurant, incepea imediat o conversatie cu o persoana de la alta masa. Curand, afla exact de ce avea nevoie persoana respectiva si se oferea sa-i vanda acel lucru. In majoritatea cazurilor, nici macar nu avea ceea ce tocmai vanduse: trebuia sa se duca si sa cumpere acel lucru pentru a-l livra persoanei care il cumparase de la el. Ii placea la nebunie emotia puternica pe care o simtea atunci cand practica arta persuasiunii.
Cand l-am intrebat care credea ca era secretul sau, mi-a raspuns:
-Emotia si pasiunea sunt contagioase. Cand esti pasionat cu adevarat de ceea ce faci, ceilalti vor fi atrasi catre tine ca un magnet.
7) Cere pretul pe care il meriti cu adevarat
Unora le este teama sa ceara pretul pe care il merita cu adevarat ca sa nu-si piarda cientii. Insa, din proprie experienta, va pot spune ca, de fiecare data cand imi maream pretul, descopeream ca atrageam mai multi clienti si de o mai buna calitate; ii pierdeam doar pe cei cu care oricum nu-mi facea placere sa colaborez.
In continuare, iti voi prezenta o formula simpla, care te va ajuta sa calculezi cat valoreaza timpul tau, indiferent de cat de multi bani castigi.
-Scrie pe o foaie de hartie cati bani te astepti sa castigi pe anul in curs.
-Sterge sau taie ultimele 3 cifre
-Imparte suma la 2. Aceasta reprezinta valoarea timpului pe care il investesti in munca ta intr-o saptamana normala.
Ex.: venituri anuale =30 000$
Daca tai ultimele 3 cifre = 30$
Daca imparti la 2 = 15$
„Salariul” tau pe ora este de 15$
Doar azi, imagineaza-ti ca salariul tau pe ora s-a dublat. Daca ai primi aceasta suma, ce-ai face in mod diferit?
„Daca vrei sa primesti salariul pe care il meriti cu adevarat, fa ceva diferit!
8) Practica in mod regulat exercitiile
Pentru multi oameni, ocaziile de a se imbogati se ivesc in fiecare zi, fara ca macar sa-si dea seama. Practicand exercitiile acestea te vei conditiona sa te concentrezi asupra banilor. Foarte putini milionari ajung la acest statut doar pentru ca au avut noroc. Succesul financiar este doar o chestiune de concentrare asupra banilor si de practicare a actiunilor care te vor conduce catre prosperitate financiara.
Fa-ti timp in fiecare zi si poarta-te ca si cand ai avea tot ce-ti doresti. Plimba-te ca un milionar! Simte-te ca un milionar, astfel incat subconstientul tau sa stie clar ce-ti doresti. Pune-ti intrebari care iti vor permite sa-ti transformi visele in realitate. Fa-ti un album care sa reflecte cat de prosper iti doresti sa ajungi si imagineaza-ti cum ar fi sa traiesti viata pe care ti-o doresti. Traieste-o cu toate simturile tale. Fa acest exercitiu cat mai des in fiecare zi.
S-ar putea ca rezultatele sa nu apara imediat, dar vei atrage catre tine, intr-un fel sau altul, lucrul la care te gandesti cel mai mult. Foloseste tehnicile tale preferate in fiecare zi ca sa te pregatesti pentru succes!
9) Bucura-te ca traiesti, chiar acum!
Unul dintre cele mai simple si mai importante lucruri pe care le poti face pentru a atrage prosperitatea financiara in viata este sa-ti faci un obicei din a reflecta asupra tuturor lucrurilor bune care ti s-au intamplat, in fiecare seara, inainte sa adormi. In timp ce ii multumesti vietii, lui Dumnezeu, universului sau oricarei alte entitati de care te simti apropriat sau legat, cultivi ceea ce americanii numesc „o atitudine recunoscatoare”.
Aceasta este exact opusul atitudinii care atrage saracia. Cand incepi sa te gandesti in mod regulat la toate lucrurile bune din viata ta si la cat de norocos esti ca le ai, trimiti un mesaj puternic de abundenta subconstientului tau, care va da nastere unui val constant de prosperitate.
10) Nu te opri
Exista o legenda conform careia, in Tibetul antic, toti calugarii se adunau o data la 100 de ani si, in cadrul adunarii, li se oferea ocazia iluminarii: tot ce trebuiau sa faca era sa intre in „Camera celor 1000 de demoni” si sa iasa teferi de acolo. Aceasta era o incapere intunecata in care se aflau 1000 de demoni ce apareau deghizati sub forma celor mai negre temeri ale celor care intrau: paianjeni, servi, prapastii adanci, orice lucru de care se temeau ingrozitor. Singurele reguli erau acelea ca, odata intrat in incapere, nimeni nu putea intra sa te salveze si ca era imposibil sa iesi pe usa pe care ai intrat. Cei putini si curajosi care indrazneau sa-si infrunte temerile in cautarea fericirii, a succesului si a iluminarii spirituale primeau un sfat crucial:
Indiferent ce crezi ca vezi, auzi, gandesti sau simti, nu te opri! Daca nu te opresti, vei ajunge acolo unde iti doresti sa ajungi!
Citatul meu preferat cu privire la puterea perseverentei a fost rostit de presedintele american Calvin Coolidge:
Nimic pe aceasta lume nu poate inlocui perseverenta. Nici macar talentul; nimic nu este mai obisnuit decat oamenii talentati si lipsiti de succes. Nici macar geniul; geniul neinteles a devenit aproape un proverb. Nici macar educatia; lumea este plina de oameni educati si vagabonzi. Doar perseverenta si hotararea sunt omnipotente.
„Nu te da batut niciodata.
Nu ceda niciodata. Niciodata, niciodata, niciodata, niciodata, in fata a nimic,mic sau mare, important sau neinsemnat, nu ceda decat in fata convingerilor tale cu privire la onoare si intelepciune. Nu ceda niciodata in fata fortei. Nu ceda niciodata in fata puterii, aparent coplesitoare, a inamicului” – Sir Winston Churchill
Concluzie
In incheiere, vreau sa stii ca adevarata avere nu inseamna doar sa ai bani. Incepe de azi! Fa-ti un plan pentru crearea prosperitatii financiare si mergi mai departe. Fa schimbarile de care ai nevoie, atat la nivelul constiintei tale, cat si la nivelul actiunilor tale. Cand vei incepe sa te bucuri de succesul pe care ti-l doresti, te vei uita inapoi si vei fi recunoscator ca ai facut acest pas.