Gastric sleeve – Soluția chirurgicală optimă în cazul obezității

©

Autor: Redacția ROmedic

Advertorial oferit de Royal Hospital

Obezitatea, intalnită din ce în ce mai des pe întreg mapamondul, este afecțiunea care presupune creșterea exagerată a greutătii corporale (peste 25% fată de greutatea normală), cauzată de acumularea unei cantităti mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul organelor interne. Obezitatea a atins cote alarmante chiar și în România: peste o treime din populația României este supraponderală și mai mult de 15% suferă de obezitate.

Printre principalele cauze aduse în discuție de către medicii specialiști se află alimentația, sedentarismul, consumul crescut de alcool, fumatul, factorii genetici și psihologici, cât și alte afecțiuni medicale deja existente.

Obezitatea nu este un fenomen de ignorat, însă, de cele mai multe ori pacienții ajung la medic nu pentru a-I ajuta să trateze obezitatea, ci din cauza afecțiunile asociate acesteia, afecțiuni de altfel foarte grave pentru persoana în cauză. Obezitatea crește riscul de apariție a următoarelor boli cardio-vasculare: aritmii cardiace, moarte subită, ateroscleroză, hipertensiune arterială. De asemenea, persoanele cu surplus de greutate pot avea riscul de a dezvolta calculi biliari, sindromul de apnee în somn, artroză (la nivelul articulațiilor supuse efectului greutății) și/sau gută.

Recomandarea de tratament chirurgical în cazul obezitătii are drept scop principal corectarea afecțiunilor asociate, așadar această abordare va reuși să:
  • Imbunătăteasca funcționarea ficatului: 85% dintre pacienții cu steatoză hepatică (ficat prea gras), ajung să aibă un ficat normal după gastric-sleeve sau by-pass gastric.
  • Vindece diabetul zaharat de tip II la 80% dintre pacienții operați
  • Imbunătăteasca funcția cardiacă prin reducerea grăsimilor din sânge și scăderea pană la normalizare a tensiunii arteriale, micșorand astfel riscul de infarct miocardic.
  • Imbunătătească funcția renală și afecțiunile osteo-articulare.

Există două tipuri de procedee chirurgicale ce se adresează obezitătii:
  • 1. Intervenții restrictive, ce micsorează volumul gastric și încetinesc mecanismul digestiei (gastric-sleeve, inelul gastric)
  • 2. Intervenții malabsorbtive, în care se redirectionează fluxul digestiv, alterand procesul de digestie(by-pass-ul gastric).

Gastric sleeve-ul este operația cea mai utilizată, în prezent, în cazul abordării chirurgicale, laparoscopice, a obezității. Este o procedură ireversibilă, ce prezintă avantajul major de a permite obținerea unei pierderi ponderale majore, diminuând în același timp riscurile asociate obezitătii și crescând calitatea vieții pacientului. Postoperator, această intervenție necesită, fara doar și poate, o supraveghere medicală și nutritională pentru un timp mai îndelungat.

La Royal Hospital, echipa de chirurgie bariatrică ajută pacienții nu doar să scape de greutatea în plus, ci să și amelioreze sau chiar să vindece unele boli cronice asociate obezității, impactand pozitiv viața și starea de sănătate a acestora.

Data actualizare: 04-09-2019 | creare: 04-09-2019 | Vizite: 421
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: