Galvanopunctura (electroacupunctura)

©

Autor:

Galvanopunctura (electroacupunctura)

Galvanopunctura (cunoscută mai degrabă sub denumirea de electroacupunctură) este o formă de acupunctură în care prin intermediul acelor este aplicat un curent electric de mică intensitate asupra meridianelor și punctelor de acupunctură. Galvanopunctura este una dintre variantele moderne de acupunctură, dar care se bazează pe aceleași principii asiatice vechi, conform cărora energia Qi (sau forța vieții) din organismul nostru poate fi înnoită și echilibrată, astfel încât să fie restabilită starea de sănătate.


Ce este galvanopunctura?

Galvanopunctura nu are o istorie la fel de lungă ca a acupuncturii clasice, în schimb este destul de controversată. După ce la sfârșitul secolului al XVIII-lea s-au făcut primele descoperiri privind existența unei cantități de curent electric în organismul uman, oamenii de știință au încercat să se folosească de această capacitate, căutând soluții pentru tratamentul unor boli.


Pentru prima dată, spun unele surse, în 1825, un cercetător de origine franceză a utilizat acupunctura galvanică pentru a trata tulburări ale sistemului nervos. Mult mai târziu, la mijlocul anilor 1900, un medic japonez ar fi observat o diferență între cantitatea de curent electric de la nivelul piciorului unui bolnav de rinichi și restul corpului. Ulterior a susținut că acolo ar fi fost niște puncte de acupunctură cu o bună capacitate de conducere a curentului electric. (1)


Alte surse consideră că un medic german a fost cel care a pus bazele electropuncturii, combinând principiile acupuncturii cu măsurarea galvanică a curentului electric de la nivelul pielii, punând bazele unui dispozitiv de diagnostic prin galvanopunctură. Conform teoriei sale, aparatul respectiv indica o intensitate mai ridicată a curentului electric în zona meridianelor și a punctelor de acupunctură în cazul persoanelor bolnave. De asemenea, acesta susținea că dispozitivul înregistra variații ale curentului electric atunci când pacientul ținea în mână remediul pentru boala sa, ca și cum acel tratament ar fi emis o formă de energie ce ar fi sugerat eventualele efecte pozitive. (2)


De atunci au fost dezvoltate tot felul de dispozitive similare, care promit diagnosticul precis a numeroase boli și afecțiuni. În ceea ce privește terapia, principiile de funcționare nu se diferențiază foarte mult de acupunctura tradițională. Se folosesc aceleași ace extrem de subțiri care se aplică în așa-zisele puncte de acupunctură, care urmează meridianele. La aceste ace se atașează un dispozitiv menit să genereze impulsuri electrice, intensitatea acestora fiind reglată în funcție de afecțiunea tratată. Se utilizează două ace simultan, pentru a permite curentului să treacă de la unul la celălalt. Alte metode nici nu mai folosesc acele, ci aplică curentul electric direct pe punctele de acupunctură. (3)


Utilizarea electroacupuncturii

Electroacupunctura are două direcții principale de utilizare: diagnosticul pe baza aparatelor care identifică problemele de sănătate și terapia propriu-zisă, al cărei scop este stimularea electrică a corpului pentru a se auto-vindeca.


Mecanismul de funcționare constă în trimiterea de impulsuri nervoase de la acele de acupunctură către mușchi și nervi.

Electroacupunctura se folosește în principal pentru managementul durerii, dar practicanții acesteia susțin că ar avea și numeroase alte utilizări terapeutice, ba chiar ar fi de două ori mai eficientă decât acupunctura tradițională, datorită acțiunii curentului electric, care stimulează eliberarea unor hormoni în organism, cu rolul de a stopa durerea. (4), (5), (6)


Acupunctura galvanică se bucură de un mare succes în domeniul îngrijirii corporale și al cosmeticii, pentru că s-a promovat ideea că tratamentele de frumusețe aplicate în combinație cu galvanopunctura sunt mult mai eficiente și oferă efecte pe termen mai lung. (7)


Argumente pro și contra

Ca orice tip de terapie alternativă, și acupunctura (și derivatele ei) sunt privite cu scepticism de comunitatea științifică și extrem de promovate de cei care le practică.

Argumente pro

  • electroacupunctura este o procedură nedureroasă, pacientul nu simte decât o senzație de gâdilare creată de curentul electric; uneori pot rămâne mici urme vinete pe piele, în urma spargerii unor vase mici de sânge sub acțiunea acelor (8)
  • efectele secundare sunt în general mult reduse, pentru că tehnica nu presupune ingerarea unor substanțe sau manipularea fizică extremă

Argumente contra

  • principiile filosofice care stau la baza galvanopuncturii nu au niciun fundament științific, nu s-a demonstrat că ar exista energia numită Qi și nici meridianele și punctele de acupunctură
  • este cunoscut și demonstrat faptul că aplicarea curentului electric are efecte asupra pielii/corpului; chiar dacă așa-zisele puncte de acupunctură și meridiane ar exista, nu se poate demonstra că stimularea lor electrică are efect, când de fapt rezultatele se observă oriunde ar fi aplicat curentul electric (9)
  • în tratamentul prin electroacupunctură intensitatea curentului este reglată în funcție de afecțiunea sau condiția tratată, însă nu există un standard în acest sens și nicio justificare științifică pentru care o boală ar avea nevoie de un anumit grad al curentului electric
  • un diagnostic pus utilizând aparatele care „detectează un dezechilibru energetic” poate fi extrem de riscant; lipsa unui fundament științific pe care acestea să se bazeze poate duce frecvent la diagnosticarea greșită sau la lipsa identificării adevăratei probleme de sănătate; deși cei care utilizează astfel de dispozitive susțin că ar putea detecta anumite boli, alergii, sau dimpotrivă, lipsa unor afecțiuni, nu explică și care este raționamentul logic și științific pe baza căruia se face această identificare; (4)


Toate argumentele pro și contra acupuncturii se aplică și galvanopuncturii. Le puteți citi aici.


Este galvanopunctura o terapie validă?

Analizarea galvanopuncturii este destul de dificilă în termeni științifici, pentru că efectele curentului electric asupra pielii sunt demonstrate, independent dacă curentul este aplicat pe puncte de acupunctură sau aleatoriu. În acest caz, e aproape imposibil de diferențiat între efectul propriu-zis al electroacupuncturii și stimularea electrică obișnuită. (9)


Studii privind eficiența acupuncturii galvanice în tratamentul afecțiunilor sau al cosmeticii nu sunt foarte numeroase. În schimb acupunctura clasică a fost intens studiată, iar până în prezent nu există nicio boală sau condiție despre care să se poată afirma cu dovezi științifice că acupunctura o poate vindeca. Chiar dacă acupunctura pare să dea uneori rezultate, oamenii de știință susțin că efectul placebo este cel care explică eventualele rezultate pozitive.


Orientarea către această practică în vederea diagnosticării unei tulburări de sănătate sau a tratării unor afecțiuni ar trebui să se facă după ce în prealabil a fost consultat și un medic. Evităm astfel să ne punem în pericol sănătatea. Ori de câte ori apar semne de întrebare în legătură cu un anumit tip de medicină alternativă, este bine să ne informăm înainte de a nu fi prea târziu.



Data actualizare: 16-05-2014 | creare: 08-01-2007 | Vizite: 16872
Bibliografie
(1)Electro Therapy, link: https://www.chineseacupuncture.in/electro-therapy
(2)Electrodermal Testing Part I: Fooling Patients with a Computerized Magic Eight Ball, link:
https://www.sciencebasedmedicine.org/13926/
(3)Electroacupuncture, link: https://www.acupuncturetoday.com/abc/electroacupuncture.php
(4)Quack "Electrodiagnostic" Devices, link: https://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/electro.html
(5)The curious case of acupuncture, link: https://www.michaelshermer.com/2005/08/full-of-holes/
(6)Electro Acupuncture, link: https://www.jcm.co.uk/acupuncture-shop/electro-acupuncture/
(7)Acupuncture, link: https://www.westgatewellness.com/acupuncture-maple-ridge/#
(8)Electroacupuncture, link: https://www.acupuncturetoday.com/abc/electroacupuncture.php
(9)What Is Acupuncture?, link: https://www.csicop.org/si/show/what_is_acupuncture
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Acupunctura poate fi o terapie utilă pentru prevenirea diabetului de tip 2
  • Acupunctura poate reduce simptomele sindromului intestinului iritabil, fără riscul unor efecte adverse
  • Beneficiile acupuncturii în reducerea incidenței accidentului vascular cerebral ischemic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum