Fumatul si sarcina
Autor: Redacția ROmedic
Se crede ca aproximativ 20 si 30% din femei fumeaza in timpul sarcinii, punand in pericol nu numai propria sanatate, ci si dezvoltarea in siguranta a fatului!
Tabagismul in timpul sarcinii antreneaza riscuri grave atat pentru femeie cat si pentru fat.
A fost demonstrat in numeroase randuri faptul ca fumatul creste riscurile de complicatii ale sarcinii si poate cauza cauzeaza probleme grave, precum:
- nastere cu fat mort
- avort spontan
- retard de crestere intrauterina
- prematuritate
- placenta praevia
- moartea subita a sugarului
Totodata, fumatul antreneaza riscuri si asupra mamei, fiind asociat cu menopauza precoce si cu infertilitatea viitoare.
Sarcina este un bun prilej si un motiv puternic pentru o femeie pentru a renunta la fumat - beneficiile pentru sanatatea fumatorului sunt de necontestat, iar argumentul unei sarcini sigure si a unui copil sanatos ar trebui sa fie suficient!
Cum afecteaza fumatul sarcina?
In timpul sarcinii, riscurile fumatului asupra embrionului si a fatului sunt in relatie directa cu inhalarea de catre mama a principalelor doua substante toxice din fumul de tigara: monoxidul de carbon si nicotina.Monoxidul de carbon (CO) are un efect toxic asupra sarcinii deoarece:
- hemoglobina fetala are o afinitate mult mai ridicata pentru CO decat hemoglobina materna, antrenand o diminuare a oxigenarii fatului
- diminuarea oxigenarii sangelui fetal de catre CO explica toxicitatea acestei substante, care se afla la originea multor efecte negative ale tutunului asupra desfasurarii sarcinii si a dezvoltarii embrionului si fatului
Nicotina are efecte vasoconstrictoare asupra circulatiei arteriale uterine si placentare. Concentratia de nicotina este cu 15% mai mare la nivelul circulatiei fetale si in lichidul amniotic.
Tutunul diminueaza biodisponibilitatea vitaminei B12, vitaminei C, acidului folic si zincului, elemente esentiale dezvoltarii fatului.
Consecintele fumatului asupra fertilitatii femeii
Studiile arata o scadere a fertilitatii la femeile fumatoare. Fumatul diminueaza rezerva ovariana de ovocite, are un efect antiestrogenic si favorizeaza secretia de androgeni suprarenalieni.De asemenea, rata de succes a fecundarii in vitro (FIV) este mai scazuta la fumatoare, prin comparatie cu femeile nefumatoare.
Consecintele fumatului asupra desfasurarii sarcinii
Risc crescut de sarcina extrauterina
Fumatul in timpul sarcinii creste riscurile de sarcina ectopica (extrauterina), intr-o relatie doza – efect. Nicotina are o actiune toxica directa asupra mobilitatii tubare. Daca fumatul este intrerupt cu o luna inainte de conceptie, riscul redevine egal cu cel al populatiei generale.
< 10 tigari / zi | riscul relativ (RR) este de 1, 5 ori mai mare |
> 20 tigari / zi | RR x 3 |
> 30 tigari / zi | RR x 5 |
Risc crescut de avort spontan
Riscul relativ de avort spontan la femeia fumatoare este de 1, 5 pana la 3 ori mai mare decat la cea nefumatoare, fiind dependent de doza.Astfel, la femeile care fumeaza peste 20 tigari /zi, riscul este de 20%, comparativ cu 10%, pentru nefumatoare si poate ajunge la 35%, pentru un consum de 35 tigari /zi.
Cresterea riscului de metroragii
Riscul de metroragii (sangerari vaginale anormale) in al treilea trimestru de sarcina, legat de fumat este de asemenea dependent de doza. Riscul de hematom retroplacentar se dubleaza, iar cel de placenta praevia este de 2- 3 ori mai mare la femeile care fumeaza in timpul sarcinii.Risc crescut de nastere prematura
Riscul de a nu duce sarcina la termen este de doua ori mai mare la o femeie fumatoare. Acest risc este dependent de doza (consumul < 20 tigari pe zi creste riscul cu 20% de nastere prematura, iar consumul > 20 tigari pe zi creste riscul cu 50%). De altfel, riscul de prematuritate legat de fumatul in timpul sarcinii creste si proportional cu varsta mamei.Trebuie mentionat ca daca femeia renunta la fumat inainte de conceptie, riscul crescut de nastere prematura dispare.
Pe langa cresterea frecventei complicatiilor obstetricale ce se pot afla la originea prematuritatii (placenta praevia sau hematomul retroplacentar), exista si mecanisme mai specifice.
Cresterea riscului de moarte fetala in utero
Aproximativ 11% din cazurile de moarte fetala in utero pot fi puse pe seama consumului de tutun.Riscul crescut de moarte fetala in utero se explica prin retardul de crestere intrauterina, survenirea unui hematom retroplacentar sau placenta praevia.
Consecintele fumatului asupra cresterii si dezvoltarii fetale
Retardul de crestere intrauterina
Un studiu american arata ca prevalenta retardului de crestere intrauterina se prezinta astfel, in cazul gravidelor fumatoare:
- 17,7%, daca gravida fumeaza pe toata perioada sarcinii
- 15,4% , daca fumeaza in trimestrul 2 si 3 de sarcina
- 7,2%, daca fumeaza doar in primul trimestru de sarcina
La femeile nefumatoare, prevalenta medie este de 8,5%.
Relatia dintre numarul de tigari zilnice si deficitul ponderal la nastere nu este liniara; chiar si un consum mic de tutun afecteaza cresterea fatului.
Retardul de crestere intrauterina asociat cu tabagismul presupune o dezvoltare insuficienta in ce priveste greutatea, inaltimea, perimetrul toracic si perimetrul cranian.
Efectele fumatului asupra diametrului biparietal sunt vizibile inca din a 22-a saptamana de amenoree la ecografie.
Consumul de tutun in timpul sarcinii | Diminuare a greutatii la nastere |
Fumatul pasiv | Diminuare cu 100 g |
< 5 tigari /zi | Diminuare cu 100 g |
> 20 tigari /zi | Diminuare cu 400 g |
Cresterea riscului de malformatii
Unele malformatii congenitale sunt mai frecvente (riscul mai mare de 1 - 2 ori) la copiii ale caror mame care au fumat in timpul sarcinii. Printre aceste malformatii, a fost semnalata cresterea riscului de fanta labiopalatina, cardiopatie congenitala, hipoplazia nervului optic, malformatii ale membrelor s.a.Riscul de malformatii congenitale este mai insemnat in cazul unui consum de peste 20 tigari / zi.
Consecintele fumatului in timpul sarcinii asupra dezvoltarii copilului
- atunci cand numarul de tigari consumate de mama in timpul sarcinii depaseste 10 tigari pe zi, apare riscul de survenire a sindromului de sevraj nicotinic la nou-nascut
- creste riscul de aparitie a tulburarilor in functionarea aparatului respirator, caracterizate prin diminuarea functiilor respiratorii, hiperactivitate bronsica si frecventa crescuta a bolilor respiratorii in copilarie (bronsita, bronsiolita, pneumonie etc.)
toate studiile epidemiologice arata ca fumatul in timpul sarcinii si tabagismul pasiv in timpul copilariei cresc riscul de moarte subita a sugarului (riscul creste de 3 ori). Conform unor autori, numarul de cazuri de moarte subita a sugarului ar putea fi diminuat cu doua treimi, daca tabagismul parental nu ar exista. - tutunul reduce secretia lactata prin intermediul diminuarii nivelului de prolactina cu 30% - 50%. Nicotina din fumul de tigara ajunge rapid in lapte, deoarece este putin legata de proteinele plasmatice.
- efectele tabagismului in perioada de sarcina continua se pot face simtite mai tarziu, cand copilul poate avea un retard de crestere, dificultati de invatare, tulburari de comportament si alte probleme ale aptitudinilor intelectuale.
- creste riscul de hipertensiune arteriala sistolica (la varsta de 6 ani)
De asemenea, exista o corelatie crescuta a dependentei nicotinice la copiii mamelor fumatoare; expunerea uterina la tabagism a fost asociata si cu obiceiu de a fuma inca din adolescenta.
Concluzie
Reducerea numarului de tigari fumate in timpul sarcinii nu diminueaza cu adevarat riscul toxic al tutunului asupra fatului!
De cele mai multe ori, chiar fumand mai putine tigari, femeia va avea tendinta sa inhaleze mai profund si mai des fumul de tigara, pentru a obtine acelasi efect (aceeasi cantitate de nicotina „solicitata de organism”). In acest mod, cantitatea de monoxid de carbon ce ajunge la placenta si fat nu va fi diminuata.
Prin urmare, riscurile si complicatiile tabagismului asupra sarcinii persista, chiar prin reducerea numarului de tigari fumate.
Singurele solutii cu adevarat eficiente de a avea o sarcina sigura si un copil sanatos sunt renuntarea completa la fumat si evitarea fumatului pasiv!
Daca femeia insarcinata manifesta o dependenta foarte puternica de nicotina, fapt pentru care nu reuseste sa renunte la fumat, e indicat sa se adreseze medicului, pentru a i se recomanda o terapie de substitutie nicotinica.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum