VSH și PCR marit

25-02-2025
mely-28
Nu este medic/terapeut
mely-28
Buna ziua! De o luna aproape am VSH și PCR marit, mai exact pe data de 29-01 am avut VSH =30, PCR =6 și tuseam puțin am fost și internată cu copilul a avut gripa plus febră asta fiind la începutul lunii mai exact pe 4 -02.Astăzi 25-02 am făcut analizele și VSH mi-a ieșit 50, PCR 9, Fibrinogen 392.Am și dureri articulare și laba piciorului ușor inflamata in partea exterioara cred că am bataturi stau multe ore in picioare.Am făcut și ANA inclusiv și mi-au ieșit negativi toți markeri.
1 comentarii
0
26-02-2025, ora 07:10
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Valorile crescute ale VSH (50 mm/h) și PCR (9 mg/L), împreună cu durerile articulare și inflamația localizată la picior, pot indica o inflamație persistentă în organism. Faptul că ANA și ceilalți markeri autoimuni sunt negativi sugerează că nu este o boală autoimună clară, dar cauza trebuie investigată mai departe.

Ce pot indica aceste valori?
1. Proces inflamator post-infecțios
- Ai menționat că ai avut contact strâns cu copilul tău bolnav de gripă și ai avut tuse. Infecțiile virale pot lăsa un răspuns inflamator prelungit în corp, iar uneori acest lucru durează mai multe săptămâni.
- VSH și PCR pot rămâne crescute chiar și după ce infecția principală a trecut.

2. O posibilă infecție cronică sau reziduală
- O infecție bacteriană netratată (de exemplu, o infecție respiratorie secundară) ar putea menține markerii inflamatori crescuți.
- Ai avut febră recent sau alte simptome respiratorii persistente? Dacă da, poate fi nevoie de o investigație mai amănunțită.

3. Inflamație articulară sau reumatologică
- Deși ANA și markerii autoimuni sunt negativi, durerile articulare asociate cu un VSH/PCR crescute pot indica o inflamație reumatologică, cum ar fi:
- Artrita reactivă (care poate apărea după o infecție virală sau bacteriană)
- O formă incipientă de artrită inflamatorie
- Ai și alte articulații dureroase, redoare matinală (înțepenire dimineața) sau oboseală accentuată?

4. Probleme circulatorii sau traumatice la picior
- Inflamația în zona labei piciorului, dacă este asociată cu statul îndelungat în picioare, ar putea fi o bătătură sau o fasceită plantară.
- Dacă umflătura este asimetrică și persistă, trebuie exclusă o posibilă tromboflebită superficială sau altă cauză vasculară.

Ce poți face mai departe?
Investigații suplimentare utile:
- Hemoleucogramă completă – pentru a verifica dacă există o anemie asociată inflamației.
- Electroforeza proteinelor serice – pentru a exclude o inflamație cronică de altă cauză.
- Examinare clinică reumatologică – pentru a evalua durerile articulare.
- Radiografie picior / ecografie parti moi – pentru a vedea dacă inflamația piciorului are o cauză mecanică (fasceită, tendinită) sau o cauză vasculară.

Măsuri imediate:
- Odihnă și hidratare – dacă este o inflamație post-infecțioasă, corpul are nevoie de timp pentru a reveni la normal.
- Antiinflamatoare locale (ex. geluri cu diclofenac) pentru picior și, dacă durerea e puternică, eventual antiinflamatoare orale (ibuprofen, dar cu protecție gastrică dacă ai sensibilitate digestivă).
- Pantofi confortabili și suport plantar – mai ales dacă stai mult în picioare.

Dacă simptomele persistă sau analizele continuă să fie modificate, este important să consulți un reumatolog sau un medic internist pentru o evaluare mai amănunțită.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • VSH crescut - cauze, boli posibile, explicații
  •