Tuse seaca

05-06-2020
Andreeeeaaaa
Nu este medic/terapeut
Andreeeeaaaa
Buna ziua,

In luna martie am decis sa ma las de fumat (am fumat 13 ani, aproximativ 10 tigari pe zi). Inainte de a face lucrul asta (cu 1 sapt), am facut spirometrie si radiografie la plamani, ambele fiind normale. Dupa o saptamana de la renuntarea la fumat, a aparut o tuse seaca cu senzatie de mancarime in gat, fara alte simptome si a urmat:
1. Doctor familie-sirop naturist (prospan), decasept, teraflu, fara succes
2. Doctor medicina muncii de la serviciu- cifuroxima, decasept, aerius, acc, fara succes (a spus ca am rosu in gat)
3. Medic pneumolog (luna trecuta, cel la care am facut spirometria)- sindrom tusigen rezidual si tratament cu tussin, xyzal, borenar, pe care nu l am luat.

De cand sunt mica imi simt nasul infundat, dar nu curge, insa acum simt cum mucozitatile din nas se duc in gat si parca simt putina flegma, dar nu pot nici sa o inghit nici sa o elimin. Am fost ieri la ORL si a zis ca e totul in regula din punctul lui de vedere (radiografie sinusuri normala).

Am facut analizele uzuale care au iesit bune, inclusiv exudat faringian.

Este ok daca incep tratamentul recomandat de pneumolog (cu tussin) sau este mai bine sa las tusea sa treaca de la sine tinand cont de toate pastilele pe care le am luat? Precizez ca noaptea nu tusesc, nu ma doare nimic altceva, nu am febra si nici nu am dificultati de respiratie (chiar respir bine pe nas)

Poate fi aceasta tuse de la renuntarea de la fumat?

Mai precizez ca tusea nu este insistenta si nici foarte frecventa, in sensul ca tusesc o singura data pentru a ma "scarpina in gat", dr cateva ori pe zi.
Dimineata este putin mai intensa si este insotita de nas infundat si ochi inflamati (pentru 20 de minute, apoi ma simt normal).

In cazul in care ar trebui sa las tusea sa treaca de la sine, exista ceva ce ar putea ameliora mancarimea din gat?

Multumesc frumos.
3 comentarii
0
10-06-2020, ora 13:50
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Pneumologie, Iași
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Bună ziua! Da, această tuse este posibil să fi apărut în urma renunțării la fumat deoarece epiteliul respirator se reface și o perioadă destul de lungă este posibil să aveți și mai multe secreții, deci și o tuse pentru eliminarea acestora. Începeți tratamentul recomandat de pneumolog. Dacă mai aveți întrebări vă răspund cu drag! O zi binecuvântată!
0
10-06-2020, ora 14:11
Andreeeeaaaa
Nu este medic/terapeut
Andreeeeaaaa
Buna ziua,

Am inceput tratamentul cu tussin. Am luat tussin 3 pastile/zi. Aceasta este a6a zis de tratament si nimic, tusesc in continuare. In primele zile a fost mai bine insa acum este mai frecventa. Tusea in sine nu m ar deranja daca as avea certitudinea ca este de la fumat.

Nu tusesc tare si nici insistent, este mai mult ptr a nu mai simti mancarimea din gat

In perioada asta, cu tot ceea ce circula in mediul online, imi este foarte frica sa nu am o afectiune respiratorie, chiar daca stiu ca nu am nimic.

Credeti ca ar trebui sa mai investighez sau sa am rabdare sa treaca? Recunosc ca nu stau foarte bine la acest capitol :).

Va multumesc foarte mult pentru ca va luati din timpul dumneavoastra pentru a ne ajuta.
0
10-06-2020, ora 15:34
Andreeeeaaaa
Nu este medic/terapeut
Andreeeeaaaa
As vrea sa mai precizez ca, din cauza locului de munca, port masca toata ziua si folosesc si spirtul excesiv (dezinfectare suprafete si maini). Pot vaporii de spirt dauna sau accentua tusea?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: