tromboza venoasa profunda si superficiala - interpretare bilant trombofilic
Buna seara.Ma numes Sonia, am 24 de ani si in luna iulie am fost diagnosticata cu tromboza venoasa profunda si superficiala la piciorul stang.Am urmat tratament cu Sintrom 4 mg timp de 3 luni dupa care mi-am facut bilantul trombofilic(mutatia factorului II si mutatia factorului V Leiden).Mutatia factorului II nu a fost identificata si mutatia factorului V Leiden a fost identificata in stare heterozigota.Nu stiu ce inseamna mai exact acest lucru si asta ma nelinisteste.Doctorita care mi-a urmarit evolutia mi-a zis sa intrerup de tot tratamentul si ca purtarea ciorapului nu mai este necesara avand in vedere ca tromboza a fost joasa.Inca am dubii asupra acestor rezultate si recomandari si de acea rog un medic sa imi raspunda la acest mesaj si sa imi acorde ceva indrumari si lamuriri, daca se poate.Va multumesc anticipat si astept cu mare interes un raspuns.Toate cele bune!
2 comentarii
Tromboza venoasa la tineri se asociaza frecvent cu anumite predispozitii genetice pentru trombofilie.
Analizele de laborator (profilul de trombofilie) pot investiga aceste predispozitii. Printre determinari se afla si cele doua: mutatia factorului II si mutatia factorului V Leiden.
Mutatia factorului V Leiden (rezistenta la proteina C activata) poate fi homozigota sau heterozigota. Homozigota inseamna ca se exprima pe ambele gene - ceea ce e mai rau (cei cu mutatie homozigota aproape sigur fac un episod trombotic in timpul vietii). Heterozigota inseamna ca doar unul din cromozomi are defectul genetic - si astfel se exprima fenotipic mai rar. In general cei cu aceasta mutatie fac accidente trombotice daca mai au si alti factori de risc.
Faptul ca aveti rezistenta la proteina C activata inseamna ca aveti un risc de hipercoagulabilitate si astfel de tromboza. E mai bine ca e heterozigota. Din pacate faptul ca ati facut tromboza inseamna ca exista un risc pe viitor de a mai face. Un risc si mai mare este sa faceti Trombembolism pulmonar prin migrarea trombului la nivelul circulatiei pulmonare - o afectiune destul de grava mai ales daca trombul e mare.
Recomandarile terapeutice si de purtare ale ciorapului compresiv trebuie sa vi le faca doar medicul curant.
Analizele de laborator (profilul de trombofilie) pot investiga aceste predispozitii. Printre determinari se afla si cele doua: mutatia factorului II si mutatia factorului V Leiden.
Mutatia factorului V Leiden (rezistenta la proteina C activata) poate fi homozigota sau heterozigota. Homozigota inseamna ca se exprima pe ambele gene - ceea ce e mai rau (cei cu mutatie homozigota aproape sigur fac un episod trombotic in timpul vietii). Heterozigota inseamna ca doar unul din cromozomi are defectul genetic - si astfel se exprima fenotipic mai rar. In general cei cu aceasta mutatie fac accidente trombotice daca mai au si alti factori de risc.
Faptul ca aveti rezistenta la proteina C activata inseamna ca aveti un risc de hipercoagulabilitate si astfel de tromboza. E mai bine ca e heterozigota. Din pacate faptul ca ati facut tromboza inseamna ca exista un risc pe viitor de a mai face. Un risc si mai mare este sa faceti Trombembolism pulmonar prin migrarea trombului la nivelul circulatiei pulmonare - o afectiune destul de grava mai ales daca trombul e mare.
Recomandarile terapeutice si de purtare ale ciorapului compresiv trebuie sa vi le faca doar medicul curant.
Buna ziua,
Eu am avut o sarcina oprita din evolutie la 7 saptamani (conform dimensiunilor)- am aflat la 10 saptamani. In urma acestei pierderi de sarcina am facut niste analize de trombofilie, din care mi-au iesit urmatoarele mutatii:
Mutatia factorului XIII - POZITIV HETEROZIGOT
Mutatia MTHFR (A1298C) -HETEROZIGOTA
Gena PAI I ( 4G/5G) - POZITIV- HETEROZIGOT.
Acum sunt insarcinata in 5 saptamani.
In prezent mi s-a recomandat ASPENTER 150 mg/zi, Femibion.
Credeti ca este nevoie sa urmez tratament cu injectii in burta?
Eu am avut o sarcina oprita din evolutie la 7 saptamani (conform dimensiunilor)- am aflat la 10 saptamani. In urma acestei pierderi de sarcina am facut niste analize de trombofilie, din care mi-au iesit urmatoarele mutatii:
Mutatia factorului XIII - POZITIV HETEROZIGOT
Mutatia MTHFR (A1298C) -HETEROZIGOTA
Gena PAI I ( 4G/5G) - POZITIV- HETEROZIGOT.
Acum sunt insarcinata in 5 saptamani.
In prezent mi s-a recomandat ASPENTER 150 mg/zi, Femibion.
Credeti ca este nevoie sa urmez tratament cu injectii in burta?
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 2Tromboza la nivelul sinusului sigmund si transvers stang
- 4tromboembolism pulmonar
- 5infarct cerebral datorita trombozei arterelor cerebrale - ce sanse sunt sa isi revina?
- 73trombofilia si sarcina?
- 5Tromboza cerebrala-urgent
- 1profil trombofilie
- 2Clexane in sarcina!!!
- 2Hemoroizi?
- 1explicatie rezultate medicale genetica
- 0Trombofilie
- 3Mutatie PAI-1 4G/5G + MTHFR A1298C => probleme cu sarcina?
- 0Profil genetic al riscului de trombofilie...rog ajutor
- 0Tromboza completa de vena cava
- 0Tromboza membru inferior si fibrilatie
- 0Intrebare trob pe vena jugulara stanga
- 0Un răspuns va rog - analize trombofilie
- 1Tromboza la membrul superior stang
Mai multe informații despre: Trombofilia tromboza
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Tromboflebita intracraniana supurativa
- Boala tromboembolica puerperala
- Tromboza venoasa profunda
- Tromboflebita superficiala
- Trombofilia
- Tromboza venei renale la copii
- Tromboza, riscul de tromboză și tratamentul antitrombotic: anticoagulante și antiagregante plachetare
- Tromboze venoase si arteriale la copil
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: