Tcc cu tulburari psihice
Buna ziua!Acum 5 luni fratele meu a avut un accident auto, traumatism cranio cerebral grav, cu coma de grad 3!Dupa 5 zile a iesit din coma, insa el nu a interactionat cu noi, usor usor a inceput sa deschida ochii, sa manance si vorbeam cateva cuvinte...urmeaza un tratament atat de la neurolog cat si de la psihiatru dar starea lui nu este buna!Niciodata nu a mai fost constient, nu tine minte nimic si acum mai nou nu prea ne mai recunoaste!Este cineva care a fost in situatia asta sau care cunoaste pe cineva cu care as putea vorbi sau sfatui?Suntem disperati!
16 comentarii
Bună ziua, Mirela! Îmi pare rău pentru suferința fratelui și a voastră. E foarte important prognosticul neurologului, adică ce părere are el despre cum va evolua starea pacientului: are sanse de recuperare, sau nu? Ce v-a spus vouă, familiei? În astfel de accidente, apar leziuni cerebrale, care pot fi reversibile, sau nu. Într-un astfel de traumatism, de obicei, leziunile si daunele în creier sunt mari, din păcate. Cu siguranță are tulburări neurocognitive date de traumatism. De asta nu va recunoaște, nu răspunde la stimuli. Eu am lucrat și lucrez de câțiva ani cu astfel de cazuri, pe recuperare neurocognitiva și a limbajului unde e cazul. Dacă vrei, îmi poți scrie mesaj privat. Din păcate, nimeni nu poate veni acum la domiciliu pentru a va ajuta, dar putem discuta puțin, sa vedem ce se mai poate face acum și după ce trece pandemia. Aștept mesajul tău. Sănătate multa!
Doctorii nu ne spun prea multe, la iesirea din spital i-au pus ca si diagnostic encefalopatie posttraumatica.Au spus ca trebuie sa avem rabdare si sa asteptam sa vedem cum va evolua.4 lobi sunt afectati si din cauza asta este el asa, nune orientat in spatiu, zicea ca are 18 ani dar el are 26, nu stie ce insa intamplat si nici nu cred ca constientizeaza ca ar avea ceva, pentru ca el vrea sa iasa afara sa se duca la munca, ba la fotbal.ne recunoaste dar ne mai confunda intre noi, zilele astea a facut mai multe crize si e foarte nervos si face rau, cu toate ca abia poate vorbi sau merge(din cauza pastilelor).Nu stie ce a mancat, ce a facut cu 5 min inainte.nu stiu cum sa va mai explic dar imi doresc sa isi revinaaa :(
Pai tot răbdare as zice și eu. Știu ca cel mai greu e pt familie, ca el nu e conștient de problemele lui. Dacă are și tratament psihiatric, e bine. Pt ca ii mai reglează puțin comportamentul. Din păcate, la ce descrii tu, afectarea creierului pare destul de serioasa. Voi familia, puteți vorbi cu un psiholog clinician, pt a vedea dacă e posibila o îmbunătățire a funcției cognitive, dar și pt a înțelege mai bine gradul și tipul afectării neuropsihologice. O evaluare neuropsihologica poate ajuta la stabilirea unui plan de tratament, dar din păcate, o evaluare online, nu o vad posibila. Adică e posibila, dar nu o recomand.
Asta as vrea si eu, cineva care sa il vada sa ii faca mai multe teste nu stiu, in oras la noi chiar nu avem pe cineva specializat, noi avem rabdare dar as vrea sa stiu daca putem sa facem ceva mai mult de atat, sa stiu ca am incercat tot! Probabil cazurile cu care lucrati dulmeavoastra sunt diferite, adica pacientii stiu unde merg de ce merg, si poate isi constientizeaza problemele, dar probleme cu memoria..isi va mai aminti vreodata, va putea sa tina minte ??
Tulburarile cognitive sunt de mai multe feluri si da, apar inclusiv modificari de comportament. Am avut si am tot felul de cazuri, inclusiv de persoane care nu au constienta propriilor probleme. E normal sa vreti sa faceti tot ce se poate face, dar asa cum a zis si neurologul, nu puteti face mai multe acum, in afara de a astepta cu rabdare, sa treaca pandemia si sa il puteti duce la o evaluare neuropsihologica. Nu plecati din start cu ideea ca la dvs in oras nu sunt specialisti - am colegi peste tot in tara, sigur veti gasi. Importanta este mai intai evalarea clinica, pe care o poate face orice psiholog clinician. Abia dupa aceea sa va stabili ce mai poate fi recuperat si ce nu. Nimeni nu va poate spune acum ce va mai putea el sa faca. Oricum, nu va mai fi niciodata ca inainte de accident, asta e cert. Nu stiu cat va fi remediat si cat este alterat - ne e realist sa emitem prognostice. Dvs familia, puteti doar sa aveti grija sa nu consume alcool si alte excitante pt creier, cum ar fi cafea, cola, energizante, etc. Si sa jucati impreuna jocuri simple, cum ar fi: puzzle, carti de joc, table, sah, scrabble, remi, dar si sa il incurajati sa completeze integrame, sudoku, etc, jocuri ce antreneaza mult memoria. Fara mult efort, ci cu rabdare, pt ca el va obosi foarte rapid, sau cand va intelege ca nu poate sa realizeze o actiune, se va frustra si va renunta. Trebuie lasat in pace, sa isi doreasca sa reia singur, nu fortat. Cam atat puteti face acum. Si repet, fara mult efort mintal, pt ca ii puteti face mai rau. 2-3 reprize de astfel de jocuri a cate maxim o ora pe zi, sunt destule pt el acum. Pe masura ce vedeti progrese (dupa cateva zile/saptamani), mai adaugati 10-15 min de timp si inca o repriza/zi. Dar nu mai mult. Mie ca specialist imi poate lua luni si uneori chiar ani o astfel de terapie de recuperare, deci nu aveti asteptari nerealiste de la el si de la voi. Uneori, chiar nu se poate recupera mare lucru si trebuie sa acceptam asta, oricat de greu ar fi. Incercati sa il intelegeti, sa ii fiti alaturi. Afectiunea si intelegerea familiei chiar pot face minuni uneori. Insa aveti invedere sa va protejati imuntatea psihica, voi ceilalti membri ai familiei. Pt ca viata cu o persoana ce are tulburari de memorie si comportament, nu e deloc una usoara. Mai ales ca unele trasaturi de personalitate care se vad acum in comportament, le avea probabil si inainte - acum doar au iesit la suprafata, dupa accident. Sau chiar e posibil sa apara tulburari si modificari majore de comportament si de personalitate, exclusiv pe fodul traumatismului - si din acest motiv, o evaluare clinica a unui psiholog clinician ar fi foarte utila.
Multumesc din suflet pentru tot timpul acordat!cu siguranta vreau sa ii fac o programare cat mai repede, o evaluare imi doresc si eu sa ii faca, nu doar pastile si atat (care il fac aproape leguma).Multa sanatate va doresc si numai bine, inca odata multumescc!
Sa stii ca nu doar de la pastile e ca o leguma cum spui, ci si conditia medicala post traumatica este de asa natura incat poate avea reactii incetinite, lentoare psihomotorie.
Posibil, imi dau si eu cu presupusul...va multumesc inca odata, doamne ajuta
Din păcate, traumatismele duc la pierderi de memorie, inconștiență etc. Dar si schema terapeutică prescrisa de psihiatru poate da amnezie, apatie, etc. Din cauza efectelor psihoactive asupra creierului generate de medicatia psihiatrica. Consultați un alt psihiatru!
Asta cred si eu ca tratamentul nu e chiar corespunzator, schema pe care o are acum la facut zombi, nu se poate deplasa aproape deloc, are saliva in exces si de.multe ori se blocheaza cu mancarea in gura.Si cred ca are vedenii sau halucinatii de multe ori.intradevar nu mai are forta si nu se mai enerveaza atat de tare dar parca creierul sa blocat de tot!
Buna seara doamna psiholog!Ma scuzati ca va deranjez din nou, dar am nevoie de un sfat!De cateva zile fratele meu ne zapaceste cu masina lui(cea cu care a avut accidentul) precizez ca el nu stie ce s intamplat deoarece stare lui v-am explicat care e, nu tine minte si e confuz, nu e orientat temporo spatial deci nu am avut cum sa ii spunem ceva ce el nu isi aducea aminte.Dar mai nou de cateva zile e si mai agitat si intreaba mereu de masina, vrea sa iasa sa se plimbe cu masina, ne intreaba non stop.Noi cum am putea proceda, cum sa reusim sa il stapanim, sa il calmam.Doamna psiholog la care a fost la inceput spune ca ea nu poate sa vb cu el, daca nu este calm si se agita tare.Atunci noi ce putem face, cum e mai bine sa ii spunem adevarul, sa mai asteptam avand in vedere ca nici nu tine minte ceea ce face?multumescc
Buna seara. Imi pare rau ca fratele are astfel de tulburari de comportament, in continuare. Dar el nu are si tratament psihiatric? Nu s-au mai diminuat impulsivitatea si agitatia? Daca el nu isi mai aminteste nimic de la eveniment, sau mai bine zis, despre eveniment, atunci afectarea memoriei este semnificativa si necesita tratament adecvat. Oricum starea lui post traumatica indica o alterare cerebrala majora. Eu nu il cunosc, nu l-am evaluat si nu pot spune ce sa vorbiti cu el, nu va pot face astfel de recomandari. Vorbiti cu acel psiholog la care a mai fost si care l-a cunoscut deja, despre aspectul acesta si stabiliti impreuna ce ii spuneti fratelui. Cumva ar trebui sa stie adevarul, insa nu stiu daca e indicat, in situatia lui.
Are tratament, dar si cu tratament el cand e sa i se puna pata incepe sa se agite si sa fie agresiv daca nu facem ca el.am vb cu un alt psiholog, dansul spune ca poate fi si de la tratamentul psihiatric asa, sa aiba stari de confuzie, agitatie si oboseala excesiva(precizez ca oricat de obosit e ziua nu poate sa doarma) ca are nevoie de terapie, pentru ca el e afectat cognitiv emotional sau ceva de genul, si ca el stie ce sa intamplat doar ca sa inchis in el.Si eu ma mir mereu cum de pastilele alea atat de putenice nu in calmeaza asa cum ar trebui, desi el a mai schimbat odata tratamentul, daca e prea puternic e leguma iar daca are doze normale ii vin pititci de la orice.El acum zice ca sunt sora lui, dupa zice ca sunt altcineva, acum zice ca e acasa apoi zice ca vrea sa plece ca nu e casa lui, eu nu inteleg aceste stari, ce o fi in mintea lui...
As recomanda o reevaluare neuropsihologica, pt ca simptomele descrise nu sunt ok deloc. Și da, tratamentul trebuie sa fie unul adecvat, chiar dacă îl va seda o vreme. Altfel cum sa se refacă creierul dacă el e permanent agitat? Vorbiți și cu alt psihiatru.
Suntem la al 3 lea acum!Din cauza asta intreb peste tot, chiar nu stiu la cine sa ma mai duc!Azi incepe sedintele de terapie sper sa fie ok, si sa il ajute cat de putin, macar sa ii mai exerseze memoria atentia, pentru ca numai fabuleaza si nu ne spune nimeni de ce!Multumesc din suflet!
Va rog sa îmi scrieți în privat
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 4Lovitura la cap, ameteli
- 4traumatism cranio-cerebral in zona parietala stanga cu convulsii, pierderea cunostintei si coma
- 9chist arahnoidian - stie cineva mai multe?
- 4recomandari centre de recuperare fizica
- 3izbitura puternica cu capul
- 10Lovituri la cap - in ce interval de timp pot aparea probleme?
- 4Lovitura minora urmata de ameteli
- 4dureri de cap in urma loviturilor sau cazaturilor
- 6PROTRUZII DISCALE
- 0Simptome dupa traumatism cranian urmat de cadere de calciu
- 2comă gradul 3
- 0Traumatism cranio cerbral - coma
- 12Interpretare RMN... copil 5 ani
- 2Traumatism cranio cerebral
- 0Traumatism cranio facial - un ochi mai „infundat”
- 1Recuperare TCC
Mai multe informații despre: traumatismul cranio-cerebral
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: