Smoothie-uri din fructe

02-01-2019
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Sunt sănătoase smoothie-urile făcute din fructe? Că am auzit la o Dr.nutritionisr că nu e bine sa consumam sucuri de orice fel nici din fructe adică smoothie-uri)că ar conține fructoza multa etc
2 comentarii
0
04-01-2019, ora 22:11
Dietetician Calutu Mirela
Nutritie si dietetica, Craiova
Dietetician Calutu Mirela
Buna ziua
In ceea ce priveste alimentatia noastra, adica alimentele ori produsele pe care hotaram sa le consumam - este indicat ca ele sa fie alese pe principii de siguranta alimentara - pentru a ne bucura de o viata cat mai sanatoasa.


Din acest punct de vedere - al sanatatii - daca comparam ce ne poate oferi un suc de fructe versus un smoothie de fructe, atunci ar trebui categoric sa alegem smoothie-ul, deoarece ascesta contine in plus, fata de suc, fibrele alimentare- ce ofera beneficii clare organismului nostru.
In ceea ce priveste continutul in glucide al smoothie-ului, din punct de vedere organoleptic, nu diferentiem glucidul din compozitia smoothie-ului adica fructoza - glucidul continut de fructe, care este putin diferit fata de glucoza - deoarece organismul nostru se comporta diferit atunci cand vine vorba de aportul alimentar de glucoza fata de cel de fructoza, desi ambele sunt glucide
simple si au exact acelasi numar de calorii: 1 grame de glucide = 4.1 calorii.
Diferenta este data de calea de metabolizare a acestora, fructoza este metabolizata diferit, printr-un proces mai lung, anevoios, pentru ca in final rezultatul sa fie cam asa: din 100 g glucide provenite din glucoza doar 1 gram se depoziteaza ca grasime, pe cand din fructoza - apoape de jumate din cantitate, deci cam 40 grame.
Si totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca fructele sunt esentiale pentur alimentatie, ele conferindu-ne un aport optim de vitamine, minerale, antioxidanti.
Revenind la intrebarea dumneavoastra, pentru ca si smoothiurile sa fie o optiune sanatoasa, trebuie sa tinem cont de anumite mici trucuri:
In primul rand, faceti-va singura, acasa, tocmai ca sa stii exact ce contine smoothie-ul
Ideal este sa folosim mai putine fructe in reteta, si cat mai multe legume, iar fructele sa le alternam, schimband compozitia smoothie-ului periodic si diversificand astfel paleta fructelor;
Recomandat e sa alegem fructele cu un continut in zaharuri sub 15% (merele, perele, gutuile, fructele de padure, zmeura, capsunile, grape-fruit-urile, pepene galben, etc)
Sa stiti ca acelasi fruct, in functie de perioada lui de maturitate - poate sa aiba un continut diferit de glucide, sau - compozitia in zaharuri depinde de soiul pe care il alegem, existand in cadrul aceluiasi fruct soiuri cu continut redus de glucide, asa cum este marul Granny Smith, de exemplu, recomandat celor cu restrictie glucidica.
Tot recomandat ar fi sa alegem sa folosim fructele cu coaja cu tot, atunci cand e cazul, bineinteles (gutui, mere, pere)
Sa reglam compozitia smoothie-ului in ceea ce priveste continutul de proteine: fie adaugam lapte degresat, fie lapte de migdale, fie adaugam iaurt, fie alte produse cu continut proteic, astfel incat o portie sa ne aduca 10-15 grame de proteine;
Ar fi bine sa nu adaugam zahar - nu-si are rostul, eventual optam pentru indulcitorii noncalorici sau asezonam cu arome gen vanilie, scortisoara, menta, sau ce ne place.
De asemenea, e important sa vedem acest smoothie - ca pe o masa in sine si sa o calculam ca atare, adica facand parte din aportul zilnic total, cumulat cu celelalte produse pe care le servim in timpul zilei.
Atunci nu va mai fi nicio problema din punct de vedere caloric si nici al aporutlui de glucide pe care ni-l aduce.

Pe teme de alimentatie, siguranta si igiena alimentara- va mai astept cu intrebari.
Cele bune!
1
22-03-2019, ora 21:45
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Fructoza este la fel de grea pentru ficat ca si alcolul. Nu poate fi folosita ca sursa de energie cum este glucoza. Fructoza este trasformata in grasime, depoziatata (tesut adipos si ficat) si apoi poate fi folosita ca si energie daca organismal respective are deficit caloric si insulin este la nivel mic. De asta cine bea/mamanca fructoza este candidat perfect la diabet, ficat gras, boli cardiovasculare, cancer, Alhzeimer. Folosesc un mixer de ani de zile si evit sa pun in el fructe cu indice glycemic mare. Dar este foarte bun pentru: nuci, seminte, legume, affine, zmeura, mure, capsuni. Adaugati 1-2 seminte de cuisoare, ginger, kefir grass.

Fructele ducli trebuie considerate desert, in trecut erau sezoniere, nu ca acum disponibile tot anul.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Poate sucul natural din fructe să reducă riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare?
  • Consumul de suc de fructe 100% a fost asociat cu creșterea în greutate la copii
  • Expunerea timpurie la băuturi îndulcite cu zahăr sau la suc de fructe pune bazele obezității la maturitate
  • Consumul regulat de băuturi dulci și sucuri de fructe a fost asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2 la băieți
  •