Sangerare la recoltare papanicolau

10-01-2019
Dori02
Nu este medic/terapeut
Dori02
Este normal ca in timpul recoltarii testului papanicolau sa sangerezi? Asistenta care mi-a recoltat proba mi-a zis ca se mai intampa sa sangerezi la recoltarea...modifica cu ceva aceasta sangerare rezultatul testului?Mentionez ca pana la recoltare nu prezentam nici o sangerare.
2 comentarii
0
14-01-2025, ora 15:57
AnkaaM17
Nu este medic/terapeut
AnkaaM17
Buna ziua,
Este cam veche postarea însă am patit astăzi la recoltarea Papanicolau acelasi lucru. Am sângerat destul mai mult decât în mod normal iar periuța cu care a recoltat era sângerie. Am o mica rana pe col însă nu am avut în ultimii 10 ani probleme la recoltările papanicoulau. Ați aflat cumva un răspuns? Este normal sa sângeram așa la recoltare? A modificat sângerarea rezultatul?

Mulțumesc și multă sănătate!
Anca
0
15-01-2025, ora 08:40
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Sângerarea în timpul recoltării testului Papanicolau nu este foarte frecventă, dar poate apărea în anumite situații și nu este neapărat anormală. Iată câteva aspecte care pot explica sângerarea și posibilele implicații asupra rezultatului:

De ce poate apărea sângerarea?
1. Fragilitatea colului uterin: Dacă există o mică leziune sau inflamație pe colul uterin (cum ar fi ectopia cervicală sau o rană), zona poate sângera mai ușor la contact. Periuța folosită pentru recoltare poate irita ușor țesuturile.
2. Infecții sau inflamații cervicale: Inflamația locală (cervicita) sau o infecție pot crește sensibilitatea vaselor de sânge.
3. Menopauza sau modificări hormonale: La femeile aflate în perimenopauză sau menopauză, țesuturile vaginale și cervicale pot deveni mai subțiri și mai sensibile.
4. Tehnica recoltării: În funcție de presiunea aplicată sau de unghiul periuței, unele femei pot experimenta sângerări minore.
5. Prezența unei afecțiuni preexistente: O leziune benignă, cum ar fi un polip cervical, poate fi o sursă de sângerare.

Este normal să sângerezi așa mult?
Dacă sângerarea este mai abundentă decât o mică pată sau dacă durează mai mult de câteva ore, este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră. În cazul unei răni preexistente pe colul uterin, este posibil ca aceasta să fie sursa sângerării.

Influențează sângerarea rezultatul testului Papanicolau?
Da, sângerarea poate influența calitatea probei recoltate:
- Celule acoperite de sânge: Dacă există prea mult sânge pe lamă, celulele cervicale ar putea fi mai greu de vizualizat corect la microscop.
- Recomandare pentru repetare: În unele cazuri, laboratorul poate solicita repetarea testului dacă proba este considerată "inadecvată" pentru evaluare.

Ce trebuie făcut?
1. Monitorizați sângerarea: Dacă sângerarea persistă sau se agravează, este important să contactați medicul.
2. Consultație suplimentară: Discutați despre rana de pe colul uterin cu medicul dumneavoastră. În funcție de aspectul clinic, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi colposcopia.
3. Repetarea testului: Dacă rezultatul testului este neconcludent sau inadecvat, medicul vă poate recomanda repetarea recoltării după ce colul s-a vindecat.

Dacă sângerarea a fost ocazională și rana de pe col este mică, acest lucru nu indică neapărat o problemă gravă, dar necesită monitorizare atentă.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testul Papanicolau
  • Am făcut testul Papanicolau. Ce înseamnă rezultatul?
  • Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice
  • Cum se depistează cancerul de col uterin?
  • Rezultat Papanicolau anormal - ce urmează?
  • Ce înseamnă celule endocervicale prezente (explicații)
  •