Puncte de drusen la copil de 6 ani si jumatate

14-11-2008
mplusm
Nu este medic/terapeut
mplusm
In urma examinarii fundului de ochi la fetita mea in varsta de 6 ani si jumatate s-au descoperit 5-6 puncte de drusen dispuse in toata zona maculara. Este in pericol sa isi piarda vederea?
4 comentarii
0
14-11-2008, ora 16:05
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Buna ziua! O intrebare : la ambii ochi s-au descris aceste modificari? Din punctul meu de vedere, cred ca e bine ca fata dumneavostra sa ramana in observatie pentru distrofie maculara;Va recomand sa faceti o fotografie a fundului de ochi( mergeti la o clinica unde exista fundus camera) pentru a avea un document pentru comparatie cu examinarile viitoare ale fundului de ochi; puteti face si o angiofluorografie pentru aprecierea obiectiva a modificarilor descrise ;este indicat un consult oftalmologic cu examenul fundului de ochi in fiecare an; Cred ca este prematur sa prognosticam o evolutie severa catre pierderea vederii( poate fi o distrofie maculara, afectiune mai severa, dar daca leziunile sunt mici, sa fie vorba despre o degenerescenta maculara legata de varsta??????? si atunci ne asteptam ca leziunile sa se agraveze tardiv, la batranete?????).Va mai recomand Luteinomega 3 1cpr pe zi, se administreaza cu jumatate de ora inainte de masa, a la longue;numai bine
0
14-11-2008, ora 16:16
Oftalmologie, Bucuresti
Va mai recomand un regim alimentar bogat in fructe si legume proaspete, cel putin un fruct sau o leguma pe zi, iar vara, ochelari de soare cu lentila polarizata( de exemplu Polaroid); numai bine
0
01-01-2009, ora 19:29
mplusm
Nu este medic/terapeut
mplusm
Va rog sa imi mai raspundeti, daca se poate, la trei intrebari:
- care este diferenta intre distrofia maculara si degenerescenta maculara?
- exista posibilitatea ca si cel de al doilea copil - baietel in varsta de 3 ani si 5 luni - sa aiba aceeasi problema?
La fetita s-au descoperit aceste puncte dupa varsta de 6 ani, desi anterior i se mai examinase de doua ori fundul de ochi.
Repet: in familia noastra nu au fost cazuri cu afectiuni severe ale ochilor.
- ce parere aveti despre injectiile cu Avastin, Lucentis, Macugen, etc.? Am descoperit ca injectii cu Avastin se fac, mai nou, si in Bucuresti.
Va multumesc din suflet.
0
11-01-2009, ora 17:05
Oftalmologie, Bucuresti
Distrofia maculara( maladia Stargardt, maladia Best si altele distrofii ) se caracterizeaza prin leziuni ale maculei care evolueaza repede si duc la scaderea vederii bilateral, in copilarie sau in tinerete; Maladia Stargardt este mostenita, transmiterea fiind autosomal recesiva, dar frecvent autosomal dominanta, poate fi si sporadica; In stadiile incipiente, investigatiile electofiziologice( electroretinograma, electro-oculograma) sunt de obicei, normale. Distrofia conurilor, o alta distrofie maculara, poate apare sporadic sau se mosteneste( transmitere ausomal dominanta, autosomal recesiva sau x-linkata); Cat despre degenerescenta maculara legata de varsta, leziunile maculare si scaderea progresiva a vederii apar dupa varsta de 50 de ani; la un Congres de Oftalmologie, in urma cu cativa ani, un profesor din strainatate ne -a spus ca leziunile de degenerescenta maculara legata de varsta pot apare foarte precoce, la copii mici si ca un rol important in evolutia lor, il au diversi oxidanti si razele ultraviolete; prin urmare, sunt importante alimentatia bogata in fructe si legume proaspete( in fiecare zi, un fruct proaspat sau o leguma proaspata) si vara, portul ochelarilor de soare cu filtru pentru raze UV;Nu stiu sa va spun, in acest moment, care este diagnosticul in cazul fetei dumneavoastra; ramane sa vedem cum evolueaza leziunile maculare in timp;Cat despre celalalt copil, va recomad sa-i faceti anual un examen al fundului de ochi;Medicamentele metionate de dumneavoastra sunt indicate in forma exudativa ( umeda) a degenerescentei maculare legate de varsta si alte cazuri de neovascularizatie coroidiana sau glaucom neovascular; nu se recomanda pentru afectiunea fetei dumneavoastra; numai bine
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.