Psihologia ajuta sau este inutila? Poate mintea sa se vindece singura?

06-12-2014
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Chiar daca sustin ca exista o unitate intre creier si minte, totusi acestea doua nu sunt unul si acelasi lucru ci mai degraba doua componente ale unui sistem, de aceea nu trebuie confundate. Exista o interdependenta intre aceste componente influentandu-se reciproc. Mintea este un fenomen care are nevoie de creier ca baza dar care poate influenta insasi acea baza. Adica daca am face o analogie cu un calculator, in acest caz, softul are nevoie de hard pentru a opera dar poate modifica chiar hardul. Adica sa ne imaginam ca instaland un soft, putem mari puterea procesorului sau marimea memoriei. Mintea are capacitatea de a face acest lucru, prin plasticitatea creierului, modeland un anumit tip de gandire de exemplu, se pot face modificari asupra structurii creirului.Lucru care a fost demonstrat. Din pacate calculatoarele nu poseda plasticitate, altfel am putea sa le facem mai performante doar prin softuri. Asadar, poate psihologia si psihoterapia sa fie de ajutor?
13 comentarii
0
06-12-2014, ora 16:32
userelena
Nu este medic/terapeut
userelena
Nu stiu daca intrebarea se adreseaza celor cu studii in domeniu sau si celorlalti care au interactionat cu un psiholog, insa eu ma aflu in categoria a doua si va pot spune din punctul meu de vedere ca este utila psihologia in societatea care traim si psihoterapia la fel.Pe mine cel putin ma ajutat mersul al psiholog sa-mi schimb modul de a gandii de a vedea lucrurile acum intr-o lumina mult mai clara si nu stiu daca de una singura imi puteam regasii echilibrul mental.Insa trebuie sa fi extrem de motivat pentru a te schimba, Imi pare rau ca nu m-am trezit mai devreme insa cum niciodata nu-i tarziu ma bucur ca am interactionat cu un psiholog care a stiut sa mi arate ca solutiile la problemele pe care le am sunt la mine doar sa vrei sa le vezi.in concluzie psihoterapia si psihologia ajuta.
0
06-12-2014, ora 17:22
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Intrebarea se adreseaza tuturor, si celor care au studii in domeniu, si celor care au avut experiente de genul asta, cum ai avut tu, celor care resping ideea de interventie psihologica, si nu in ultimul rand celor care considera ca mintea poate fi vindecata doar prin medicatie.
0
06-12-2014, ora 18:43
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Mintea nu poate fi 'vindecata' ci doar indreptata ca mod de gandire, in rest simptomele psihiatrice se remit numai cu medicatie sau alte tratamente care ating biologicul - pt ca starile de spirit sunt reflectarea activitati cerebrale !
Afirmatia ca gandirea 'schimba' creierul este doar aparent corecta, e normal ca evocand anumite situatii se activeaza anumite zone din creier care se ocupa de segmentul respectiv, dar asta nu inseamna decat ca suntem vii si 'antrenam' diferite parti din creier voluntar sau involuntar !
Schimband un pic perspectiva noastra obisnuita e clar ca punem la lucru si alte zone decat cele rodate (uneori patologic) zilnic si gandind mai mult este intotdeauna mai bine decat mai putin, indiferent ca facem, rebus, compunem un text, o lucrare sau facem consilere psihologica !

Insa daca exageram cu 'psihoterapia' se poate ajunge la situatii nedorite ! Citeam mai demult o intamplare nefericita dar care, culmea, vroia sa demonstreze eficacitatea psihoterapiei ! Un pacient avea o anumita fobie si s-a dus la nu stiu ce mare psiholog (strainez) iar ala i-a demontat fobia rapid ! Apoi a dat in alta si i-a demontat-o si pe aia adica omul a fost pe deplin convins ca era o prostie frica aia a lui, dar apoi s-a sinucis ! Bineinteles ca 'elevatul' povestind cat de 'eficace' a fost psihoterapia lui nici nu s-a prins cat e de prost ! Pt pacientul respectiv in mod sigur frica pe care o avea era si un mod de autoconservare si daca a ramas total descoperit s-a 'vindecat' de tot !

Eu doar atat contest si reclam daca e cazul, sa nu deturnati un bolnav de la cea mai optima si scurta cale de vindecare pt el si sa nu-i transformati in buni 'clienti' ! :)Cred ca nu e f greu sa le dati un test pt depresie prima data si sa-i indrumati spre medic daca PUNCTAJUL obtinut o impune, altfel profitati de fricile lor (de tratament, de eticheta de 'nebun') ca sa-i indepartati de vindecare ! Parerea mea !

Mai putine legaminte pt breasla si profesia de psiholog si mai multa implicare si obiectivitate pt evaluarea clinica a pacientilor ar fi binevenita, zic eu !
Deviza mea si cred ca si a Dv. trebuie sa fie 'salus aegroti suprema lex'- binele pacientului legea suprema !

;)
0
06-12-2014, ora 19:12
userelena
Nu este medic/terapeut
userelena
Eu am luat cand xanax cand frontin le-am schimbat degeaba ani de zile, controale inutile la toti medicii si tot nu eram multumita de rezultat chiar daca scria c anu am nimic tot ma mai duceam si medicamente tot asa luam fiindca consideram ca fara ele nu pot functiona normal.Functionez foarte normal si fara ele.In consecinta consider ca este bine ca toti care se confrunta cu anxietate atacuri de panica etc sa treaca macar odata pragul unui psiholog fiindca cred eu ca merita.Nu fac reclama fiecare este liber sa aleaga ce vrea insa este doar parerea mea si cu siguranta nu te poti vindeca doar cu medicatie.o seara placuta.
0
06-12-2014, ora 20:18
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Pai in cazul tau daca medicii nu ti-au gasit nimic trebuia sa te trimita mai din timp la psiholog, asta este traseul corect si dovedit cel mai eficient: consult pihihiatric, tratament si apoi completarea sau consolidarea tratamentului cu psihoterapie !
Deci nu este vorba de nici o alegere, este vorba de un parcurs logic, stiintific !

'Eu am luat cand xanax cand frontin le-am schimbat degeaba ani de zile, controale inutile la toti medicii si tot nu eram multumita de rezultat..'
Tu spui ca nu ai fost multumita de 'rezultat' ! Sa vezi ce rau s-au simtit cei sau cele care n-au luat nici macar un xanax sau frontin (acelasi lucru) si au apucat pe mana unor psihologi care i-au convins ca totul e in mintea lor, dupa care au sfarsit tot pe tratament medicamentos dar cu o buna experienta psihologica ! :)

Deci toate lucrurile trebuie sa aiba masura si mai ales timpul lor ! Nimic nu este fara folos daca este facut cand si cat trebuie si de cine trebuie ! Valabil si pt tratamentul medicamentos dar si pt psihoterapie ! Fiecare trebuie sa 'danseze' pe partitura lui la momentul oportun !
0
06-12-2014, ora 21:59
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
CREIERUL uman este cea mai adaptata forma de viata dar ca sa poti ajunge sa il folosesti in favoarea ta si a vindecarii trebuie sa ajungi in stadiul in care sa crezi sa il folosesti in acest sens, si asta se poate face si singur si cu ajutorul psihologilor, psihiatriilor, meditatiei, autocontrolului, a altor forme sau doctori etc..
o mare problema este si deteriorarea lui care poate creea la fel de multe probleme pt persoana, dar sunt cazuri in care persoane carora medicina clasica leau zis ca nu se mai pot regenera structurile din creier sau ca persoana nu va mai putea o viata normala dar cu toate astea acele persoane au supravietuit si au trait cat de cat normal( accidente de circulatie, alzhaimar, traume, impuscati in cap, lovituri la cap etc..).
0
07-12-2014, ora 11:37
userelena
Nu este medic/terapeut
userelena
Eu ma simt bine acum si asta este cel mai important Stevens.
0
07-12-2014, ora 13:06
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Toti ne bucuram pentru tine Elena ca poti merge din nou cu autobuzul fara sa mai iei xanax ! Este o mare realizare si o felicitam pe doamna psiholog care te-a indrumat si sustinut !

PS Marton in ce te priveste pe tine cred ca daca cineva ar incerca sa-ti dea cu o bata de oina sau sa-ti traga un glont in cap, amandoua ar ricosa, pt ca tu pari sa ai capul si psihicul de granit ! Multa sanatate iti dorim !
0
07-12-2014, ora 15:34
userelena
Nu este medic/terapeut
userelena
Multumesc mult Stevens.:))
0
07-12-2014, ora 15:49
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
CE NU TE DOBOARA TE INTARESTE
0
09-12-2014, ora 17:15
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
Mintea nu se poate vindeca nici singura, nici cu tratament, nici cu psihoterapie.
In cel mai bun caz, poti sa duci o viata aproape de normal.
Daca s-a "stricat" asa ramane, odata ce ai dat-o in depresie/anxietate/schizo e definitiv.
Si daca apare vreun forumist care se bate in piept ca el s-a vindecat, ii sugerez sa mai treaca odata pe la medic, pt o reevaluare.

Seara buna!
0
09-12-2014, ora 17:35
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Intr-adevăr, depinde foarte mult ce se înţelege prin vindecare. Unele lucruri se pot vindeca, altele nu se vindecă niciodată, dar pot fi controlabile într-o măsură mai mare sau mai mică.
0
10-12-2014, ora 09:37
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
Chiar ma bucur ca imi dati dreptate, sunt foarte multi psihologi care "se ascund dupa deget", pretind ca pot vindeca, iar intr-un final bietul pacient sa trezeste ca a ajuns de unde a plecat, cu diferenta ca este mai usor cu ceva banutzi in buzunar.
Este bine de stiut ca afectiunile psihice o data dobandite se pot ameliora, si nu vindeca. Nu mai poti fi aceeasi persoana care ai fost inainte sa devii pacient la psihiatrie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O mai bună identificare a efectelor adverse ar putea îmbunătăți calitatea psihoterapiei
  • Tehnica oglindirii și impactul asupra sentimentului de vinovăție
  •