osteofitoza

14-05-2013
Llaryssa
Nu este medic/terapeut
Llaryssa
Ce e osteofitoza si ce consecinte are? Am 40 ani, am facut o radiografie la zona lombara (acolo unde am facut la plamani) si mi-a zis ca am osteofitoza. La 16 ani am avut pb la un genunchi si la analize mi-a iesit VSH 70, am facut 1 luna penicilina si 1 an moldamin (1200000ui, o inj la 3 sapt ). Pe biletul de iesire din spital de atunci scria reumatism articular acut RAA. Mereu am avut pb, entorse dese dureri de picioare, dureri de mijloc, in ultimii ani dureri de spate de la mijloc in sus cu omoplati, intre omoplati si se lasa spre coate. Am lucrat un an jumate in aer conditionat ( de atunci am durerile astea in partea de sus a spetelui) Acum cand am facut raza asta si mi-a zis de osteofitoza am VSH 38. A, si imi intepeneste uneori si gatul si il trosnesc intorcand-ul spre stanga (la dreapta nu pocneste si ma cam doare), sper sa nu mi-l rup ca mai am nevoie de el.
5 comentarii
0
14-05-2013, ora 18:49
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Osteofitoza nu reprezinta o afectiune in sine, ci o modalitate foarte eficienta prin care organismul isi protejeaza articulatiile distruse (artrozice). Aceste osteofite au doar rolul de a limita miscarile articulatiilor respective, incetinind procesul de distrugere a cartilajului.
Pentru problemele coloanei vertebrale trebuie sa va adresati, evident, neurochirurgului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
14-05-2013, ora 22:49
Llaryssa
Nu este medic/terapeut
Llaryssa
Va multumesc pentru raspuns domnule doctor !
Pe buletinul de analiza scria minima scolioza dextro(nu inteleg cuv) osteofitoza lombara incipienta hernii inteasp(iar nu iuteleg) T12-L1-L3. Dl doctor de la sp mi-a spus ca am niste ciotulete crescute pe coloana in zona lombara (sale?) si nu se rez chirurgical ci prin fizioterapie (nu ca as fi fost amatoare de vreo operatie)
Pai in zona aia am dureri si dimineata ma trezesc cam teapana. Adica acele articulatii distruse ma dor pe mn? Si prin fizioterapie nu se distrug aceste osteofite, ca din ce mi-ati spus am inteles ca sunt benefice pt organism, articulatii?
Va multumesc anticipat !
0
14-05-2013, ora 23:14
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Fizioterapia nu are decât rolul de a reduce oarecum inflamatia si de a combate parţial durerea.
Aţi înţeles ca osteofitele reprezintă doar un mecanism fabulos de apărare, si in nici un caz cauza durerii.
Trebuie sa reduceti drastic efortul fizic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
14-05-2013, ora 23:25
Llaryssa
Nu este medic/terapeut
Llaryssa
Am uitat sa spun ca am si o anemie cam mare, anemie firiptiva parca scria, lipsa mare de calciu si de fier. Si asta o am de vreo 10 ani.
RAA a dus la aceasta osteofitoza?
Trebuie sa iau suplimente de alea alimentare gen artro..?
0
15-05-2013, ora 08:54
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- RAA este o boala a inimii si in nici un caz a articulatiilor (care sunt afectate doar cateva zile, fara sechele in timp);
- nici anemia si nici calciul nu au legatura cu distrugerea cartilajului articular (artroza), ci numai supra-solicitarea fizica si sportiva.
- puteti sau nu sa luati suplimentele, oricum nu au o actiune demonstrata stiintific.
- nu am inteles insa tocmai singurele elemente esentiale: greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, antecedente traumatice, metabolice, reumatologic-inflamatorii, neurochirurgicale etc.
Astept detalii relevante
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Osteofitoza calcaneana

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: