osteodiscita

09-12-2009
madelaine29
Nu este medic/terapeut
madelaine29
am inteles ca inseamna infectarea cu o bacterie. vreau sa va intreb ceva. exista posibilitatea sa fii facut osteodiscita in urma unei operatii de hernie si sa fii stat mult timp fara sa stii ca ai asa ceva? va intreb pt ca in iunie 2008 m-am operat la bagdasar de hernie l5-s1. la 8 luni am facut rmn si mi s-a spus ca s-a format o fibroza acolo si de aceea am aceste durei groaznice. nu ma mai doare asa mult piciorul stang, cat in zona lombara, soldurile, s-a mutat durerea pe dreptul. nu mi-a spus nimeni vreodata de riscul osteodiscitei, nu auzisem de asta pana am citit aici. credeti ca asta sa fie cauza pt durerile avute acum si care se accentueaza pe masura ce trece timpul? care ar fi solutia in cazul fibrozei? multumesc
8 comentarii
0
16-12-2009, ora 13:02
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimate doamna,
este posibil dar foarte putin probabil!
Osteodiscita este extrem de zgomotoasa (dureroasa), cu evolutie rapida fara tratament. In plus se vizualizeaza pe RMN ca si o inflamatie si nu ca o fibroza.
Cel mai bine ar fi sa-l intrebati pe colegul neurochirurg care v-a operat despre acesta situatie si despre solutiile chirurgicale posibile.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
12-03-2010, ora 14:04
kerstin
Nu este medic/terapeut
kerstin
buna ziua! am 21 de ani, acum aproximativ 6 luni am fost diagnosticata cu osteodiscita T7-T8, cauza infectiei fiind nespecifica. dupa saptamani intregi de dureri groaznice si "plimbari" pe la nenumarate spitale, am ajuns la domnul dr. neurochirurg Zamfir, de la spitalul Bagdasar-Arseni. la recomandarile dumnealui am urmat un tratament cu cefort intravenos (4 grame/zi) si ciprofloxacina capsule(1 gram/zi) timp de 3 saptamani, cu imobilizare la pat. dupa aceasta perioada de tratament (de la alte cadre medicale am inteles ca 5 grame de antibiotic pe zi sunt un fel de "maraton") analizele de sange au aratat o foarte usoara ameliorare a infectiei (subliniez: FOARTE usoara ameliorare). in urma RMN-ului, dr. Zamfir a hotarat sa imi faca o biopsie, deoarece existau sanse foarte mari ca infectia sa fie cauzata de Morbul lui Pott. desi rezultatele analizelor nu au venit inca (e vorba de un virus cu perioada de incubatie mai lunga), a fost exclusa total posibilitatea unui TBC osos. din ceea ce am citit pe site-ul acesta, am vazut ca in cea mai mare parte a cazurilor, osteodiscita apare post-operatoriu. la mine in schimb nu s-a intamplat asa. nu am avut niciodata probleme cu coloana vetebrala (cu exceptia unei foarte usoare scolioze la T7-T8, locul cu pricina, cauzata probabil de pozitia din bancile scolii :) ). durerea s-a instalat dintr-o data, pur si simplu m-am trezit in timpul noptii plangand de durere. desi nu am inca rezultatele biopsiei (trebuie sa ma intelegeti, mi s-a spus ca voi primi raspunsul in 2 saptamani, iar nerabdarea mea a ajuns pe culmile paroxismului), as vrea sa stiu care ar putea fi cauza acestei osteodiscite aparute din senin si care ar fi cel mai bun tratament. sunt in ultimul an de facultate, peste trei luni ma asteapta licenta, iar la varsta mea perspectiva unei vieti cu durerile astea este mai mult decat sumbra. as vrea sa stiu daca este vreo sansa sa imi traiesc si eu tineretea altfel decat legata de un pat de spital. imi pare rau daca dramatizez prea mult, dar sunt disperata!
va multumesc mult!
0
29-12-2010, ora 14:29
monica46
Nu este medic/terapeut
monica46
Buna ziua!Am 46 de ani, acum 3 sapt m-am operat de hernie de disc HDL L4-L5 la spitalul Bagdasar-Arseni si dupa operatie am capatat o "infectie" asa a denumit-o d-nul doctor formata in urma efortului sau a mscarii brusca.
Credeti ca este posibil asa ceva?eu mai repede cred ca este o infectie luata din spital si el s-a ferit sa imi spuna adevarul.Acum urmez un tratament cu antibiotic si antiinflamatoare.Doresc sa specific ca am dureri foarte mari in zona lombara precum si la solduri.Urmeaza ca pe 04.01.2011 sa merg la un control si daca durerea nu dispare mi-a spus ca o sa imi puna un corset ghipsat.Nu inteleg ce legatura are corsetul cu infectia????cum poate fii tratata de catre un corset ghipsat.
Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri.
0
29-12-2010, ora 23:02
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Problema D-voastra este de competenta neurochirurgului si nu a ortopedului.
Prin urmare, ar fi excelent sa postati intrebarea la topicul de neurochirurgie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
04-01-2011, ora 09:16
monica46
Nu este medic/terapeut
monica46
OK.Am postat intrebarea si la neurochirurgie.
Va multumesc!
0
10-01-2011, ora 12:28
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
@ monica46

Stimata doamna,

discita sau osteodicita sunt infectii ce apar ca urmare a infectarii, deseori cu un germen intraspitalicesc, a tesuturilor moi perivertebrale sau cu afectarea structurilor osoase vertebrale. Acesta infectie poate avea loc intra-operator sau post-operator. Post-operator, germenii pot patrunde la nivelul segmentului operat fie prin plaga operatorie in conditiile unei igiene deficitare sau, de exemplu, in conditii de nerespectarea limitarii efortului (un pacient proaspat operat daca transpira, cel putin teoretic poate umezi pansamentul si infecta plaga operatorie, permitand transmiterea germenilor pana la nivelul structurilor vertebrale), fie prin insamantare hematogena de la un focar de infectie indepartat.

Desigur ca o infectie nu se trateaza printr-un corset, ci prin antibioterapie, dar corsetul si limitarea miscarilor vertebrale reprezinta un aspect deosebit de important in tratamentul acestor infectii, orice infectie genereaza inflamatie, iar in acest caz particular, vorbim de o inflamatie perivertebrala, care e de preferat, pe de o parte sa nu compreseze structurile nervoase, pe de alta parte sa nu patrunda in canalul medular, deoarece consecintele ar fi fatale.

Osteodiscita este de asemenea de preferat sa nu fie tratata dupa ureche, ci conform antibiogramei specifice infectiei. In marea lor majoritate fiind vorba de infectii intraspitalicesti, germenii implicati au o amprenta specifica, de exemplu Stafilococul auriu de Bagdasar Arseni este un polirezistent la principalele grupe de antibiotice de generatie nou, dar raspunde la trei grupe de antibiotice mai vechi care insa, nu prea pot fi folosite deoarece una este un tuberculostatic de prima mana, alta nu are cinetica necesara sa dezvolte concentratii mari intraosoase, iar cealalta nu este bactericida si bacteriostatica.

Tratamentul osteodiscitelor (care cuprind formatiuni osoase, adica o osteomielita vertebrala) este deosebit de dificil, de durata si poate fi monitorizat cu ajutorul RMN-ului, care ne permite vizualizarea exacta a focarului de infectie. Discitele si afectarea tesutului moale perivertebral au o evolutie oarecum benigna putand fi rezolvata cu ajutorul antibioterapiei clasice,

Cu stima,
Dr. Ion
0
10-01-2011, ora 14:57
monica46
Nu este medic/terapeut
monica46
Va multumesc din suflet d-nul DR.ION pentru raspunsul amanuntit pe care mi l-ati dat.
Doresc sa va aduc la cunostinta faptul ca pe data de 05.01.2011 am fost la doctor care mi-a facut o radiografie si niste analize la sange (VSH, FIBRINOGEN, HEMOLEOCOGRAMA) si mi-a spus ca VSH este 24 si ca infectia este pe cale de disparitie si ca acum apare ca o "inflamatie"...asa s-a exprimat.
Mi-a dat sa continui tratamentul inca 14 zile cu :CIPROFLOXACIN 500mg, TADOR, PIAFEN.Dupa cele 14 zile trebuie sa ma duc din nou la control sa repet analizele.
Ce parere aveti?
0
14-01-2011, ora 17:54
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Discita nu se vizualizeaza pe radiografie, numai pe RMN, iar cind acesta este curat atunci puteti vorbi de eradicarea infectiei. Legat de tratamentul antibiotic, acesta este OK daca este facut dupa antibiograma si daca da rezultat, adica daca zonele de infiltrat inflamator pe RMN incep sa se reduca.

Cu stima,
Dr. Ion
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: