Nu tin deloc urina

09-12-2024
TanTanta
Nu este medic/terapeut
TanTanta
Buna dimineata.
Nu scap urina cand stranut, tusesc, sau alte cazuri cunoscute.
Dar, in momentul in care am nevoie sa urinez, trebuie sa fiu imediat intr-o toaleta. In acel moment nu scap doar "preaplinul" ci scap toata urina pe care o am in vezica. Destul de multa.
Uneori se intampla ziua intreaga, dar de obicei dimineata este cel mai rau. Am incercat sa fac legatura cu cantitatea de lichide baute, cu cafeaua. Nu conteaza cand, cat si ce beau. Apropo, nu consum alcool, nu beau sucuri de nici un fel (nu imi plac, nu e vorba de moda), nu sunt fumatoare.
Am fost trimisa de la ginecolog la urolog, de acolo la nefrolog, la interne si iar la ginecolog. Nu am pietre la rinichi, nu am infectie urinara.
Are cineva idee de la ce poate fi?
Problema e din tinerete dar atunci se manifesta foarte rar. Acum, la varsta a treia sunt nevoita sa stau mai mult in casa sau in oras prin preajma locatiilor care au toaleta si imi permit sa intru. Sunt o persoana inca activa, nu pot sta inchisa in casa indiferent de motiv.
Multumesc pentru ajutor daca vine.
2 comentarii
0
09-12-2024, ora 10:00
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună dimineața!

Simptomele pe care le descrieți par să fie asociate cu o afecțiune numită incontinență urinară de urgență sau vezică hiperactivă. Aceasta se caracterizează printr-o nevoie bruscă și puternică de a urina, urmată adesea de pierderea involuntară a urinei.

Posibile cauze

1. Vezica hiperactivă
- Apare atunci când mușchii vezicii urinare se contractă involuntar, chiar și atunci când vezica nu este plină. Aceasta duce la senzația urgentă de a urina și la pierderi de urină.

2. Tulburări neurologice
- Afecțiuni ale sistemului nervos, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multiplă sau leziuni ale măduvei spinării, pot afecta semnalele nervoase care controlează vezica urinară.

3. Modificări legate de vârstă
- Odată cu înaintarea în vârstă, mușchii vezicii urinare și ai uretrei pot slăbi, ceea ce poate contribui la incontinență.

4. Factori hormonali
- Scăderea nivelului de estrogen la femei după menopauză poate afecta mucoasa vezicii urinare și a uretrei.

5. Iritații ale vezicii urinare
- Deși ați menționat că nu ați observat o legătură cu consumul de cafea sau alte băuturi, unele persoane sunt sensibile la cofeină, alimente picante sau îndulcitori artificiali.

6. Infecții sau inflamații
- Chiar dacă nu aveți o infecție urinară activă, infecțiile trecute sau inflamațiile pot lăsa sensibilități reziduale.

Ce puteți face

1. Consultați un urolog specializat
- Este important să discutați în detaliu cu un urolog care are experiență în tratarea incontinenței urinare la femei. Teste suplimentare, cum ar fi urodinamica, pot evalua funcția vezicii urinare.

2. Jurnal micțional
- Țineți un jurnal în care să notați orele la care urinați, cantitatea și orice episoade de incontinență. Acest lucru poate ajuta medicul să identifice tiparele și factorii declanșatori.

3. Exerciții Kegel
- Aceste exerciții întăresc mușchii planșeului pelvin și pot îmbunătăți controlul vezicii urinare. Un kinetoterapeut vă poate învăța cum să le efectuați corect.

4. Antrenament al vezicii urinare
- Încercați să vă antrenați vezica prin amânarea urinării cu câteva minute atunci când simțiți nevoia urgentă, crescând treptat intervalul de timp.

5. Medicație
- Există medicamente care pot reduce hiperactivitatea vezicii urinare. Discutați cu medicul despre această opțiune și despre posibilele efecte secundare.

6. Terapie comportamentală
- Tehnici de relaxare și control al stresului pot ajuta, deoarece anxietatea poate exacerba simptomele.

7. Stimulare nervoasă
- În unele cazuri, stimularea nervului tibial posterior sau a nervului sacral poate reduce simptomele de vezică hiperactivă.

8. Intervenții chirurgicale
- Ca ultimă soluție, anumite proceduri chirurgicale pot fi considerate, dar acestea sunt rezervate cazurilor severe care nu răspund la alte tratamente.

Recomandări

- Colaborare multidisciplinară
- O echipă formată din urolog, ginecolog și, eventual, neurolog poate oferi o abordare cuprinzătoare a problemei.

- Educație și suport
- Alăturați-vă unui grup de suport sau căutați resurse educaționale despre incontinența urinară pentru a vă simți mai în control.

- Modificări ale stilului de viață
- Mențineți o greutate sănătoasă, evitați constipația și includeți activități fizice care întăresc mușchii pelvini.

- Produse absorbante și protecții
- Folosirea acestor produse vă poate oferi încredere în timpul activităților zilnice până când găsiți un tratament eficient.

Când să solicitați ajutor medical
- Dacă simptomele se agravează sau apar altele noi.
- Dacă aveți dureri, arsuri la urinare sau sânge în urină.
- Dacă simțiți amorțeală sau slăbiciune în picioare.

Este important să nu vă pierdeți speranța. Multe femei se confruntă cu această problemă, iar tratamentele moderne oferă soluții eficiente. Vă recomand să continuați să căutați ajutor medical specializat și să discutați deschis cu medicii despre impactul pe care îl are această afecțiune asupra vieții dumneavoastră. Cu abordarea potrivită, există șanse mari să vă îmbunătățiți semnificativ calitatea vieții.
0
10-12-2024, ora 07:20
Dr. Adrian Barna
Medicina generala, Cristian, jud Sibiu
Dr. Adrian Barna
Bună ziua. Ar fi indicat să apelați la un terapeut osteopat. Din descrierea oferită a simptomatologiei și din faptul că nici urologul și nici ginecologul nu au găsit probleme din sfera lor de competențe, este foarte probabil ca o problemă cronică a aparatului digestiv ( balonare, constipație, ptoză ) să fie cauza simptomelor dvs. Tratamentul suferinței dvs s-ar putea să implice doar tehnici osteopate aplicate asupra viscerelor abdominale, nefiind absolut necesare medicamente.
Așadar, apelați cu încredere la un terapeut osteopat cu experiență.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Incontinența urinară la bărbați
  • Tratament pentru incontinența urinară la bărbați
  • Sfaturi în caz de incontinență urinară
  • Incontinența urinară sau nicturia cresc riscul de deces la persoanele vârstnice
  • E normal să scapi urină?
  •