Nodul in partea superioara a sanului drept

174 comentarii 1 2 ..... 5 6
0
20-05-2013, ora 13:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca nici nu iti va raspunde nimeni prea la obiect pentru ca nu se poate, in situatia pe care o prezinti. sectiunea acestui forum este in principal destinata persoanelor care au primit (ei sau apropiati ai lor) diagnosticul de cancer, o situatie in care, din fericire, nu te afli, pana la proba contrarie cel putin. problemele tale preteaza la un consult medical iar discutiile pe internet, speculatiile, etc., nu au nicio utilitate. trebuie sa mergi la medic, la generalist !
0
06-06-2013, ora 11:52
maria2011
Nu este medic/terapeut
maria2011
dle DR, revin cu o intrebare, am nevoie de parerea dvs.un scurt istoric mai intai:44 ani, cancer mamar, st3, gr3, nodul 3cm la prima consultatie, dupa biopsie 6|6, 5cm, schema de tratament:chimioterapie+operatie(e deja programata pt1iulie)+radioterapie+tratament hormonal, tratamentul a functionat f.bine dupa cea dea 3a chimioterapie nodulul era nedetectabil la control manual(nu stiu daca m-am exprimat corect)avea la mamograf, ecograf(mi-au facut si una si alta)1, 4cm.intrebarea mea este:ce operatie sa aleg, mastectomie sau sa-mi opereze doar nodulul?chirurga care ma va opera mi-a spus ca e alegerea mea, 90% eu sant pt scoaterea nodulului, dupa toata discutia pe care am avut-o cu dumneaei, mi-a explicat ca in situatia in care eu ma tem de o recidiva, nimeni nu poate sa garanteze daca acest lucru se va intampla sau nu si in situatia in care fac o mastectomie daca va exista o recidiva mai am un san si boala se poate intoarce la celalalt.asa ca va intreb si pe dvs cum vedeti situatia:sa scot doar nodulul si o zona importanta in jurul lui sau sa fac o mastectomie?
0
06-06-2013, ora 23:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
riscul de aparitie a cancerului in sanul celalalt nu tine prea mult de daca se va face mastectomie totala sau "partiala"/chirurgie conservatoare.

daca raspunsul este suficient de bun si tehnic se poate opera conservator, as recomanda asta, cu evidare ganglionara ca lumea, urmat de iradiere (dupa stadializarea postoperatorie), si eventual hormonoterapie sau ce se indica in functie de imunohistochimie.

ma tem insa ca nu pot sa te ajut sa decizi asta, eu nefiind la curent cu toate detaliile cazului tau si, mai important, cu nivelul de experienta al clinicii si medicului care te va opera pe chirurgia de san, mai ales pe chirurgiile acestea conservatoare. cred ca trebuie sa discuti asta, asa cum faci cu mine, si cu un oncolog, cu toate documentele in fata.

sunt foarte multe de spus aici, dar o decizie aproape de perfectiune nu se poate lua decat de o comisie alcatuita din oncologul tau si chirurgul care te va opera discutand impreuna, intr-un centru cu experienta mare pe aceste probleme. oncologul ce ti-a spus ?

altfel... a fost o tumora mare; stadiul III este mare; sigur nu exista metastaze ? ai facut macar o scintigrafie osoasa, eventual si un CT inainte de chimioterapie ? ai facut biopsie cu examen histopatologic si imunohistochimic ?
0
06-06-2013, ora 23:52
maria2011
Nu este medic/terapeut
maria2011
traiesc in Anglia, mi-au facut absolut toate analizele la care faceti referire, nu exista metastaze iar despre rezultatul imunohistochimic nu pot sa va spun mai nimic, am cerut toate rezultatele dar mi-au spus ca trebuie sa merg la medicul de familie, ca e putin complicat, acum nu stiu ce sa zic nu am mai fost la medicul de familie sa le cer, poate dupa ce trec de toate(azi am terminat chimio-cea de a6a), am sa merg. discutia aceea intre oncolog si chirurg a avut loc si chiar de la diagnosticare au stabilit impreuna absolut tot ce e de facut, de la prima discutie pe care am avut-o cu chirurga care de altfel m-a diagnosticat mi s-a spus ca va taia doar nodulul, ca oncologul va stabili programul sau de terapie, ca ei lucreaza in echipa, si sa stiti ca asa este.la ultima discutie pe care am avut-o cu oncologul, acum o saptamana mi-a facut programare inca de acum pt a ne intalni dupa operatie sa vedem cum au decurs lucrurile si sa continuam cu radioterapie si apoi tratament hormonal. despre ganglioni am uitat sa va spun :o sa-i taie pe toti.
0
07-06-2013, ora 00:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ca atare, daca raspunsul este bun si tehnica este posibila, desigur ca varianta de dorit este a unei chirurgii conservatoare, de exemul o sectorectomie.
0
07-06-2013, ora 00:33
maria2011
Nu este medic/terapeut
maria2011
Multumesc din suflet pt sfat, pt raspunsul dvs prompt ca de obicei, va doresc numai bine si o noapte placuta.
0
05-07-2013, ora 13:41
maria2011
Nu este medic/terapeut
maria2011
DLE DR ce inseamna - rezultatul operatiei - in cazul unei sectorectomii si scoaterea tuturor ganglionilor limfatici ?
0
05-07-2013, ora 19:46
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu inteleg intrebarea.
0
05-07-2013, ora 22:05
maria2011
Nu este medic/terapeut
maria2011
luni am fost operata(cancer mamar st3, gr3 6 sedinte chimioterapie) mi-a scos toti nodulii limfatici dr si mi-a facut sectorectomie. a doua zi cand dna dr a venit sa ma vada mi-a spus ca ne intalnim pe 16 cand o sa avem rezultatul operatiei.ce vrea sa spuna cu rezultatul operatiei?
0
06-07-2013, ora 10:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
respectiv buletinul ANATOMOPATOLOGIC. orice piesa care este scoasa printr-o operatie este data la laboratorul de anatomie patologica unde este studiata inclusiv microscopic, cu diverse coloratii, si acolo se pune diagnosticul final de stadiu, etc. dupa aceea se va cere un examen imunohistochimic al acelei probe.
0
06-07-2013, ora 12:34
maria2011
Nu este medic/terapeut
maria2011
multumesc mult pt raspuns.un weekend cat mai placut.
0
17-07-2013, ora 13:24
maria2011
Nu este medic/terapeut
maria2011
DLE RAUL DUKE as vrea sa va intreb pt. ce perioada de la operatie nu trebuie sa fac efort cu mana-am facut o sectorectomie cu evidare ganglionara(mi-au scos toti ganglionii ) dreapta pe 1 iulie.mi-e destul de greu sa nu imi folosesc mana dreapta prea mult si m-ar interesa pt ce perioada sa evit orice efort?
0
17-07-2013, ora 13:50
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
"orice efort" - pentru nicio perioada. incepe gradual si vei ajunge la performantele dinainte in cateva saptamani. in mod normal.
0
17-07-2013, ora 16:15
maria2011
Nu este medic/terapeut
maria2011
multumesc inca o data.
0
29-10-2013, ora 11:53
mariba
Nu este medic/terapeut
mariba
Stimate dr. RaulDuke,

Am primit rezultatul biopsiei efectuate post CTpentru mama mea (initial a facut 8 sedinte de chimioterapie la Cluj). Va rog sa-mi spuneti ce inseamna: " MACRO: 1) Sector mamar orientat de 11 cm in ax supero-intern/7 cm in ax transversal/2cm antero-posterior si lambou cutanat de 5/1.8 cm. Pe sectiune se evidentiaza o arie albicioasa, indurata, de 2.3/1.2 cm, situata la 0.8 cm de marginea de rezectie superioara la 1.5 cm de marginea de rezectie laterala, la 5 cm de marginea de rezectie profunda. 2) Axila de 11/7/2 cm din care se diseca 12 ganglioni.
MICRO: Relicvat tumoral post CT de carcinom invaziv NST (carcinom ductal invaziv) cu 10% celularitate si grad post CT II (G histologic=2, G nuclear=2, G mitotic=2) fara CDIS. Stroma prezinta fibrohialinizare abundenta, reactie inflamatorie limfocitara minima. Necroza absenta, calcificari prezente. Nu se evidentiaza in materialul examinat invazie tumorala angiolimfatica si nici perineurala. Margini de rezectie libere, situate la distantele corespunzatoare macroscopic. Cei 12 limfoganglioni axilari examinati prezinta histocitoza sinusala si infiltratie adipoasa.
CONCLUZIE: Relicvat tumoral post CT de carcinom NST. pT2 N0 Mx L0 V0 RCB=1.526 Clasa RCB II.
0
29-10-2013, ora 15:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu inteleg prea bine intrebarea "ce inseamna?" totusi. a facut chimioterapie, inteleg, dupa care a fost operata, iar rezultatul pare unul bun, cu sanse mari de vindecare. desigur va trebui sa primeasca radioterapie si sa faceti IMUNOHISTOCHIMIE pentru proba de la operatie, spre a se mentiona daca trebuie sa primeasca si alt tratament, de exemplu tratament hormonal. altfel lucrurile arata favorabil !
0
29-10-2013, ora 16:39
dEEa83
Nu este medic/terapeut
dEEa83
PT D-NUL RaulDuke:
In urma operatiei de mastectomie totala pt un cancer la san, pe biopsia mamei mele zice ca e tumoare de grad 2, cu 23 de ganglioni axilari extrasi dintre care 1 e metastazat cu depasirea capsulei.Mentionez ca inainte de operatie a urmat 6 sedinte de chimioterapie.Intrebarea mea, printre altele, ar fi ce inseamna cu "depasirea capsulei"?Va multumesc!
0
29-10-2013, ora 16:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
inseamna ca ganglionul a fost populat de celule canceroase, care s-au si dezvoltat inauntrul lui atat de mult incat au distrus structura care il inconjura la suprafata; este vorba deci de o invazie care se vede cu ochiul liber, odata scos ganglionul, si nu doar la microscop.
0
29-10-2013, ora 16:57
dEEa83
Nu este medic/terapeut
dEEa83
deci e vorba despre faptul ca cancerul s-a imprastiat mai departe de ganglion?
0
29-10-2013, ora 19:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da.
0
29-10-2013, ora 19:34
dEEa83
Nu este medic/terapeut
dEEa83
va rog sa imi dati un raspuns ma complex. adca s-a imprastiat in corp chiar daca e vorba de 1 singur ganglion din 23? deci e metastaza la organe?
va multumesc!
0
29-10-2013, ora 20:54
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
exista UN RISC ca boala sa se fi imprastiat si mai departe, dar acest risc va fi diminuat prin tratamentul complementar (radioterapie, chimioterapie, eventual tratament hormonal). evident ca exista riscul ca boala sa se fi extins si in imediata vecinatate a ganglionului, dar acest risc (de recidiva locala) este manageriat prin terapii locale, adica operatia care a fost facuta si iradierea care se impune acum. cum am spus, concluzia este ca se indica si tratamente complementare, in scopul minimizarii riscului de recidiva.
0
30-10-2013, ora 08:19
dEEa83
Nu este medic/terapeut
dEEa83
va multumesc pt raspunsul d-voastra si va rog sa ma scuzati k insist, dar vreau sa ma lamuresc. cunosc femei care au avut 4, 6, 7 ganglioni afectati si care acum sunt foarte bine. este posibil ca acei ganglioni sa fie fara depasirea capsulei? dupa logica nestiutorului, cand se umplu unul, trece la urmatorul. sau nu e asa? dar, totusi, mama are sanse sa fie bine, sa nu recidiveze, nu? mentionez ca in urma cu 13 ani a facut histerectomie, cred, adik i s-a scos tot din burta din cauza unui fibrom.din cate am inteles, asta ajuta acum sau nu? si o ultima intrebare: pe 11 noiembrie e programata la simulare pentru radioterapie, dar acum ia tratament pentru 3 luni cu INPLAVIA (exemestan).din cate am citit eu pe net, tratamentul acesta se ia dupa 2-3 ani de tamoxifen.atunci ei de ce i s-a prescris acum, e ok?
va multumesc!
0
30-10-2013, ora 15:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
i s-a prescris acum pentru ca probabil este la menopauza de cativa ani (nu stiu daca naturala sau de la operatia mai veche de care zici). este corect deci ca s-a procedat la acest tratament. si da, are sanse foarte mari de vindecare, cu tratamentul si urmarirea facute corect. va urez mult succes deci !

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
174 comentarii 1 2 ..... 5 6

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Când trebuie operați nodulii la sân?
  • Biomarkeri pentru identificarea leziunilor premaligne la sân - o nouă perspectivă în abordarea sănătății sânilor la femei
  •