Metastaze osoase

413 comentarii 1 2 ..... 10111213 14 Înainte ›
0
29-12-2012, ora 22:23
violettta
Nu este medic/terapeut
violettta
Buna seara! Sper sa fi avut toata lumea un Craciun linistit, fara peripetii si cu multa caldura sufleteasca. MaraTom...am facut exact ce i ai recomandat lui Cris. Am facut pt tatal meu tot posibilul sa se smita fericit si "nebolnav" zilele acestea. mi a fost greu. greu sa simulez ca totul e bine.
Sanatate tuturor doresc! si un an nou cu multa liniste sufleteasca! Doamne, cat imi lipseste acea liniste acum.
0
30-12-2012, ora 23:09
MaraTom
Nu este medic/terapeut
MaraTom
Violettta, stiu ca simularea e teribil de greu de infaptuit, dar de aici vine dramul de fericire de care aveti cu toii nevoie in aceste momente. Desi ti-e greu, stiu ca gasesti in tine resurse sa faci ca totul sa para mai usor. Eu te sustin din departare si iti doresc ca anul care vine sa iti aduca o minune. La fel si tie cris_m_c si tuturor celor care au nevoie de o adevarata minune in viata lor.
0
05-01-2013, ora 02:15
cris_m_c
Nu este medic/terapeut
cris_m_c
La multi ani, un an nou mai bun va doresc tuturor! Multumesc Mara Tom ptr.incurajari, ma regasesc in multe din starile tale...Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa trecem peste ele.
Mama a facut o sapt.de la chimioterapie(prima), acum se simte mai binisor. Dupa trei zile de la citostatice a simtit si efectele adverse: greata, varsaturi, inflamatia vezicii urinare, constipatie, diaree, dureri de spate, umar, mancarimi pe piele etc. Acum are si un nod in gat care o incurca la inghitit si respirat si din cand in cand ii vine sa sughite sau sa ragaie. Am sunat-o pe doctorita oncolog si mi-a spus ca e doar senzatia de nod in gat, ca e de la compresia tumorala si sa facem dexametazona de doua ori pe zi, injectabil. Cum avem pe langa noi si oameni cu suflet am gasit o vecina care este asistenta la colentina(lucreaza la recuperare) si ne ajuta. Pe langa asta ii mai face si cate un masaj "bonus" iar dupa doua -trei zile umarul nu mai are ganglioni(s-au inmuiat), s-a mai retras dar durerile au ramas(controlabile cu tramadol si paracetamol), mana stanga s-a desumflat complet, i-a trecut si infectia urinara sau ce-o fi fost la vezica dar nodul in gat tot acolo e, ma intreb daca n-o fi tiroida afectata...Pe 21 ian mergem ptr.a doua sedinta de chimioterapie si ptr.noi investigatii in leg.cu punctul de plecare al tumorii, doctorii sustin ca ar fi de la stomac desi gastroscopia nu a evidentiat nimic de genul asta, doctorita mi-a spus ca e poate sa fie pe exteriorul stomacului problema, oricum iau sfatul d-lui doctor si sapt.viitoare stau pe capul doctoritei de la Victor Babes care a dat rezultatele biopsiei, mai ales ca-l cunoaste si comunica cu prof.dr.de la fundeni unde a fost mama internata, trebuie sa aflu de unde a plecat...
0
05-01-2013, ora 21:24
MaraTom
Nu este medic/terapeut
MaraTom
Intr-adevar, Cris_m_c, TREBUIE sa afli de unde a plecat. Este esential acest lucru. Eu iti doresc succes si noroc, ai nevoie mare de ele! Te sustin din departare.
0
09-06-2013, ora 09:25
af1961
Nu este medic/terapeut
af1961
Buna ziua Domnule Doctor,
Am citit toate mesajele de la acest subiect. Va felicit pentru rabdarea si profesionalismul de care ati dat dovada.
As dori sa va pun o intrebare daca nu va suparati. Mama mea soacra a avut o mastectomie stg in 2006, a luat 5 ani Tamoxifen, s-a simtit bine (a mai durut-o coloana - ins animeni nu mi-a spus ca ar trebui sa-i fac o scintigrafie osoasa, am zis ca o doare din cauza varstei si a reumatismului) pana in septembrie 2012 cand a inceput sa o doara coloana foarte tare, a inceput sa nu se mai poata ridica singura din pat si sa nu mai poata merge. In 16 noiembrie i-am facut scintigrafie osoasa unde au rezultat ca sunt determinari secudare multiple, am facut RMN, CT, am inceput tratamentul cu ZOMETA iar in ianuarie i-am, facut 5 sedinte de radioterapie si la aproximativ 2 saptamani dupa radioterapie s-a simtit mai bine, se misca singura.
Face in fiecare luna de atunci Zometa, primele zile dupa Zometa este mai instabila, apoi are zile mai bune si mai proaste insa eu sunt multumita totusi de stadiu in care am reusit cu tratamentul s-o mentinem.
In plus, a reinceput tratamentul hormonal cu ARIMIDEX.
Cat timp a stat la pat (noiembrie si decembrie) a luat dexametazona, tramadol, sevrodol, iar acum dupa radioterapie a luat doar Codeina cate 5 pe zi iar de acum va lua Codeina de 60 mg cate 2 pe zi.
Luna trecuta pentru ca era foarte slabita, nu avea pofta de mancare, vomita si nu era in stare sa se tina pe picioare, mi-a mai dat dna doctor, 1 saptamana cate 2 pastile de dexametazona si inca o aptamana cu 1 pastila pe zi. Astfel i-a revenit cat de cat pofta de mancare si a inceput din nou sa poata merge singura.
Acum, la 6 luni de la ultimul CT, am facut un CT cu urmatorul rezultat:
Comparativ cu examenul anterior din 5.12.2012:
-masa tumorala pelvina apare redusa in dimensiuni cu diametrul max de 34 mm comparativ cu 50 mm cat masura la examenul anterior
-determinari secundare osteolitice transformate in osteocondensante.
In rest aspect CT superpozabil cu examenul anterior.
Concluzie
Tumora pelvina in evolutie fata de examenul anterior
Determinari secundare osteolitice transformate osteosclerotic.

Si acum indraznesc sa va intreb ce inseamna aceasta concluzie, este mai BINE sau este mai RAU ca sa stiu totusi la ce sa ma astept, tinand cont de faptul ca totusi are 79 de ani.

Recunosc si ii multumesc lui Dumnezeu ca a ajuns la aceasta varsta frumoasa insa, nu as vrea sa ajunga sa se chinuie asa cum am vazut la celelalte postari, pe care le-am citit cu speranta ca voi afla evolutia bolii (ca timp si ca manifestari) pana la final..
Mentionez ca mama are cardiopatie ischemica si hipertensiune.
Intotdeauna bolnavii cu metastaze osoase sfarsesc prin imobilizare la pat si cu durerile pe care le-au descris, celelalte persoane care au postat pe acest forum?
Faptul ca nu lucrez in domeniul medical, nu stiu care este diferenta intre osteolitic si osteosclerotic.
Va multumesc anticipat pentru intelegere!
0
09-06-2013, ora 17:13
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
are o tumora in pelvis despre care nu ai zis daca da simptome sau daca a fost investigata, biopsiata, etc. CT-ul mi-e imposibil sa spun daca arata mai bine, cu exceptia micsorarii respectivei tumori, ceea ce nu poate fi decat bine. nu toti bolnavii cu metastaze osoase ajung neaparat sa aiba dureri insuportabile sau fracturi care sa le dea imobilizare, dar spre acest lucru evolueaza boala, mai ales daca nu e tratata. sa speram ca, totusi, soacra ta, cu tratament, va fi bine!
0
09-06-2013, ora 19:13
af1961
Nu este medic/terapeut
af1961
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.

Ca sa puteti evalua cat mai corect o eventuala evolutie a bolii o sa va scriu mai jos evolutia bolii si investigatiile pe care le-am facut din noiembrie 2012. Mentionez ca in 2006, a venit in aprilie din Canada cu mamelonul stang in interior. ALtfel nu avea nici o durere. Dupa mamografie, ecografie mamara ni s-a recomandat sa o operam urgent. Am mers la Cluj, nu i s-a facut nici o biopsie, nimic. La Cluj ni s-a spus la fel ca este recomandat sa se scoata tot sanul si nu partial.
Mama si acum este oarecum suparata pe noi ca ne-am grabit s-o operam, ca poate nici nu a avut cancer ca alte femei care au facut chimioterapie, radioterapie si inainte de operatie si dupa operatie iar dansa a facut doar tratament hormonal.
In ceea ce priveste tumora pelvina, ni s-a spus ca in conditiile in care exista metastaze si faptul ca are 79 de ani nu se recomanda operatie. In ceea ce priveste histerectomia, mama sustine ca i s-a extirpat doar uterul nu si ovarele la 45 de ani.
Daca as fi stiut ca dupa operatia la san trebuia sa-i fac scintigrafie sau alte analize poate ca nu as fi ajuns aici.
Va multumesc pentru tot ceea ce faceti pentru cei ca noi care nu suntem in stare poate sa luam la un moment dat deciziile corecte in ceea ce priveste sanatatea parintilor nostri.

Citez din epicriza din noiembrie-dec 2012- cand i-am facut prin internare Scintigrafie si RMN- la Bucuresti iar in 5 dec. i-am facut CT- ambulatoriu la Brasov pe cont propriu.
Acum este inregistrata din nou la oncologie si mergem in fiecare luna la analize, perfuzie cu Zometa, reteta de Arimidex si Codeina.
La Bucuresti, mi-au spus ca ar putea rezista pana la 1 an, intrebarea mea este, starea mamei se poate degrada de pe o zi pe alta sau in timp ? Acum, asa cum v-am spus si in mesajul precedent, se prezinta destul de bine chiar daca are si zile mai proaste cu instabilitate, voma, ameteli- din pacate a reusit sa cada de doua ori, insa nu am cum s-o pazesc tot timpul mai ales ca mama a fost intotdeauna o femeie energica, harnica, care nu a calcat niciodata de doua ori in acelasi loc iar acum cand ii spun sa aiba rabdare ca fac eu tot ce trebuie in casa, nu are stare. Cat nu s-a putut misca din pat singura era foarte stresata ca vezi doamne a picat pe capul meu, ca nu am eu destule, ea mai imi lipsea.
Ma doare insa cel mai tare ca nu pot face mai mult astfel incat sa-i pot ridica calitatea vietii dansei. Incerc sa-i explic ca atunci cand eram tanara si copiii mei erau mici, dansa a fost sprijinul meu, eu plecam la munca la 5.30 si ma intorceam la ora 18, 19 sau chiar 20, timp in care dansa imi facea totul in casa, pe langa faptul ca pe cea mica a ingrijit-o de la 7 luni cand eu am fost nevoita sa merg la munca. A stat mai mult cu dansa decat cu mama mea pe care am vazut-o de 3-4 ori pe an, fiind plecata de acasa de la 14 ani. Din pacate asta este, acum s-a intors roata iar eu trebuie sa fiu umarul pe care sa se sprijine cu incredere. Nu stiu daca de la Zometa sau de la radiatii, auzul la una din urechi s-a redus la jumatate. I-am facut audiograma si mi-a spus ca din pacate nu se mai poate face nimic in acest sens.
Daca credeti insa, ca s-ar mai putea face ceva (cu tumora pelvina, auz, orice...), va rog frumos sa-mi spuneti.
Noi am incercat tot ce s-a putut (sau mai bine zis ce ni s-a sugerat), iar faptul ca i-am facut radioterapie la privat in Brasov pentru ca la Bucuresti la FUndeni abia in martie, aprilie am fi reusit s-o programam, nu-mi pare deloc rau chiar daca asta a insemnat un imprumut in banca, pentru ca acum este pe picioare, se misca, chiar mai face si mici treburi casnice pentru ca nu are stare, nu poate sa stea.
Inainte de radioterapie ne-au trimis la un neurolog sa intrebam daca nu ar fi bine sa-i facem vertebroplastie, iar dl doctor a fost cat se poate de sincer si ne-a spus ca acolo unde mama are cele mai mari dureri la sacru nu se poate face nimic iar la aceasta operatie (care costa 2000Euro/vertebra), durerea s-ar reduce cu doar 5% iar riscurile sunt foarte mari si in consecinta nu merita sa ne imprumutam pentru asa ceva, ar fi un efort material mare din partea noastra dar un stres si un efort fizic si psihic mare pentru mama, insa ne-a recomandat cu incredere radioterapia.

Daca as putea sa-i alin durerile si sa nu fie nevoita sa mai ajunga imobilizata la pat sunt dispusa sa ma mai imprumut numai s-o vad ca nu sufera.

Bilet de externare din 3.12.2012

Diagnostic principal (DGR Cod1): C50.9 Tumora maligna san, fara precizare
Diagnostice secundare (DGR):
1. C79.5 Tumora maligna secundara a osului si maduvei osoase
Stare la externare: stationar

EPICRIZA

Pacienta in varsta de 79 de ani este diagnosticata in mai 2006 cu neoplasm mamar stang pentru care in 17.05.2006 se intervine chirurgical si se practica mastectomie radicala modificata unilateral. Ex.HP: carcinom lobular invaziv G2 (G histologic 3, G nuclear 2, G mitatic 1) de tip clasic si alveolar, fara componenta de neoplazie intralobulara LIN; nu sunt emboli tumorali limfatici si venosi (L0V0)-9 limfoggl cu histiocitoza sinusala si infiltratie adipoasa pT2N0Mx L0V0; cT2N1M0 std IIB; RE 75%; RP=0. A facut tratament hormonal cu Tamoxifen 5 ani. Se prezinta acuzand dureri la nivelul coloanei lombare cu iradiere pe membru inferior stang.

Scintigrafie Osoasa:

Multiple focare de fixare patologica sugestive pentru determinari secundare osoase, localizate la nivelul calotei craniene, omoplatului drept, grilajului costal bilateral, coloanei vertebrale in toate segmentele, oasele bazinului si femurului drept proximal.
S-a initiat tratament cu bisfofonati (Zometa in 21.11.2012). Se reia hormonoterapia si se elibereaza reteta cu Fentanyl 25 mg plasturi X si Sevrodol 120 cp.

Examen RMN coloana vertebrala lombosacrata si bazin din 29.11.2012:

La nivelul vertebrelor lombo-sacrate, oaselor iliace si la nivelul portiunii proximale a femurului, bilateral, se evidentiaza multiple imagini nodulare, unele cu aspect "in tinta", in hiposemnal T1, hipersemnal STIR, gadolinofile, cu aspect de determinari secundare osoase tumorale.
De mentionat: leziunile osoase intereseaza practic practic toate vertebrele lombare, dispuse atat la nivelul corpului (mai ales L5, S1, S2) cat si arcurilor posterioare; se extind si la nivelul gaurilor de conjugare: L5-S1, S1-S2, bilateral, unde circumscriu radacinile nervoase in traiectul lor intraforaminal.
La nivelul L4-L5 exista o protuzie discala voluminoasa ce determina conflict radicular intraforaminei L4 stang.
Modificari degenerative etajate la nivelul coloanei lombosacrate cu protuzii etajate, deshidratari discale si hernii intraspongioase.
Conul medular proiectat la nivelul T12-L1, fara prize de contrast patologice la acest nivel.
De notat o voluminoasa formatiune tumorala chistica, avand dimensiuni de cca 35/38/52 cu contur polilobulat constituita din multiple chisturi conglomerate, cu perete de grosime neregulata *maximum 5 mm), gadolinofil, localizata in pelvis presacrat paramedian dreapta, in contact cu bucla sigmoidiana, fara plan de clivaj fata de aceasta, probabil cu apartenenta ovariana. Formatiunea descrisa are o structura mixta, avand in componenta o acumulare de circa 5 mm cu structura hemoragica vs hiperproteica si hiposemnal marcat T2 pe anumite segmente parietale cu substrat fibrotic vs calcar.
Ovar stang greu individualizabil; paramedian stanga se evidentiaza o acumulare de 10-12 mm cu microchisturi incluse compatibila cu ovar hipoplazic.
Bont uterin (pacienta afirma histerectomie totala pentru leiamioame) cu aspect normal.
Minima lama de ascita pelvina.

Concluzii
Determinari secundar4e tumorale oroase la nivelul vertebrelor lombosacrate, oaselor iliace si portiunii proximale a femurului bilateral. Conflicte radiculare foraminale L4-S2 prin fenomene degenerative si invazie tumorala. Tumora chistica pelvina cu apartenenta cel mai probabil ovariana dreapta.

In CT-ul din 5.12.2012 au fost scrise urmatoarele:

Mastectomie stanga
Fara leziuni pleuro-pulmonare.
Fara lichid pleural
Ganglioni axilari stanga de 5 mm diametrul.
Fara imagini de adenopatii intramediastinale si hilare.
Mica hernie hiatala.

Ficat steatozic, cu calcificare subcapsulara milimetrica la nivelul segmentului VI, fara semneCT de proces inlocuitor despatiu intrahepatice.
Colecist multiplu cudat.
Splina normala.
Pancreas degenerat lipomatos cu multiple leziuni chistice la nivelul regiunii cefalo corporeala cea mai mare avand 11 mm diametrul, ax splenoport normal, fara dilatatii de cai biliare intra si extrahepatice.
Ambii rinichi cu chiste corticale infracentimetrice.
Glande suprarenale normale.
Vezica urinara in limite normale.
Masa tunmorala de cca 5 cm diametrul, localizata pelvin posterior, paramedian dreapta fata de vezica urinara, leziunea prezinta structura mixta, solida si chistica cu importanta priza de contrast in portiunile solide, vine in contact fara limita neta de demarcatie cu colonul sigmoid si cu peretele posterior al vezicii urinare.
Fara imagini de adenopatii intraabdominale.
Fara lichid peritoneal.
Importanta demineralizare difuza. Modificari degenerative la nivelul coloanei vertebrale in segmentul examinat; leziuni osteolitice multiple diseminate in corpi vertebrali toracali, lombari si la nivelul oaselor bazinului.
Concluzie
Mastectomie stanga
Modificari CT sugestive pentru pancreatita cronica
Chiste corticale renale bilateral
Steatoza hepatica.
Formatiune tumorala pelvina cu punct de plecare cel mai probabil de la nivelul anexei drepte.
Leziuni osteolitice multiple.


CT din 5.06 2012

Comparativ cu examenul anterior din 5.12.2012:
-masa tumorala pelvina apare redusa in dimensiuni cu diametrul max de 34 mm comparativ cu 50 mm cat masura la examenul anterior
-determinari secundare osteolitice transformate in osteocondensante.
In rest aspect CT superpozabil cu examenul anterior.
Concluzie
Tumora pelvina in evolutie fata de examenul anterior
Determinari secundare osteolitice transformate osteosclerotic.
0
09-06-2013, ora 21:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
si deci ca tratament, din noiembrie, a primit arimidex, zometa, tratament de durere si iradiere pe coloana ? iar acum inteleg ca se simte binisor. va trebui sa continuie tratamentul pe durata nedeterminata. este un lucru fericit ca a raspuns la tratament si ca momentan se simte binisor. felicitari si tineti-o tot asa ! trebuie in paralel sa continuie si urmarirea clinica si prin investigatii, dupa cum va stabili oncologul.
0
10-06-2013, ora 09:23
af1961
Nu este medic/terapeut
af1961
Multumesc frumos!
O sa va tin la curent daca mai apar alte noutati.
Mai mergem la Zometa pe 2 iulie, pana atunci teoretic nu ia decat ARIMIDEX, COdeina de 60 mg, Ramipril, Nebilet, Nitromint, Nexium, Zoco, Aspenter si i-am mai dat eu pentru ca ii amorteau picioarele - calciu cu magneziu (nu stiu daca e chiar bine- a luat aproape 2 luni) plus Coenzima Q10- capsule de 60 mg de 3 ori /zi la sugestia medicului de familie din noiembrie pana in aprilie. Acum am facut pauza la Coenzima Q10 si i-am dat doar 9-vita, un comprimat pe zi.
Sper sa fie cel putin ca acum.
Va doresc o saptamana linistita tuturor!
0
10-06-2013, ora 20:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
numai bine !
0
14-06-2013, ora 23:58
criss29
Nu este medic/terapeut
criss29
Buna ziua,
Va citesc si eu de 3 saptamani, de cand mama a fost diagnosticata cu metastaze multiple cu punct de plecare neprecizat, mai exact sindrom de compresiune medulara T4-T5 prin determinati secundare osoase osteolitice, masa tumorala anexiala dr, metastaze pulmonare, hepatice si tumora polipoida intarectala.pana acum a facut o sedinta de radioterapie si una de chimioterapie, pe care urmeaza sa o repete saptamana viitoare.
Am luat legatura si cu un medic neurochirug insa la momentul acesta nu poate fi vorba de o operatie.Mama are dureri de spate, este imobilizata la pat, se ridica doar la marginea patului.
VA rog sa ma ajutati cu un sfat, ce as putea sa mai fac sa o ajut ? inca sunt in stare de soc, nu pot sa cred ca este adevarat ce ni se intampla...
0
15-06-2013, ora 23:01
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
si o biopsie din vreuna din metastazele acestea s-a facut ? si de ce nu poate fi vorba de operatie, dupa cum zice neurochirurgul ? este cumva paralizata de mai multe saptamani ? picioarele sunt flaste complet ?

evident ca intai trebuie aflat "punctul de plecare" al acestui cancer. din pacate boala este dincolo de vindecabila, nu mai exista nicio sansa medicala pentru asta, practic. iar chimioterapie... nu stiu cum s-a facut, daca nu ai vreo biopsie. cum se simte dupa iradiere ?

revino, te rog, cu ceva mai multe detalii medicale, tehnice, in ordine cronologica, un CT/RMN, biopsie, examen histopatologic, imunohistochimic, unde a fost tratata/investigata, etc.
0
16-06-2013, ora 00:18
criss29
Nu este medic/terapeut
criss29
Multumesc ptr raspuns,
Biopsie nu s-a facut, ni s-a spus ca este nevoie de mai multe investigatii ptr a depista tumora primara insa trebuie intervenit de urgenta cu chimio si nu se mai poate amana ptr ca am pierde prea mult timp.
O sa va prezint cronologic situatia, in 17 mai am internat-o la neurologie si rezultatul RMN-ului a fost -Coloana vertebrala cervicala si dorsala cu structura intens neomogena prin prezenta la nivelul corpilor vertebrali cervico-dorsali a multiple mase hipersemnal T2, hiposemnal T1 cu hipersemnal in secventele cu saturarea grasimii, cu asptect de depozite secundare osteolitice, ce determina tasari ale carpilor vertebrali C5.C7 precum si tasari cuneiforme ale corpilor vertebrali T4.T5 care apar angulati posterior, cu ingustarea canalului rahidian, masele descrise se extind la nivelul arcurilor posterioare T4, T5, T6 si determina compresiune medulara la acest nivel.Mase osteolitice similare la nivelul arcurilor costale bilateral si la nivelul omoplatilor.
A urmat un examen CT -Mase nodulare diseminate in ambele arii pulmonare, cea mai mare fiind localizata in campul pulmonar mijlociu stg cu diametrul de 3 cm, Mica arie de condensare pulmonara postero-bazala dr, Adenopatie axilara dr cu diamterul de 1, 7 cm, Ficat cu structura neomogena prin prezenta unor mici mase spontan hipodense, hipofixante dispuse in ambii lobi, Masa tumorala cu structura mixta localizata la nivelul lojei anexiale dr cu componenta solida iodofila cu diametrul axial de 7 cm, Masa polipoida rectala, Multiple leziuni osteolitice ce intereseaza corpii vertebrali dorso-lombari, arcurile costale si la nivelul oaselor bazinului, dorsal cu aspect de invazie in canalul rahidian.Apectul CT sugereaza prezenta unei mase tumorale pelvine cu punct de plecare anexial si depozite sec pulmonare, hepatice si osoase.
Am prezentat toate rezultatele unui neurochirurg si raspunsul a fost -neoperabil, mult prea avansat, nu ar rezista operatiei, am chinui-o degeaba.
In ziua urmatoare am transferat-o la oncologie si a inceput tratamentul, prima data o sedinta de radioterapie si apoi chimioteraie, cu Taxol si Carboplatin, s-a presupus ca punctul de plecare este tumora ovariana insa nu a fost confirmat acest lucru, ptr ca a trebuit sa se intervina de urgenta si se pierdea timp ptr alte investigatii.
Acum este acasa, luni urmeaza a doua sedinta de chimio, deocamdata este imobilizata la pat, picioarele le misca insa nu poate merge, o doare foarte tare coloana, de 10 zile face injectii cu dexametazona si se vede o usoara imbunatatire, incercam in fiecare zi sa o rodicam sa faca 2-3 pasi, insa cu dureri mari.
Nu a avut probleme dupa radioterapie si chimio, s-a simtit bine, insa durerea de la coloana nu a cedat.
Totul s-a intamplat extrem de repede, nu ne-am asteptat la un asemenea diagnostic, mai ales ca in urma cu 2 luni a fost internata in spital si si-a facut toate analizele, radiografii, ecografii, totul a fost in regula, insa ea se simtea rau in continuare si asa am ajuns din nou la spital...
0
16-06-2013, ora 11:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
imi pare rau ca lucrurile au evoluat asa, dar ma tem ca niste lucruri au fost cel putin scapate din vedere; pentru a mai merge vreodata, daca nu se intervine chirurgical si/sau cu radioterapie, si inca repede, lucrurile nu arata bine; la dexametazona si chimioterapie, nu stiu ce raspuns poate fi asteptat, din acest punct de vedere. la fel, chimioterapia fara a se cunoaste un punct de plecare... are sanse mici sa fie utila. mai ales cand exista o adenopatie axilara care putea fi foarte usor operata si data la anatomie patologica + examen imunohistochimic, spre a se vedea cat mai posibil ce fel de cancer e, de unde a plecat, daca e un cancer de san (cum pare a fi) sau de altceva. mi se pare deci un caz pe cat de grav pe atat de... diferit abordat fata de cum as fi procedat eu. iar pentru durere, trebuie sa aiba niste medicamente de durere specifice. are asa ceva ?
0
16-06-2013, ora 16:25
MaraTom
Nu este medic/terapeut
MaraTom
Crisss29, sa-ti dea Dumnezeu putere multa!
0
16-06-2013, ora 16:53
criss29
Nu este medic/terapeut
criss29
Din pacate lucrurile au evoluat foarte repede si nu am avut timp sa mai cerem alta pareri, sa facem alte investigatii, tocmai de aceea sunt disperata la momentul acesta.
Am consultat 2 medici neurochirurgi, din Sibiu si Cluj, care dupa ce au vazut CD-ul de la RMN au spus ca nu se poate interveni chirurgical ptr ca nu ar rezista, sunt afectate ma multe vertebre, care trebuie inlocuite, eu asa am inteles, si daca nu se retrag celelalte tumori, nu se poate face interventia.De aceea s-a mers pe radioterapie, chimio si dexametazona.
Am vb cu dr.oncolog, mi-a spus ca daca s-ar interveni chirurgical ptr adenopatia axilara, ar insemna sa amanam inceperea chimiot, care trebuie administrata de urgenta.Am inteles ca tratamentul chimio este unul general, ptr cazurile in care nu se cunoaste punctul de plecare, mi s-a spus ca starea in care se afla mama acum nu permite alte investigatii.Tot timpul mesajul pe care l-am primit de la medici a fost ca trebuie actionat de urgenta, nu se poate pierde nicio zi.
Medicamentele ptr durere sunt -tramadol 2/zi si ultracod 2/zi, care au efect, insa orice miscare ar face, are dureri foarte mari.
Radioterapie a facut o singura sedinta (RT la DT 8 Gy), la doua zile dupa ce s-a pus diagnosticul.
Imi este foarte frica ca poate nu facem ce ar trebui...
0
16-06-2013, ora 17:00
criss29
Nu este medic/terapeut
criss29
Multumesc din suflet ptr incurajari MaraTom. Cel mai groaznic e sentimentul de neputinta in fata bolii.
0
16-06-2013, ora 17:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
daca a facut iradiere pe coloana iar interventia chirurgicala a fost luata in discutie, dar a fost contraindicata, atunci intr-adevar, se face deja tot ce se poate face, respectiv chimioterapia si, foarte probabil, asta v-as fi recomandat si eu, cu o mica modificare: as fi recomandat scoaterea ganglionului din axila inainte de a incepe chimioterapia, iar apoi imediat as fi inceput chimioterapia, fara sa astept rezultatul. asta nu ar fi insemnat nicio pierdere de timp. in felul asta poate s-ar mai fi adaugat niste optiuni suplimentare de tratament, ulterior, pentru ca boala va avea nevoie de un tratament pe termen lung, nefiind vindecabila.

va urez mult succes totusi !
0
16-06-2013, ora 17:46
criss29
Nu este medic/terapeut
criss29
Va multumesc foarte mult ptr raspuns!!!Multa sanatate va doresc !
0
16-06-2013, ora 18:08
MariaBM
Nu este medic/terapeut
MariaBM
Buna ziua,
as dori o parere, o sugestie, va rog frumos, pentru urmatoarea situatie a mamei mele (pe scurt):
Ian.2007- operata la san; rezultat: cancer stadiu IIIA. (mama 69 ani).
Febr.2007 - 4 sedinte de chimioterapie protocol FAC + 25 sedinte de radioterapie; reevaluari la 3 luni, CT anual+ scintigrafie in nov.2009, cae a fost OK;
Tratament medicamentos 5 ani : 2 ani Tamoxifen, 3 ani Arimidex.
Ian 2012 - operata la colon descendent; rezultat histopatologic: adenocarcinom cu grad scazut de malignitate fara metastaze limfoganglionare (0/21) pT3N0MxL0V0; Comisia oncologica a hotarat ca nu este necesara chimioterapia, radioterapie, tratament medicamentos, doar control/ reevaluare tot la 3 luni.
Intre timp au aparut dureri la genunchiul stang iar glezna si laba piciorului putin umflata; ne-au trimis sa facem un Doppler care a fost OK, la ortoped pentru genunchi, rezultatul fiind gonatroza.
Dec 2013 - a facut in timp ce dormea o criza comitiala grandmall; rezultat CT: fara semne de patologie AC IC, iar electroencefalograma a iesit tot bine.
Martie 2013 cand a facut analizele la sange, nu a iesit bine colesterolul 263, glicemia 120, conc, eritrocitara in Hemoglobina 31, 2 (interval de referinta 32-36), variatia distributiei eritrocitare 14, 7 (interval de referinta 11, 5-14, 5), VSH 76 (interval de ref. 4-15). Hemoglobina a iesit ok, 12, 4, care de obicei era 10, 5 sau 11. Si daca tot am facut analizele pe bani, ca in spital nu avea cine sa-i ia sange, am facut si CA 19.9 cu rezultat 6, 46 si CEA cu rezultat 2, 76. Restul analizelor se incadrau in valorile de referinta.
Luna aceasta trebuia sa faca din nou analizele de sange, am cerut oncologului trmitere sa faca scintigrafia osoasa.
Rezultat scintigrafie:
Zone rotund ovalare de dim de cca 1-1, 5 cm hipercaptante patologic, metabolic active, localizate la nivelul mandibulei (paramedian dr), col.cervicale inf.colonei toracale - T1-T3, T8 si col.lombare L2-L3 (posibil det.sec). Modificari degenerative artic.schelet apendicular.
Am aratat acest rezultat oncologului, care pe de o parte se intreba: este sau nu este metastaza osoasa ( datorita acelui POSIBIL?), pe de alta parte a spus ca ar trebui facuta biopsia, dar ca nu i-ar mai face asa ceva (nu mi-am dat seama de ce, poate din cauza varstei, ca acum are 75 de ani, sau?)
A zis sa faca un RMN la coloana, pentru mai multe detalii, RMN pe care sper sa-l faca maine.
Spun "sper" deoarece mai tuseste putin dupa o raceala.
Scuze daca nu am fost coerenta, dar sunt convinsa ca intelegeti in ce stare sunt si ce simt in aceste momente.

Intrebarea mea este urmatoarea: exista posibilitatea de a nu fi metastaze osoase in situatia in care, la ultimul CT torace-abdomen-pelvis, scria "fara imagini suspecte la nivelul segmentelor osoase examinate, in situatia in care analizele de sange au fost bune, inclusiv fosfataza alcalina a fost intotdeauna buna, ca doar acum 3 luni a iesit VSH-ul mare.? ca spatele o doare de cand ma stiu, ca..., ca...
Poate exagerez, poate ca astept un anumit raspuns (bun), ca de fapt mi-e frica de adevar?
Va multumesc.
0
16-06-2013, ora 19:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
desigur ca exista. acest lucru insa nu poate fi certificat decat, intr-adevar, de o biopsie, imediat, sau de trecerea timpului si urmarirea evolutiei lor (o varianta de mai mica incredere si cu dezavantaj evident). ar mai putea fi cerut un examen CT tintit exact pe oasele cu probleme, chiar in completarea RMN-ului. mi-e greu sa cred ca este atat de greu de prelevat o biopsie, chiar si la 74 de ani, daca starea ei generala este buna. tratamentul hormonal a fost incheiat ? si daca da, de cat timp ?
0
16-06-2013, ora 19:30
MariaBM
Nu este medic/terapeut
MariaBM
Multumesc pentru raspuns.
Starea ei generala este buna (dupa cum spune ea, cum e acum nu e rau). Spatele o doare cand sta mai mult in picioare.
Tratamentul hormonal a fost incheiat la inceputul acestui an (a fost mai mult de 5 ani, mai aveam acasa din perioada in care din nu stiu ce motive nu le luam gratuit si trebuiau cumparate).
In functie de rezultatul de la RMN, daca trebuie facuta biosie, la ce medic ma adresez ? ortoped, neurochirurg? habar nu am.
CT-ul sa-l facem in functie de rezultatul RMN-ului?
0
16-06-2013, ora 23:34
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
trebuie sa asteptati rezultatele, iar cu ele intotdeauna sa va prezentati si sa cereti lamuriri medicului care le-a recomandat.
0
17-06-2013, ora 06:47
MariaBM
Nu este medic/terapeut
MariaBM
Multumesc.
0
05-07-2013, ora 15:38
iulia_mirela
Nu este medic/terapeut
iulia_mirela
Buna ziua,

Am nevoie de un sfat, o indrumare... tatal meu a fost diagnosticat cu metasatze osoase si pulmonare cu punct de plecare neprecizat. totul a inceput in decembrie anul trecut cand dupa operatia din aprilie de hernie lombara de la bagdasari arseni a simtit dureri insuportabile in piciorul stang. mergand la un ortoped acesta l-a indrumat sa faca un CT spunanadu-i ca ar fi cancer de oase. fiind destul de scumpa analiza, a mers din nou la bagdasar unde l-au vazut 2 ortopezi care l-au indrumat catre doctorul ce il operase la coloana spunanadu-i ca accea e cauza. dupa niste investigatii, neurochirurgul a hot sa il opereze din nou pe coloana. la cateva zile de la operatie durerea din picior nu ceda, si bineinteles dupa alte investigatii(superficiale zic eu) un alt chirurg (deoarece neurochirurgul isi facuse treaba lui) a zis ca durerea de picior se datoreaza unei hernii inghinale si trebuie operat din nou. si asa a suferit 2 operatii in 2 sapt.
Durerea nu a cedat nici dupa aceasta a doua operatie, insa doctorii l*au trimis acasa spunand ca e normal si in cateva luni se va diminua.(asta se intampla in februarie)
Durerea in a devenit tot mai intensa, piciorul se umflase si dupa consultarea altor 3-4 medici in cele din urma I s-a dat un RMN unde s-a vaz ca e o tumora(asta abia in luna mai). ortopedul l-a trimis la Foisor spunandu-i ca I se va amputa piciorul. la Foisor dl. professor de acolo nu si-a spus parerea pana nu a facut biopsia. in urma biopsiei a reiesit ca e vb de metastaza ososa si astfel l-a indrumat catre un oncolog.
Oncologul i-a dat de facut scintigrafie si CT ce cuprindea portiunea de la gat pana la pelvis si I-a spus ca trebuie sa se apuce cat mai repede de chimioterapie.
In urma scintigrafiei s-a constat ca avea metastaza doar pe piciorul stang(sus la sold si mai jos un pic de genunghi) iar cei de acolo l-au intrebat daca nu cumva are vreo alunita in zona( el are o alunita cu diametrul de 2 cm cred exact in zona inghinala pe acel picior). mergand cu acest rezultat la oncolog, acesta a privit alunita si i-a spus ca nu crede ca acea alunita e de vina.(mentionez ca acea alunita are variatii de culoare)
in urma CT s-au descoperit 2 metastaze pulmonare de dim 3-4 mm. A facut si analizl pt prostata iar analiza e buna.
Momentan face chimioterapie cu GEMCITABINA (cred ca e la a 4 sedinta) si ZOMETA.
Insa oncologul nu I-a mai dat alte investigatii. I-a dat doar radioterapie la Coltea, dar medicul de acolo a refuzat spunand ca trebuie ca ortopedul sa il opereze la picior, sa ii puna tija mai intai )
Din cauza durerilor mai ia cate juma de pastila de oxycontin pe zi.
Ce e de facut? sa mergem si la un dermatolog sa vada alunita ? sa eliminam posibilitatea ca ar fi cancer de piele si sa cautam alta cauza?
multumesc pt raspuns.
0
05-07-2013, ora 19:44
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce e de facut este sa revii in primul rand, daca ai putea, cu rezultatele buletinelor, sau macar cu concluziile examenelor CT, scintigrafie si mai ales examenul HISTOPATOLOGIC al biopsiei din tumora din coapsa (sau unde zici ca a fost). apoi... s-a cerut IMUNOHISTOCHIMIE din proba de la biopsia respectiva ? este just ca in anumite cauze sa se impuna ca intai ortopedul sa puna o tija, pentru ca daca osul e "mancat", iradierea nu-l va reface, chiar daca va opri progresia metastazei. deci e posibil ca radioterapeutul sa aiba dreptate.

revino cu rezultatele solicitate, te rog, in ordine cronologica!
0
06-07-2013, ora 09:06
iulia_mirela
Nu este medic/terapeut
iulia_mirela
Scintigrafie: aspect scintigrafic este sigestiv pt leziuni ososase maligne ce infiltreaza si deformeaza femurul stang in treimea superioara si tibia stanga in treimea sup. Se recomanda corelarea cu investig imaginistice complemenare.
Biopsie tumora tibia stanga: metastaza osoasa de carcinom cu celule scuamoase necherarinizat.
CT: in lobul sup drept seg apico dorsal formatiune rotund ovala cu diam de 18mm, bine delimitata, contur neregulat, omogena.
Micronodulul subpleural oval omogen, cu diametrul de 12mm, hipodedus, bine delimitat, localizat in seg anterior al lobului inf drept.
Fara adenopatii mediastinale si traho bronho pulmonare. Fara lichid pleuropericardic.
Fara modificari de struct si contur pe oasele scanate.
Celelalte organe de dimensiuni normale, fara modificari.
Concluzii: determinari secundare pulmonare.
Acestea sunt rezultatele investigatiilor, sper ca am scris bine intrucat nu locuiesc cu tatal meu( el locuieste la 50km de bucuresti) si am cerut prin telefon aceste rezultate( mi le-a dictat matusa mea)
Multumesc.
0
06-07-2013, ora 10:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dupa toate aparentele are un cancer metastatic, care poate fi unul cu punct de plecare la nivel pulmonar. pentru asta ar fi fost necesar un consult pneumologic si o bronhoscopie care sa incerce sa biopsieze si tumora mica vazuta in plaman. totusi in momentul de fata nu mai este atat de important pe cat aplicarea unui tratament, iar ce se indica este chimioterapia pentru boala metastatica, care din pacate nu e vindecabila + tratametul simptomatic. daca radioterapeutul apreciaza ca exista risc de fractura, aceasta trebuie tratata ortopedic si apoi iradiata.
0
06-07-2013, ora 12:28
iulia_mirela
Nu este medic/terapeut
iulia_mirela
Multumesc pt raspuns.
Totusi nu este important sa descopere tumora primara?
Si totusi sa excludem total ipoteza ca ar fi de la acea alunita situata in zona pelvisului stang? Mentionez ca vom merge sapt viitoare la un dermatolog( desi oncologul nu ne-a sugerat asta, eu am insistat pt acest consult)
El se deplaseaza doar cu carje deci exista riscul unei fracturi, dar oncologul a spus ca montarea tijei se poate amana, importanta este chimioterapia.
Avand in vedere dimensiune tumorilor de la plamani, cat de grav considerati ca este ? Am mai citit cum ca se poate trai mult timp cu metastaze osoase, insa cu alte organe afectate nu...
Tratamentul este cel adecvat?- carboplatina, gengitabina, zometa? Ar trebui sa ia in pararel cv pt intarirea sist imunitar?
Singurele simptome sunt durerile osoase care s- au mai diminuat de cand face citostatice, in rest nu are alte simptome. Si doar resimte efectele adverse ale cistostaticelor.
Si as mai avea o intrebare: poate consuma carne de pui si peste? Am eliminat lactatele.
0
06-07-2013, ora 13:12
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
poate consuma orice, inclusiv lactate si carne de orice fel. tratamentul chimioterapic mi se pare unul adecvat, la fel si Zometa. consultul dermatologic nu cred ca poate sa dauneze, insa cancerul lui metastatic nu pare sa aiba nicio legatura cu nicio alunita de pe nicaieri (notiunea de "celule scuamoase" sugereaza asta foarte clar). din pacate prognosticul lui nu este atat de lung, ca in cazul unui cancer de prostata cu metastaze osoase, de exemplu, dar cu chimioterapie si restul tratamentului adecvat poate castiga timp de viata si control al simptomelor. nu exista "ceva pentru intarirea sistemului imunitar", trebuie doar supravegheata hemograma si atentie daca face febra, cat timp face citostaticele.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
413 comentarii 1 2 ..... 10111213 14 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: