Menopauza, lichid ușor maroniu între cicluri

Bună ziua.sunt femeie.50 ani.aproximativ de 1 an și jumătate am tulburări de ciclu. În sensul ca este luna în care nu am ciclu menstrual. Sau in alte luni este prelungit mult.problema mea este faptul ca între cicluri imi curge din abundenta lichid ușor maroniu foarte mult și zilnic de câteva luni.nu miroase, este ca apa de lichid.Mai aveam aceasta problema și mai demult, dar atunci era în preajma ovulației și era cantitativ mult mai puțin și mai rar.Este ceva grav sau este ceva hormonal inainte de menopauza?de aprox 2 ani și jumătate am făcut test pap care a fost atunci ok. De aprok 1 an și jumătate am făcut control ginecologic și test ROMA care a fost ok, deoarece am un chist pe un ovar
1 comentarii

Bună ziua!
În primul rând: Ce se întâmplă, pe scurt, în perioada de tranziție spre menopauză?
La vârsta de 50 de ani, cu tulburări de ciclu de aproximativ 1 an și jumătate, vă aflați foarte probabil în perimenopauză, adică perioada de tranziție către menopauză. Aceasta poate dura între 2 și 5 ani, uneori chiar mai mult.
În această perioadă apar frecvent:
- Menstre care lipsesc uneori mai multe luni.
- Menstre prelungite sau cu flux neregulat.
- Secreții intermenstruale (între menstre), uneori ușor maronii, datorită fluctuațiilor hormonale.
- Modificări ale mucoasei uterine (endometrului), care devine mai fragilă.
Ce descrieți — un lichid ușor maroniu, abundent, dar fără miros, zilnic de câteva luni — poate fi explicat hormonal, dar este important să nu presupunem, fără investigații, că este doar hormonal.
Analizăm mai în detaliu situația dumneavoastră:
Aspecte liniștitoare din descrierea dumneavoastră:
- Test Papanicolau făcut acum 2 ani și jumătate, cu rezultat bun.
- Test ROMA efectuat în urmă cu 1 an și jumătate, cu rezultat favorabil (screening pentru riscul de cancer ovarian).
- Prezența unui chist ovarian cunoscut și monitorizat, fără modificări recente.
Aspecte care necesită totuși reevaluare:
- Secreția maronie este zilnică și abundentă de câteva luni, ceea ce înseamnă că e mai mult decât spottingul ocazional al perimenopauzei.
- Deși nu are miros neplăcut, cantitatea mare și persistența merită investigată.
- Ultimul control ginecologic a fost acum aproximativ 1 an și jumătate — ceea ce, în contextul simptomelor actuale, justifică o nouă evaluare.
Cele mai probabile explicații benigne:
- Fluctuații hormonale înainte de menopauză, cu scăderea estrogenului și progesteronului, ceea ce duce la sângerări ușoare și secreții maronii persistente.
- Atrofia endometrului sau hiperplazie ușoară, din cauza dezechilibrelor hormonale.
- Chistul ovarian cunoscut poate contribui la un dezechilibru hormonal, deși la dimensiuni mici și stabil, este mai puțin probabil să fie cauza principală.
Ce este important să excludem:
- Hiperplazie endometrială cu atipii sau chiar leziuni precanceroase ale endometrului. De aceea, ar fi recomandat un control ginecologic actualizat și, posibil, o ecografie transvaginală.
- Polipi endometriali sau cervicali, care pot provoca scurgeri maronii persistente.
- Infecții cronice ușoare sau cervicite — deși lipsa mirosului și a altor simptome locale reduce acest risc.
- Afecțiuni mai rare, cum ar fi adenocarcinomul endometrial, mai ales în contextul secrețiilor persistente.
Ce vă recomand concret:
1. Consultație ginecologică de actualizare
- Dat fiind că a trecut mai bine de un an și jumătate de la ultima vizită și simptomele persistă, este prudent să faceți un control complet.
2. Ecografie transvaginală actualizată
- Este extrem de utilă pentru a evalua grosimea endometrului și eventuale formațiuni intrauterine.
3. Test Papanicolau de actualizare
- Dacă au trecut mai mult de 3 ani de la ultimul test, este bine să îl repetați, chiar dacă ultimul rezultat a fost bun.
4. Eventual, biopsie de endometru, dacă medicul consideră necesar, mai ales dacă la ecografie se observă un endometru îngroșat.
5. Analize hormonale — pot completa tabloul (estradiol, progesteron, hormon foliculostimulant).
Concluzie
Cel mai probabil, descrierea simptomelor dumneavoastră se încadrează într-un tablou de perimenopauză, cu modificări hormonale normale la această vârstă, mai ales în contextul ciclurilor deja neregulate. Totuși, faptul că secreția maronie este abundentă și persistentă zilnic de câteva luni justifică o reevaluare ginecologică de actualizare, pentru a exclude orice patologie uterină sau cervicală.
Nu este cazul să vă panicați, dar nici să ignorați aceste semne.
În primul rând: Ce se întâmplă, pe scurt, în perioada de tranziție spre menopauză?
La vârsta de 50 de ani, cu tulburări de ciclu de aproximativ 1 an și jumătate, vă aflați foarte probabil în perimenopauză, adică perioada de tranziție către menopauză. Aceasta poate dura între 2 și 5 ani, uneori chiar mai mult.
În această perioadă apar frecvent:
- Menstre care lipsesc uneori mai multe luni.
- Menstre prelungite sau cu flux neregulat.
- Secreții intermenstruale (între menstre), uneori ușor maronii, datorită fluctuațiilor hormonale.
- Modificări ale mucoasei uterine (endometrului), care devine mai fragilă.
Ce descrieți — un lichid ușor maroniu, abundent, dar fără miros, zilnic de câteva luni — poate fi explicat hormonal, dar este important să nu presupunem, fără investigații, că este doar hormonal.
Analizăm mai în detaliu situația dumneavoastră:
Aspecte liniștitoare din descrierea dumneavoastră:
- Test Papanicolau făcut acum 2 ani și jumătate, cu rezultat bun.
- Test ROMA efectuat în urmă cu 1 an și jumătate, cu rezultat favorabil (screening pentru riscul de cancer ovarian).
- Prezența unui chist ovarian cunoscut și monitorizat, fără modificări recente.
Aspecte care necesită totuși reevaluare:
- Secreția maronie este zilnică și abundentă de câteva luni, ceea ce înseamnă că e mai mult decât spottingul ocazional al perimenopauzei.
- Deși nu are miros neplăcut, cantitatea mare și persistența merită investigată.
- Ultimul control ginecologic a fost acum aproximativ 1 an și jumătate — ceea ce, în contextul simptomelor actuale, justifică o nouă evaluare.
Cele mai probabile explicații benigne:
- Fluctuații hormonale înainte de menopauză, cu scăderea estrogenului și progesteronului, ceea ce duce la sângerări ușoare și secreții maronii persistente.
- Atrofia endometrului sau hiperplazie ușoară, din cauza dezechilibrelor hormonale.
- Chistul ovarian cunoscut poate contribui la un dezechilibru hormonal, deși la dimensiuni mici și stabil, este mai puțin probabil să fie cauza principală.
Ce este important să excludem:
- Hiperplazie endometrială cu atipii sau chiar leziuni precanceroase ale endometrului. De aceea, ar fi recomandat un control ginecologic actualizat și, posibil, o ecografie transvaginală.
- Polipi endometriali sau cervicali, care pot provoca scurgeri maronii persistente.
- Infecții cronice ușoare sau cervicite — deși lipsa mirosului și a altor simptome locale reduce acest risc.
- Afecțiuni mai rare, cum ar fi adenocarcinomul endometrial, mai ales în contextul secrețiilor persistente.
Ce vă recomand concret:
1. Consultație ginecologică de actualizare
- Dat fiind că a trecut mai bine de un an și jumătate de la ultima vizită și simptomele persistă, este prudent să faceți un control complet.
2. Ecografie transvaginală actualizată
- Este extrem de utilă pentru a evalua grosimea endometrului și eventuale formațiuni intrauterine.
3. Test Papanicolau de actualizare
- Dacă au trecut mai mult de 3 ani de la ultimul test, este bine să îl repetați, chiar dacă ultimul rezultat a fost bun.
4. Eventual, biopsie de endometru, dacă medicul consideră necesar, mai ales dacă la ecografie se observă un endometru îngroșat.
5. Analize hormonale — pot completa tabloul (estradiol, progesteron, hormon foliculostimulant).
Concluzie
Cel mai probabil, descrierea simptomelor dumneavoastră se încadrează într-un tablou de perimenopauză, cu modificări hormonale normale la această vârstă, mai ales în contextul ciclurilor deja neregulate. Totuși, faptul că secreția maronie este abundentă și persistentă zilnic de câteva luni justifică o reevaluare ginecologică de actualizare, pentru a exclude orice patologie uterină sau cervicală.
Nu este cazul să vă panicați, dar nici să ignorați aceste semne.

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 0o fi premenopauza?
- 1Hipoglicemie sau Menopauza?
- 5este normal dupa ce am renuntat la Yasmine sa am o secretie maronie?
- 8Scurgeri maronii, secretie mai abundenta si miros ciudat = hpv?
- 4sarcina extrauterina: dureri abdominale, scurgeri maronii, mancarimi si durere in timpul sexului
- 5tulburare depresiva recurenta
- 3menopauza de 8 ani si de cateva luni am o scurgere gelatinoasa galbuie si sange
- 3scurgeri maronii inainte de menstruatie
- 0Scurgeri maronii
- 0Scurgeri maronii și absență menstruație
- 1o problema la premenopauza
- 1Menstruație maronie
- 2scurgeri de culoare maroniu deschis
- 1Sunt gravida?
- 1Simptome premenopauza
- 0Am 43 ani și cred că am intrat la premenopauza
- 1Ajutati-ma - scurgeri maronii, folosesc anticoncepționale Karissa
- 0Anticonceptionale - scurgeri ușor lipicioase de culoare maro închis spre negru
- 0Premenopauza
Mai multe informații despre: Menopauza Premenopauza scurgerile vaginale maronii perimenopauza scurgeri maronii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: