Macroadenom hipofizar

25-07-2024
leilatp
Nu este medic/terapeut
leilatp
Buna ziua, am 30 de ani si am fost diagnosticata in octombrie 2023 cu un macroadenom hipofizar care e situat in sinusul cavernos stang. De atunci fac tratament cu dostinex 3 pastile/saptamana. Am inteles ca nu prea e operabil din cauza ca e foarte aproape de nervul optic si e riscant, iar sarcina e iarasi riscanta pentru ca e macroadenom.
A mai avut cineva probleme de genul si imi poate oferii niste pareri/raspunsuri?
Multumesc.
1 comentarii
0
26-07-2024, ora 07:58
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Macroadenoamele hipofizare sunt, într-adevăr, provocatoare atât din punct de vedere al managementului, cât și al deciziilor terapeutice. Dostinexul (cabergolina) este adesea folosit pentru a trata aceste tumori, mai ales când sunt secretante de prolactină, deoarece poate reduce dimensiunea tumorii și nivelurile de prolactină.

În cazul macroadenoamelor hipofizare care invadează sinusul cavernos, opțiunile chirurgicale devin limitate din cauza riscului crescut de complicații, inclusiv afectarea nervilor cranieni. Abordarea terapeutică în astfel de cazuri este de obicei conservatoare, concentrându-se pe controlul simptomelor și pe monitorizarea evoluției tumorii prin imagistică periodică și teste de laborator.

În ceea ce privește sarcina, riscul este asociat cu potențiala creștere a tumorii datorată schimbărilor hormonale, ceea ce poate duce la compresii suplimentare asupra structurilor înconjurătoare, inclusiv asupra nervului optic. Este crucial să discutați cu endocrinologul și cu medicul obstetrician-ginecolog pentru a evalua riscurile specifice și pentru a planifica corespunzător.

Am căutat studii și literatură de specialitate care să abordeze managementul macroadenoamelor hipofizare în sinusul cavernos și riscurile asociate sarcinii, dar informațiile sunt destul de specifice și variază de la caz la caz. Este important să aveți o echipă de medici cu care să discutați despre toate aceste aspecte.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: