Luxatie congenitala de sold stg-protezare la 45 ani, dureri lombare

24-06-2019
Alytoto
Nu este medic/terapeut
Alytoto
Buna ziua,
Am 45 de ani si m-am nascut cu o luxatie de sold/bazin stg si care a fost descoperita in jurul varstei de 1 an, cand am inceput sa merg. Nu amfost operata, ci s-a incercat repunerea soldului inapoi, fara extensie din cate am inteles, de catre dr. Rosianu din Arad (decedat actualmente).
Ajunsa la varsta de 44-45 ani, am ajuns sa am dureri f mari, in special in anotimpul racoros/rece, motiv pentru care am decis sa ma operez. Zis si facut, iar in acest an, pe data de 1 mai mi s-a efectuat o operatie de protezare totala a soldului stang in UK, unde ma aflu de cativa ani impreuna cu sotul si cei doi copii.
Mi-a fost implantata o proteza de sold din ceramica Polar 3. S-a incercat nr.0, dar a fost prea mare (eu avand oasele foarte subtiri), dupa care s-a cotinuat cu nr.-3 (care am inteles ca este si cea mai mica).
Am uitat sa mentionez ca am 49.05kg si 156cm.
Nu mi-a fost facuta terapie cu antibiotic deloc, nici pre si nici post operator, antibiotic fiindu-mi administrat doar pe parcursul interventiei chirurgicale si cam atat. Mentionez ca, inclusive in ziua externarii, dimineata, am avut un 38.3 sau 38.6, nu mai retin exact, dar ei nu au avut nici o treaba si m-au externat. am stat in spital doua nopti, atat.
Ajunsa acasa, dupa trei zile, am faut 39, motiv pentru care m-am intors inapoi la spitalul unde m-am operat. Aici, o analiza de sange, una de urina (care a venit imediat), care au venit ok (in parametrii normali), fara semn de infectie, motiv pentru care am fostr trimisa acasa.
M-am operat imtr-o clinica particulara, iar cheltuielile interventiei au fost suportate de stat. Chirurgul ortoped care m-a operat, functioneaza intr-un spital bun de aici din zona.
Pe data de 19 mai, m-am prezentat la urgente la spitalul de stat, deoarece am inceput sa am dureri in jos pe picior (pe partea interioara a pulpei suprioare si inferioare), deasupra gleznei aveam si inca am oportiune amortita, iar febra persista. Aveam 3 saptamani de la interventie, iar zilnic febra ajungea peste 38 si nu scadea mai mult de 37.6. Am observant ca febra incepea sa urce ziua, dupa ce umblam putin. Mi s-a spus sa fac miscare, deci ma plimbam prin casa si-mi faceam exercitiile zilnice. Nimic in exces, consider eu, dimpotriva, totul cu chibzuinta si mare grija, dar totusi febra isi facea de cap.
Rana era inchisa, inca cu coaja atunci, dar nu era nimic rosu sau care sa supureze.
Incepand cu data de 19 mai 2019 am fost plimbata timp de o saptamana zilnic la spital pentru investigatii (urina si "tone" de sange zilnic-de cate 2-3 ori pt analize/diverse culturi; 2 radiografii -pulmonar si la soldul operat; dopler pentru eventuale cheaguri -am uitat sa specific ca pt. o luna am avut de luat un anticoagulant-pastille; 2 ecografii- de-a lungul operatiei si in zona joasa a abdomenului + rinichi si ficat) si nu au gasit nimic in analize, dar febra pesista. Trei zile la rand mi-au luat analize de sange in niste sticlute mici, asemanatoare cu cele de coniac (am inteles ca pentru ceva culturi pt infectie), nimicnici acolo. Ce a iesit mai marit, normalul fiind intre 100-400, iar eu am avut 463, au fost ceva patele (aminteles ca ceva din sange care ajuta la repararea zonelor deteriorate si care in cazul inteventiilor chirurgicale este normal sa iasa marit).
Dupa aceasta saptamana de plimbari, au decis sa ma interneze pt monitorizare sipentru a-mi efectua un Pet Scan pe intreg corpul.CT nu mi-au putut face deoarece sunt alergica la substanta de contrast, iar RMN-ul imi era interzis, proteza fiindu-mi necimentata, existand riscul de a-mi fi dizlocata proteza de sold.
Pet Scan-ul a venit ok. De la inceput mi-a fost mentionat ca este de asteptat ca la Pet Scan sa iasa modificari in zona operata, din cauza interventiei. Dupa cum am specificat, rezultatul a venit ok, spunandu-mi-se ca problema/febra a fost de la operatie( probabil doar acolo au iesit modificari pe Pet Scan), iar ca daca va mai fi vreo problema, sa merg la chirurgul ortoped care m-a operat.
Dupa 10 zile de internare (inafara de acea saptamana in care am fost chemata anterior pentru analize si investigatii), timp in care am stat mai tot timpul in pat, febra a inceput sa scada, inainte de externare cu doua zile, avand pentru ultima data un 37.7.Am fost externata pe data de 6 iunie 2019, iar dupa, am mai facut de doua ori un 37.2 - 37.1.
Mentionez ca in perioada in care am tot fost laspital zilnic pt investigatii, vazand ca febra persista, mereu peste 38, m-am certat cu unul dintre doctori rau, foarte speriata fiind si am cerut antibiotic, spunand ca nu este posibil asa ceva, iar ei sa nu gaseasca de la ce vine febra. Excludeau operatia. Dupa o contradictie in discutii si spunand ca adult fiind, decid ce fac cu propriul corp, mi-au dat antibiotic (Penicilina -tablete- la 6h). L-am luat patru 4-5 zile, dupa care mi l-au interupt la internare, pe motiv ca mai aveam de facut niste analize, iar antibioticul trebuia sa dispara din sange pentru ca analizele sa fie concludente. Mi-au mai luat sange a doua si a treia zi (din 10 zile de imternare), rezultatele venind ok, dincate mi-au spus ei.
Au existat niste modificari, dar dr. spunea ca nu se ingrijoreaza pentru acelemodificari si ca sunt in parametrii.
Nu au gasit nimic, nici pe iesire nu am un diagnostic.Cu alte cuvinte, nimic concret!
La 6 saptamani, cand am incercat sa abordez discutia cu chirurgul, a ocolit discutia, spunand ca a auzit ca am fost internata si cam atat.
Eu am si o ruptura de menisc la acelasi picior. Am inteles ca, in timpul interventiei la sold, mi-a fost intors nu stiu cum piciorul la spate (am o prietena care a fost in sala de operatie). Am inteles ca asa se procedeaza in aceste interventii, pentru a se lucre (mi-a fost explicat, dar am uitat), iar ca apoi, piciorul meu se balanganea de la genunchi.
Problema mea este ca de la interventia de protezare a soldului, genunchiul imi este umflat, ma doare cand calc pe el + deasupra genunchiului si putin dedesubt. Durerea de genunchi este mai pronuntata pe interiorul piciorului (unde daca apropii genunchii, acestia se ating si putin mai jos, dedesubtul acestei zone). Am impresia parca, ca si piciorul mi se duce putin inafara cand merg de la genunchi. Cand fortez sa tin piciorul drept de la genunchi in jos si sa merg corect, ma doare genunchiul si deasupra acestuia. Cand ma ridic de jos/de pe pat sa merg, imi simt aceasta portiune ca si intepenita, mai ales pentru primii pasi.
Daca merg cu piciorul putin in exterior de la genunchi (cum am tendinta sa merg de cand imi este genunchiul umflat, de dupa operatie), ma doare sus la sold, unde este proteza. Acel loc sus la operatie, unde ar fi soldul, imi si este putin mai pronuntat si mai tare putin parca. Si sotul si unul din medicii de familie (cel care m-a vazut chiar azi), este de aceeasi parere. Si in spital, pe perioada celor 10 zile de internare au fost de aceeasi parere.
Cand am incercat sa vb si acest aspect legat de genunchi cu dr chirurg, la fel, nici nu m-a bagat in seama. Probabil stie ce s-a intamplat pe timpul interventiei si nu vrea sa recunoasca..Am vrut sa-i arat genunchiul si nu a vrut..Efectiv m-a ignorat si in acest sens, dupa care, vazand ca insist sa-i arat genunchiul, nu a mai avut incotro si a trebuit sa accepte, raspunsul fiind ca oricum acum nu se poate face nimic acum. Corect, acum nu! Dar spune-mi ceva, recunoaste-ti greseala (eu nu o puteam baga pe prietena mea). Fiecare mai greseste! dar accepta si incearca sa repair! Da-miun unguent ceva, fa ceva, caci imi afecteaza mersul si ma doare bazinul cum merg rau de la durerea de genunchi!
La fel daca merg mai mult (cam 20-30 min sau poate mai mult…, deci daca stau mai mult in picioare sau sezut), am dureri de spate (coloana sau mai mult in partea dreapta -cea opusa piciorului operat). Durerea este zona in care, atat in dreapta, cat si in stanga coloanei-ai ca un fel de os, ca si cad ar fi prelungirea femurului, nu stiu denumirea.
Daca stau deci mai mult in picioare, din cauza acestor dureri si a oboselii probabil, incep sa imi tremure picioarele si parca maia cu lesin
Ortopedul spus sa nu mai folosesc bastonul (am 7-8 saptamani de la operatie), caci imi este inamic, dar efectiv il am cu mine pentru a-l folosi in astfel de situatii. cand obosesc asa, ma doare si soldul operat, unde asa cum am si spus, imi este putin mai umflat si parca mai tare putin decat dincolo.
Sa va spun drept, nici nu stiu sa merg parca normal(am si plans pe aceasta tema, crezand ca dupa operatie voi fi perfect ok). Acum, cand par amerge normal, mie imi pare ca merg stramb si invers. Inclusiv piciorul operat imi pare ca este putin mai lung. Kineto-terapeuta mi l-a si masurat si comparat cu celalalt picior. Mi-a spus ca ambele au 83cm si ca diferenta pe care o resimt eu vine din pelvis, deoarece, eu avand si scolioza si cum am mers o viata intreaga stramb, din cauza piciorului scurtat (a luxatiei), pelvisul meu nu este drept.
Imi puteti spune va rog:
1) Ce s-ar fi putut intampla cu genunchiul meu de este acum umflat si ma doare?
2)De la ce poate fi aceasta durere lombara care apare in special dupa ce merg putin sau cand merg?
3)Cand merg si ma doare acea zona a spatelui (in special cea opusa piciorului operat, dar nu numai, altadata amandoua sau coloanal), am dureri si in zona din fata, ca si cand ar fi ovarele, partea de deasupra sau zona apendicitei, mergand pana spre osul piciorului- nu este un loc fix, in general zona de sub lina ombilicului.
Va disparea in timp aceasta durere?
4) De ce imi este putin umflat piciorul acolo sus la operatie si daca fac efort mai mult, incepe sa ma si doara? Se vede si ochiul liber proeminenta comparand cele doua solduri.
Am uitat sa mentionez ca la mine acetabulul sau cum se numeste acea scobitura din bazin unde intra capul femoral, nu mai era rotund, ci oval, motiv pentru care acetabulul protezei (acea gaoace a protezei) a fost prinsa cu doua suruburi. In plus, am si o hernie de disc descoperita dupa a doua sarcina.
Daca aveti nevoie pentru mai multe detalii de o copie dupa foaia interventiei chirurgicale, va pot trimite pe un e-mail o copie. Nu prea inteleg termenii, dar este ca si cand mi-ar fi pus o parte a protezei "0", iar cealalta "-3". Acolo apar si unghiurile la care a fost fixata priteza, totul……
Dupa experienta avuta cu febra, durerile…, tot tacamul….Parca nu mai am incredere in ei si as vrea sa stiu ce se intampla si daca operatia afost facuta correct, motivul fiind durerile pe care le am...
Asigurare in tara nu mai am (am incercat sa o platesc si acolo anul trecut, dar apoi am aflat ca nu ai voie sa fi asigurat in doua state UE membere in acelasi timp, deci amplatit degeaba) si sincera sa fiu, nu lucreaza decat sotul (la starea mea de sanatate), iar 4 fiind pe un salar, chiar nu ne permitem un control mai amanuntit platit in tara.
Ma puteti ajuta va rog cu niste raspunsuri la intrebarile de mai sus si cam ce as putea face daca ma duc in tara?La ce usi ar trebui sa bat si ce ar trebui sa fac?chiar nu as vrea sa ajung sa stau la pat si sa fiu limitata in a face una alta...Am doi copii mici, pe care inca trebuie sa-i ajut.
Imi cer scuze ca m-am lungit cu explicatiile, dar am vrut sa intelegeti mai pe larg ce s-a intamplat si ce resimt.
Va multumesc anticipat!
Cu respect,
Alina
1 comentarii
1
25-06-2019, ora 09:07
Dr. Mitrulescu Cristian
Ortopedie si traumatologie, Timisoara
Dr. Mitrulescu Cristian
Buna ziua, in primul rand trebuie sa va linistiti putin si sa fiti bucuroasa ca febra cu care v-ati luptat nu este urmare a unei infectii.

Cazul d-voastra referitor la febra se pare ca face parte din categoria celor fara explicatii care sa le putem gasii cu nivelul actual de cunostinte medicale, probabil era important ca cineva sa va explice frumos ca nu tot timpul medicina are explicatii. Probabil ca indicatia de a nu va oferi antibiotic a fost ok.

In ceea ce priveste genunchiul, posibil ca in timpul interventiei chirrgicale, la o anumita manevra care trebuie facuta, a fost sucit genunchiul mai mult decat trebuie. Prin urmare acum aveti o entorsa de genunchi, posibil o leziune la ligamentul colateral intern sau menisc. Insa acestea sunt lucruri care se pot rezolva.

durerea de spate cel mai probabil vine de la coloana. Toata biomecanica ce o are corpul este afectata acum- proteza probabil ca a readus la normal lungimea membrului inferior, ceea ce face ca pozitia bazinului sa se modifice, si cum coloana se aseaza pe bazin, totul se modifica. Corpul isi va regasi o pozitie de echilibru, insa aceasta necesita timp, 1 an minim.

Va doresc sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul