Instabilitate genunchi - RMN
Buna ziua, sunt fiziokinetoterapeut la o echipa de handbal-divizia A si vreau sa va cer sfatul in urmatoarea problema:
O jucatoare cu entorsa la genunchi, face repaus si kinetoterapie 7 zile, reintra in antrenament fara durere si recidiveaza entorsa. Dupa inca 2 saptamani de repaus efectuam un examen RMN la care se evidentiaza urmatoarele:
- hipersemnal punctiform in coarnele posterioare ale meniscurilor, cu aspect de leziuni posttraumarice gradul I
- ligament incrucisat anterior ingrosat edematiat
- ligament colateral intern cu minime modificari de semnal de tip edematos;
- arii de hipersemnal PD, T2 STIR la nivelul condilului femural extern si epifizei proximale tibiale, predominant posterior, cu aspect de contuzii osoase;
-minima cantitate de fluid intraarticular;
- ligament incrucisat posterior, colateral extern si patelar - fara anomalii de morfologie si semnal.
Clinic sportiva nu prezinta dureri, testul sertarului este negativ, singura problema este instabilitatea pe care o resimte din cand in cand la mers in miscarile bruste de schimbare de directie.
Vreau sa stiu daca este necesara o interventie chirurgicala, daca este bine sa incepem kinetoterapia si fizioterapia, sau ar fi mai buna imobilizarea genunchiului in orteza fixa?
Va multumesc
O jucatoare cu entorsa la genunchi, face repaus si kinetoterapie 7 zile, reintra in antrenament fara durere si recidiveaza entorsa. Dupa inca 2 saptamani de repaus efectuam un examen RMN la care se evidentiaza urmatoarele:
- hipersemnal punctiform in coarnele posterioare ale meniscurilor, cu aspect de leziuni posttraumarice gradul I
- ligament incrucisat anterior ingrosat edematiat
- ligament colateral intern cu minime modificari de semnal de tip edematos;
- arii de hipersemnal PD, T2 STIR la nivelul condilului femural extern si epifizei proximale tibiale, predominant posterior, cu aspect de contuzii osoase;
-minima cantitate de fluid intraarticular;
- ligament incrucisat posterior, colateral extern si patelar - fara anomalii de morfologie si semnal.
Clinic sportiva nu prezinta dureri, testul sertarului este negativ, singura problema este instabilitatea pe care o resimte din cand in cand la mers in miscarile bruste de schimbare de directie.
Vreau sa stiu daca este necesara o interventie chirurgicala, daca este bine sa incepem kinetoterapia si fizioterapia, sau ar fi mai buna imobilizarea genunchiului in orteza fixa?
Va multumesc
2 comentarii
in prima faza trebuie un examen fizic la un ortoped experimentat n genunchi. cateodata o musculatura foarte bine dezvoltata a coapsei compenseaza bine lipsa ligamentului incrucisat anterior mai ales la testul sertarului. in asemenea cazuri este mai indicat efectuerea testurilor: Lachman si mai ales Pivot-Shift, testuri la care pacientul nu stabilizeaza atat de bine cu quadricepsul. genunchiul trebuie sa fie absolut fara dureri pentru un diagnostic corect.
daca nu se gaseste nimic atunci trebuie o pauza de 6 saptamani cu un program special kinetoterapeutic cu training proprioceptiv pentru genunchi.
daca nu se gaseste nimic atunci trebuie o pauza de 6 saptamani cu un program special kinetoterapeutic cu training proprioceptiv pentru genunchi.
Buna ziua,
Ok pt kinesiterapie.
Nu prea cred in ligament ingrosat, eu cred ca e rupt (poate doar un facsicol).
Un nou RMN in 4 -6 saptamini si daca genunchiul e tot instabil iar la RMN ligamentul e tot ingrosat, ar fi indicatie pt tr chirurgical.
Dr Dunca ioan
Ok pt kinesiterapie.
Nu prea cred in ligament ingrosat, eu cred ca e rupt (poate doar un facsicol).
Un nou RMN in 4 -6 saptamini si daca genunchiul e tot instabil iar la RMN ligamentul e tot ingrosat, ar fi indicatie pt tr chirurgical.
Dr Dunca ioan
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 2probleme la genunchi
- 3entorsa genunchi
- 3mi se misca genunchiul
- 15deplasare rotula genunchi
- 8Entorsa genunchi la fotbal
- 11entorsa genunchi.
- 1Entorsa la genunchi
- 6rezultat RMN genunchi
- 10Picior rupt
- 7Traumatism genunchi; am facut fizioterapie, gimnastica medicala si simt inca dureri
- 2entorsa a genunchiului
- 1Entorsa genunchi
- 6Senzatie de caldura genunchi si entorsa
- 1Entorsa genunchi drept
- 2Poate fi o entorsa de genunchi sau ligamente?
- 0Intrebare genunchi - putina durere si faptul ca nu-l simt la fel de puternic ca inainte
- 1Cum imi dau seama daca m-am vindecat
- 1Entorsa - e normal sa fuga genunchiul de sub mine când merg?
Mai multe informații despre: entorsa de genunchi instabilitatea genunchiului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: