Indemnizatie de handicap.
Buna ziua.As vrea sa stiu care sunt conditiile pentru a mi face indemnizatia de handicap.Ce acte trebuie pentru aceasta si la ce institutie sa le duc?Am schizofrenie si fobie sociala diagnosticate la varsta de 23 de ani.Am fost internat in spital de 4 ori.Am acte care adeveresc aceste internari si diagnosticele de schizofrenie paranoida respectiv schizofrenie reziduala.Acum lucrez.Unele persoane de pe forum mi au spus ca exista o limita de salariu pe care trebuie sa o am pt a beneficia de aceasta indemnizatie.Dar am citit pe siteul: http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_27_serviciul-prestatii-sociale-si-facilitati_pg_0.htm urmatoarele :Persoanele adulte cu handicap accentuat pot beneficia de:
indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 193 lei;
buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 79 lei.Ii rog frumos pe cei care au trecut prin aceste probleme sa ma ajute cu un sfat.Pot beneficia de aceasta indemnizatie daca nu mai am episoade psihotice?Acum problema mea majora este fobia sociala.
indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 193 lei;
buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 79 lei.Ii rog frumos pe cei care au trecut prin aceste probleme sa ma ajute cu un sfat.Pot beneficia de aceasta indemnizatie daca nu mai am episoade psihotice?Acum problema mea majora este fobia sociala.
17 comentarii
Pentru acte trebuie sa va duceti la sediul institutiei respective. Formulare, ancheta sociala, evaluare psihologica, acte medicale. De cand tot intrebati pe acest forum, era mai corect si eficient la sediul institutiei. Pentru evaluare psihologica sunt psihologi acreditati de Colegiul Psihologilor, iar lista o gasiti la sediul DGASPC-ului, Serviciul Evaluare Complexa adulti cu handicap.
Actele care s-au cerut acum o saptamana in Bucuresti, unei persoane cu schizofrenie care a depus dosar pentru certificat de handicap:
- cerere tip completata
- copie de pe buletin
- referat psihiatru
- referat psiholog cu scala GAFS
- RMN
- copie dupa internari
- adeverinta de venit sau copie dupa talonul de pensie
- ancheta sociala
- cerere tip completata
- copie de pe buletin
- referat psihiatru
- referat psiholog cu scala GAFS
- RMN
- copie dupa internari
- adeverinta de venit sau copie dupa talonul de pensie
- ancheta sociala
Si nu sunt anumite modele la referate si scrisori medicale???
Eu la cati psihiatri si la cati psihologi am fost, fiecare avea model diferit. Dar bineinteles ca referatul trebuia sa contina anumite detalii: cand a aparut boala, ce medicatie iei, in ce constau episoadele etc.Astea ei ti le scriu. Nu trebuie sa le stii tu.
@ Netsky
Daca nu ii interesa venitul, nu iti cereau adeverinta de venit si nu faceau ancheta sociala.
@ Netsky
Daca nu ii interesa venitul, nu iti cereau adeverinta de venit si nu faceau ancheta sociala.
A fost sora mea astazi la Asistenta Sociala si mi au cerut urmatoarele documente pentru certificat de handicap:
1)Act de identitate original si copie;
2)Pentru salariati, adeverinta de salariat(original);
3)Scrisoare medicala de la medicul de familie(boli aflate in evidenta)-original;
4)Examen psihologic-recent, cu specificare scor GAFS(scala de evaluare globala a functionarii)-original;
5)Examen psihiatrie-recent-original, insotit de documente medicale vechi(copie fisa dispensarizare), care sa ateste debutul bolii: (copii acte vechi)
6)Bilet de iesire spital - copie;
7)Analize medicale;
1)Act de identitate original si copie;
2)Pentru salariati, adeverinta de salariat(original);
3)Scrisoare medicala de la medicul de familie(boli aflate in evidenta)-original;
4)Examen psihologic-recent, cu specificare scor GAFS(scala de evaluare globala a functionarii)-original;
5)Examen psihiatrie-recent-original, insotit de documente medicale vechi(copie fisa dispensarizare), care sa ateste debutul bolii: (copii acte vechi)
6)Bilet de iesire spital - copie;
7)Analize medicale;
Are idee cineva ce mai este si asta ''scor GAFS(scala de evaluare globala a functionarii)''?Am cautat eu pe internet si tot ce am gasit este ca m as situa la scorul:
50-41
''''- severe simptome (ex. ideaţie suicidară, ritualuri obsesionale severe, furturidin magazine) sau- deteriorare severă in funcţionarea socială, profesională sau şcolară (ex.niciun prieten, incapacitatea de a-şi păstra serviciul)''''Nu am gasit intrebarile din acest test dar am gasit aceste scoruri.M as situa la acest interval de 41-50 din aceasta scala.Adica am o '''deteriorare severă in funcţionarea socială, profesională''', '''incapacitate de a mi pastra serviciul'''. Am fobie sociala severa.Eu acum nu mai am episoade psihotice.Oare conteaza acest lucru?Am un morman de acte care sa ateste ca am avut schizofrenie dar acum sunt bine in ce priveste aceasta boala.Problema mea mare este fobia sociala.
50-41
''''- severe simptome (ex. ideaţie suicidară, ritualuri obsesionale severe, furturidin magazine) sau- deteriorare severă in funcţionarea socială, profesională sau şcolară (ex.niciun prieten, incapacitatea de a-şi păstra serviciul)''''Nu am gasit intrebarile din acest test dar am gasit aceste scoruri.M as situa la acest interval de 41-50 din aceasta scala.Adica am o '''deteriorare severă in funcţionarea socială, profesională''', '''incapacitate de a mi pastra serviciul'''. Am fobie sociala severa.Eu acum nu mai am episoade psihotice.Oare conteaza acest lucru?Am un morman de acte care sa ateste ca am avut schizofrenie dar acum sunt bine in ce priveste aceasta boala.Problema mea mare este fobia sociala.
@epona,
M-a rugat cineva sa va intreb daca stiti cumva daca s-a modificat varsta pentru indemnizatia de handicap pentru boala psihica, de la sub 26 de ani la sub 35 de ani.
M-a rugat cineva sa va intreb daca stiti cumva daca s-a modificat varsta pentru indemnizatia de handicap pentru boala psihica, de la sub 26 de ani la sub 35 de ani.
@epona, verifica-ti te rog casuta cu mesaje.O zi buna.
Salutare.Am fost astazi si am facut testul psihologic.Am avut la scala GAFS scorul 32.Stie cineva la ce grad ma vor incadra?Eu vreau sa beneficiez doar de indemnizatia de handicap nu si de pensie.Vreau sa continui sa lucrez 8 ore.Daca ma separ de lume m as simti mult mai rau.Acum binenteles sa vad cat voi mai rezista 8 ore pe zi.Dar deocamdata fac cat de cat fata.Mai plec acasa cand imi este rau.Lucrez la un unchi la un magzin.Asta cnteaza enorm deoarece nu m ar fi tinut nimeni atata timp angjat cu boala mea.Nu gasesc pe internet scorurile si incadrarile in grad de handicap.Deci repet intrebarea este, cu scorul 32 unde m as incadra?
Vezi in tabelul de aici:
https://www.omh.ny.gov/omhweb/childservice/mrt/global_assessment_functioning.pdf
ai iesit rau, adica bine pt. ce-ti trebuie tie :)
40-31 Some impairment in reality testing or communication (e.g., speech is at times illogical,
obscure, or irrelevant) OR major impairment in several areas, such as work or school,
family relations, judgement, thinking, or mood (e.g., depressed man avoids friends, neglect
family, and is unable to work, child frequently beats up younger children, is defiant at home,
and is failing at school).
https://www.omh.ny.gov/omhweb/childservice/mrt/global_assessment_functioning.pdf
ai iesit rau, adica bine pt. ce-ti trebuie tie :)
40-31 Some impairment in reality testing or communication (e.g., speech is at times illogical,
obscure, or irrelevant) OR major impairment in several areas, such as work or school,
family relations, judgement, thinking, or mood (e.g., depressed man avoids friends, neglect
family, and is unable to work, child frequently beats up younger children, is defiant at home,
and is failing at school).
II
Daca ceri indemnizatie de handicap, nu ti se da si pensie. Cei care cer pensie si depun dosar la pensie primesc pensii.
Daca ceri indemnizatie de handicap, nu ti se da si pensie. Cei care cer pensie si depun dosar la pensie primesc pensii.
Am facut rost de toate actele necesare la comisia pentru indemnizatia de handicap, mai putin de analizele medicale.Analizele acestea se refera probabil la cele la sange.Intrebarea este cam cat dureaza de la depunerea dosarului la chemarea la comisia de expertiza?
Depinde de judetul in care esti. Intre cateva zile si cateva saptamani. Intreaba clar ce analize iti cer. La Bucuresti cer RMN, nu analize de sange.
Salut.Am fost azi la comisia pt. Indemnizatia de handicap.A fost totul ok.Mi a pus cateva intrebari.Nu mi a dat rezultatul pe loc.A spus ca dupa ce trece ancheta sociala acasa voi afla raspunsul.Are cineva idee ce presupune aceasta ancheta sociala?
Bună ziua! Se poate obține indemnizație de handicap pentru afecțiunea MACULOPATIE DEGENERATIVĂ? Mulțumesc frumos!
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 18certificat de handicap
- 1nistagmus si hipermetropie
- 0Defect de vedere-indemnizatie de handicap
- 9Certificatul de handicap si pensia de urmas
- 1Incadrare grad de handicap
- 4Pensie de handicap
- 0Incadrare grad de handicap SM
- 2De ce mi-au tăiat ajutorul de handicap ?
- 3Incadrarea in grad de handicap
- 5Scala Gafs.Grad accentuat.
- 5Cum sa eliberezi certificat de handicap oricui?
- 5Schizofrenie paranoida si certificatul de handicap
- 1Pensie de handicap
- 4Pensie de handicap pentru schizofrenie paranodia
- 2Stimulentul si indemnizatia
- 8In handicapul fizic ce fel de tutore legal se acorda?
Mai multe informații despre: certificatul de handicap