hidronefroza gr.3 congenitala copil 9 ani

04-07-2010
mayero
Nu este medic/terapeut
mayero
In urma unor investigatii dupa o infectie urinara urata, am descoperit la baiatul meu de 9 ani o hidronefroza gr.3 stanga prin jonctiune pielo-ureterala. Am facut ecografie, cistografie (nu are reflux), urografie (aici s-a vazut dilatarea ureterului) si scintigrafie renala (functie renala normala). Ni s-a recomandat operatia de pieloplastie in vederea eliminarii obstacolului si pastrarii rinichiului. Sincer am emotii, dar avand in vedere ca nu exista alt tratament inteleg ca nu este alta cale. De asemenea analizele la sange (creatinina) si urina (urocultura si sumar urina) au iesit bine dupa eradicarea infectiei cu e-coli. Ni s-a spus ca dupa operatie rinichiul isi va reveni, care acum apare la urografie cu putina presiune pe el, dar acesta functioneaza perfect, si copilul se va reface foarte bine. Am totusi emotii cu operatia, recuperarea post-operatorie. Interesant este ca pana acum copilul nu a avut probleme de sanatate, iar daca a fost congenitata (prin presiune de vas polar cum ni se spune), cum de de-abia acum si-a facut simtita prezenta? Poate cineva sa-mi dea lamuriri, daca mai exista vreun alt tratament, intrucat avem programare la operatie in august. Multumesc
1 comentarii
0
06-07-2010, ora 20:06
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Nu s-a stiut de aceasta afectiune pentru ca nu s-a manifestat atat de sever ca acum, determinand un control medical mai amanuntit.dar infectii urinare in mod sigur a mai facut pana la 9 ani, dar au fost tratate ca o infectie obisnuita, sau nu a fost tratata deloc, negandindu-se nimeni care ar fi cauza reala a lor. Dar copiii cu aceasta afectiune au de obicei o greutate si o inaltime mai mica decat ceilalti copii de aceeasi varsta.daca este asa baiatul trebuia investigat mai de demult. Dar nici acum nu este tarziu.neaparat trebuie operat.daca acum rinichiul este "normal " si copilul este bine, fara a se interveni, in timp, rinichiul se degradeaza ireversibil, apare insuficienta renala, hipertensiunea arteriala etc. si va fi prea tarziu. Nu te ingrijora, eu am la cabinet doi copii in aceeasi situatie, au fost operati la Bucuresti cand erau in clasa a II-a sau a III-a si s-au recuperat foarte bine dupa interventie, amandoi sunt studenti acum.Interventia chirurgicala este singura metoda prin care se poate corecta obstructia si reabilita functia renala.Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.