ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

hepatomegalie. mase tumorale hepatice - rog interpretare

04-02-2010
mathi_2_1
Nu este medic/terapeut
mathi_2_1
Am fost internata in Parhon si am primit un alt bilet de trimitere catre Fundeni in urma unor investigatii s-a descoperit.
Explorara IRM nativa si dupa administrarea de contrast paramagnetic a abdomenului superior in secventele T2 TSEmbh axial, T2 haste coronal, T1 fl 2d in opp_paxial, T1 fl 2d we axial, si T1 vibe FS axial, evidentiaza:

Ficatul are lobul drept marit, diametrul vertical este de 18 cm, iar la polul inferior se vizualizeaza doua formatiuni tumorale. Cea mai mare se extinde pana subcapsular in segmentele IV-V si are diametre de 65/55/50 mm si alta postero-cranial in segmentele V-VIde 21/17 axial, au aceleasi caractere morfologice, de semnal si particularitati de incarcare. Astfel in secventele T1 nativ au usor hiposemnal, semnalul este heterodens, contururile sunt neregulate si in periferie au un lizereu fin hipodens. Formatiunile tumorale au priza de contrast intensa neomogena din faza arteriala, se spala repede si au un semnal mai putin intens decat parenchimul vecin in timp tardiv, iar in periferie au un inel in hipersemnal ca o capsula fina. De semnalat in segmentul VI cranial de cele doua leziuni se mai vizualizeaza un nodul cu aceleasi caractere semiologice si particularitati de incarsare cu cei descrisi anterior, are diametre de 12/10 mm.
In segmentul VII subcapsular se vizualizeaza un nodul de 15/14 mm, are hiposemnal T1 si hipersemnal T2 cu priza intensa de contrast in faza arteriala centripeta, tinde sa se omogenizeze si ramane in hipersemnal si in timp tardiv. (.)
Concluzii: Hepatomegalie. Mase tumorale hepatice
CE AR PUTEA SA FIE? DACA SE POATE SA-MI ESXPLICATI CE INSEAMNA.
Mentionez ca la Parhon mi s-a depistat o tiroidita autoimuna (Hashimoto) si hipotiroidie pentru care iau tratament. As putea amana investigatiile sau este ceva ce nu suporta amanare? As vrea sa lucrez pentru ca ma aflu intr-o stare "precara (mizera)" financiar.
IN SPERANTA UNUI RASPUNS, MII DE MULTUMIRI
7 comentarii
0
04-02-2010, ora 19:08
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Nu, problema pe care o aveti nu suporta amanare sub nici o forma. Maine va duceti acolo unde aveti trimiterea pentru a fi investigata amanuntit si a vedea despre ce este vorba.
Ce varsta aveti si cum ati ajuns sa faceti aceasta investigatie? Ce va supara?
Multa sanatate si nu amanati prezentarea la medic!
0
04-02-2010, ora 22:05
mathi_2_1
Nu este medic/terapeut
mathi_2_1
Multumesc mult pentru raspuns. Nu am inteles decat ca-i ceva destul de serios (ma duce gandul la o forma de cancer). Si daca ar fi vorba de asa ceva as prefera sa mi se spuna verde-n fata. Sunt sigura ca exista o solutie pentru toate. Cel mai rau ma termina(omoara) gandurile ca nu stiu nimic concret si faptul ca nu stiu daca pot incepe munca. Am 41 de ani (implinesc acum in februarie pe 21)si o fetita de 15 ani care ma tot intreaba cand o sa fim ca inainte, cand o sa incep sa castig banuti. Nu-mi place s-o mint, iar daca as sti concret cum stau mi-as gasi raspunsurile necesare sa putem trece mai usor prin toate. De 1an de zile ma tot plimb prin spitale si copilul meu se descurca singurica cu scoala (clasa a IX-a - drumul ei in viata). Oare s sa mai treaca mult timp pana stiu ceva concret? De la o stare de rau in februarie 2009 am ajuns sa nu mai lucrez si sa stau prin spitale. Am implinit 1 an de cand imi tot fac investigatii si tot imi gasesc cate ceva. De termina si perioada de medicale si comisie si... se termina tot. Daca as sti concret ca nu mai pot lucra m-as pensiona (as castiga totusi ceva), asa. "nici in car nici in caruta". Of, iertati-ma pentru toate randurile astea. De fapt, eu vroiam sa va multumesc din suflet pentru atentia acordata randurilor mele si nu in ultimul rand pentru randurile scrise. E ceva decat nimic. Inca o data. mii de multumiri stimata doamna.
0
05-02-2010, ora 15:39
mathi_2_1
Nu este medic/terapeut
mathi_2_1
Am ajuns la medic. Nu imi place ce am aflat. Problema e ca sunt in dilema. Nu stiu ce sa fac. Era vorba sa-mi faca punctie si sa se stabileasca de ce natura e. Acum nu se mai pune problema de punctie pentru ca tumora este aproape (sau atinge putin - nu mai retin bine) colecistul si este puternic vascularizata. Deci, doctora mi-a spus ca nu se baga, nu vrea sa riste si ca cel mai bine ar fi interventia chirurgicala. Am vrut sa trag de timp si... mi s-a spus ca nu ar fi bine pentru ca una "arata foarte urat, aproape 80% este maligna", ca nu ar trebui sa ma apuce Pastele deci, cu alte cuvinte, sa ma hotarasc repede. Imi este teama, nu stiu ce sa fac, eu nu as vrea interventia chirurgicala. Oare risc prea mult daca nu o fac?
NU STIU CE SA FAC!!!!! CUM E MAI BINE???? Puteti sa-mi dati un sfat?
0
06-02-2010, ora 09:11
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Buna dimineata,
Imi pare nespus de rau pentru modul in care ati fost avertizata de ceea ce se intampla, sincer nici eu nu am stiut cum sa va dau o astfel de veste, mai ales ca nu aveam prea multe date, dar am intervenit tocmai ca nu cumva sa amanati prezentarea la medic.
Acum cel mai important este sa va inarmati cu toata forta de care dispuneti pentru a lupta cu aceasta boala.
Ma intrebati cum e mai bine, sa faceti punctie sau sa va operati... Parerea mea este sa va operati sa vada medicul exact ce este acolo si ce anume sa scoata. In plus noi nu stim de unde provin aceste formatiuni, s-au dezvoltat direct in ficat sau au punct de pornire in alta parte? Alte investigatii ati mai facut, de ce s-a recomandat numai examinarea abdomenului superior? Abdomenul inferior a fost investigat, macar ecografic?

Ce cred eu ca este mai bine sa faceti:
1. Interesati-va daca puteti care este cel mai bun chirurg, daca practica si ablatia formatiunilor tumorale prin termonecroza (pentru ca sunt doua variante de abordare, scoaterea intregului segment hepatic ce contine formatiunea sau distrugerea acesteia prin caldura sau racire si extragerea formatiunilor astfel necrozate).
2. Mergeti si la un oncolog sa va vada, poate faceti si alte investigatii inainte de operatie, in caz ca mai este vreun organ afectat, Doamne fereste, sa se intervina si acolo. De asemenea acesta poate decide daca e necesar sa faceti un tratament citostatic inainte de operatie sau nu.
3. Acesti medici pot decide mai bine decat mine daca e bine sa faceti punctie pentru biopsie inainte sau nu (desi acest lucru este destul de dificil pentru ca aveti mai multe formatiuni).

Daca medicii chirurg si oncolog va propun operatia, nu ezitati. Ei va pot sfatui cel mai bine.

Poate daca imi dati mai multe date, rezultate de analize, simptomatologie, ne gandim impreuna ce investigatii ar mai trebui facute.
Sa stiti ca sufletul meu e alaturi de dumneavoastra! Sa aveti putere sa invingeti boala!
Astept vesti!
0
13-02-2010, ora 01:38
mathi_2_1
Nu este medic/terapeut
mathi_2_1
Buna seara. Imi pare rau pentru intarziere dar am fost internata in spitalul Fundeni. Va multumesc mult pentru sfaturi si sincer chiar am nevoie de pareri. Mi s-au facut diverse investigatii (analize de sange, endoscopie, colonoscopie si ecografie) si cunostinta cu un medic chirurg. Am mai amanat putin operatia pentru ca nu sunt convisa ca ar fi bine. Sper sa existe altceva de facut decat interventia chirurgicala. Din cate stiu eu, daca tumora este maligna si se umbla la acel loc se accelereaza boala. Ultimele date pe care le am (ceea ce mi s-a scris pe biletul de externare) ar fi:


Diagnostic externare:

PLIH - DE ETIOLOGIE NEPRECIZATA D37.6
HEMANGIOAME HEPATICE D18.03
GASTRITA ANTRALA SUPERFICIALA K29.5
HEMOROIZI 184.4
TIROIDITA AUTOIMUNA E06.3
HIPOTIROIDIE CU TRATAMENT SUBSTITUTIV E02.8
CHIST OVARIAN Q 50.11
MICROLITIAZA RENALA N20.0

Epicriza:

PACIENTA CUNOSCUTA CU TIROIDITA AUTOIMUNA SI HIPOTIROIDIE SECUNDARA ESTE INVESTIGATA PENTRU UN SND ASTENO-ADINAMIC NEJUSTIFICAT DECELANDU-SE MULTIPLE PLIH-URI CU ASPECTE IMAGISTICE VARIATE ATAT US CAT SI C.T. SI IRM. NE ESTE ADTRESATA PENTRU COMPLETAREA INVESTIGATIILOR SI APRECIEREA DG SI CONDUITEI TERAPEUTICE. LA INTERNARE PACIENTA CU FACIS HIPOTIROIDIAN, CUHEPATOMEGALIE FERMA, NEREGULATA. IMAGISTIC SE CONFIRMA PLIH-URILE BINE VASCULARIZATE CU DOPPLER + POZITIONAREA SUBCAPSULARA CAT SI VASCULARIZATIA REPREZINTA IMPEDIMENTE PTR. PBH ECOGHIDATA. IN ACEST CONTEXT SE INVESTIGHEAZA TUBUL DIGESTIV CARE NU PREZINTA LEZIUNI ORGANICE CU POTENTIAL PRIMITIV IAR AFP ESTE NEGATIVA. IN ACEST CONTEXT SE CONSIDERA LAPAROSCOPIA EXPLORATORIE CA CEA MAI EFICIENTA METODA DG SI SE ADRESEAZA PACIENTA CHIRURGIEI.

PS: Parerile sunt impartite: unii spun sa grabesc interventia chirurgicala pentru ca exista riscul ca tumora sa erupa iar altii spun ca ar trebui sa mai consult si alti specialisti spunandu-mi ca tumora poate fi anihilata si prim embolie.
0
13-02-2010, ora 22:49
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Buna seara,
Este foarte bine ca ati facut toate aceste investigatii si a fost exclusa o alta localizare. In biletul de externare vad ca apare si diagnosticul de hemangioame hepatice. Acum, recitind rezultatul IRM, incep sa cred ca primele trei formatiuni descrise ar putea fi hemangioame hepatice, semnul de intrebare ramane astfel pentru ultima formatiune care are caracteristici diferite.
Hemangiomul hepatic este o tumora benigna care nu se transforma malign, dar daca depaseste anumite dimensiuni poate crea neplaceri si atunci ar trebui operat.
Acum, drept sa va spun, nu stiu ce sfat sa va dau... este dificil ca nu stim cu ce avem de-a face. Intr-adevar, daca e ceva malign, in timpul interventiei se pot desprinde celule tumorale care se pot dezvolta apoi in alte locuri, insa nici ideea de a sta si a astepta evolutia nu mi se pare una potrivita; despre embolizare va pot spune ca nu e lipsita de complicatii si de obicei se foloseste inainte de interventia chirurgicala pentru a diminua vascularizatia tumorilor.
Cel mai bine e sa discutati cu chirurgul in ce va consta operatia, daca va face intai laparotomie exploratorie pentru a prelua probe din formatiuni (urmand ca in functie de rezultat sa va opereze apoi pentru extragerea acestora) sau va opereaza direct si ceea ce scoate trimite la anatomie patologica.
Va doresc multa sanatate si poate da Dumnezeu si formatiunile se dovedesc a fi hemangioame!
0
25-10-2011, ora 22:47
LaviniaD21
Nu este medic/terapeut
LaviniaD21
Buna seara! Va rog daca ma puteti ajuta. In urma unui entero RMN au rezultat modificari de tip inflamator ( stergerea conturului parietal asociata cu ingrosarea relativ importanta neregulata a peretelui digestiv si priza de contrast neomogena moderanta la acest nivel) ce intereseaza jejunul in ariile de proiectie corespunzatoare epigastrului si hipocondrului stang. Minime ingrosare neregulata a segmentului orizontal al stomacului. Minime ingrosari neregulate cronice cu aspect parcelar, discret fara priza evidenta patologica a substantei de contrast la nivelul : ileonului distal, respectiv la nivelul recto-sigmoidului. Nu se evidentiaza anomalii de semnal cu aspect hemorragic la nivelul cadrului digestiv.
CONCLUZII Modificari inflamatorii cu aspect recent la nivelul jejunului in ariile de proiectie corespunzatoare epigastrului si hipocondrului stang. Minime modificari inflamatorii cronice de mica intindere la nivelul segmentului orizontal al stomacului respectiv la nivelul ileonului terminal si recto-sigmoidian.
Va rog mult sa imi spuneti daca este vorba de cancer la intestinul subtire ca am doar 21 de ani si as vrea neaparat sa stiu ! Multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Hepatomegalia

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ficat mărit - implicații, riscuri, recomandări
  •