Glaucom sau malformatii congenitale ale nervului optic?

12-08-2021
Alexia380
Nu este medic/terapeut
Alexia380
Buna ziua. Am fost la medic in urma cu o luna pentru un control de rutina la ochi, nu mai fusesem niciodata pana atunci la un medic, ci doar la optometrist -> am miopie de -2 (OD) si -2.5 (OS). In urma consultatiei, doctorul mi-a spus ca am o tensiune oculara mare si anume: 21 mm HG in ambii ochi.
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa imi fac o pahimetrie (determinarea grosimii corneene) si a iesit in felul urmator: OD -> 560 µm; OS -> 557 µm. Am inteles ca ar scadea tensiunea oculara doar cu 1 mm HG, ceea ce face ca tensiunea oculara sa fie in continuare mare. Am fost inca o data la oftalmolog, iar tensiunea a fost in felul urmator: 22 mm HG in ambii ochi (ajustata 21 mm HG)..insa uneori sare si peste aceasta limita mi-a spus doctorul...23-24 (ajustata 22-23). La indrumarea medicului, am inceput tratamentul cu Bimagan/ Bimatoprost.

Peste o saptamana am fost sa imi fac mai multe teste:

- Tesniune oculara sub tratament -> OD = 14 mmHG; OS = 13 mmHG (ora 12:00)
- OCT de macula -> AO: in limite normale
- OCT de NO -> RNFL -> OD: 86 µm [scazut superior]; OS: 96 µm [in limite normale]
- OCT de Celule Ganglionare -> OD: 78 µm [scazut temporal superior); OS: 77 µm [in limite normale]
- Unghi -> AO: deschis
- Pol anterior -> AO: in limite normale
- CV -> AO: in limite normale
- F -> AO: pupila plana, contur net, decolorata temporal, vase retiniene cu calibru si traiect normal, macula cu reflex faveolar sters (nu stiu daca am descifrat foarte bine scrisul medicului)

Am fost apoi din nou la medic si mi-a spus sa intrerup tratamentul cu Bimagan, ca sa vedem daca in 4 luni vor avea loc niste modificari ale nervului optic, pentru a stabili cu exactitate de ce afectiune sufar. Dar doctorul mi-a spus ca mai mult ca sigur este glaucom primar cu unghi deschis.Mai mi-a luat o data tensiunea (18-20 - sub tratament - mi-a spus ca e posibil sa treaca efectul Bimaganului deoarece il pun seara la ora 22:00 si tensiunea a fost luata a doua zi la ora 19:00).

A patra oara cand am fost la medic (renuntasem la Bimagan de 2 saptamani) am avut tensiunea iar mare: AO = 21 mmHg (ajustata). De data aceasta mi-a spus sa incep tratamentul iar cu Bimagan si cu Dorzolamida sau Brinzolamida...Nu mai inteleg nimic..Nu stiu ce sa fac...Sunt sanse mari sa fie glaucom sau poate fi doar o malformatie congenitala a nervului optic? Un alt medic mi-a spus ca exchavatiile din ochiul drept nu par a fi specifice de glaucom (cand a analizat fundul ochiului) si ca e posibil sa fie niste pierderi fiziologice de fibre..Nu prea inteleg exact ce inseamna.

Am nevoie de o parere...e indicat sa incep tratamentul cu picaturi antiglaucomatoase? La Bimagan ochii mei au reactionat cam nefavorabil..ma trezeam cu ei foarte rosii iar pe tot parcursul zilei mi simteam obositi.

P.S. Tonometria a fost non-contact. Ar fi recomandat sa fac o tonometrie Goldman?

Multumesc anticipat,
Alexandra, 23 de ani
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.