Exista cineva pe acest forum care sufera de ciclotimie?

31-10-2009
merkaba
Nu este medic/terapeut
merkaba
Salut la toti! Exista cineva pe acest forum care sufera de ciclotimie, as vrea sa vorbim si sa ne ajutam. Eu am ciclotimie de 8 ani, de la varsta de 18 ani. Am progresat in tot acesti ani, dar mai este mult de "luptat". Multumesc!
53 comentarii 12 Înainte ›
0
31-10-2009, ora 18:50
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Medicina naturista, complementara, alternativa
Există un grup de suport TOC, discutaţi cu membrii grupului, cu siguranţă vă vor ajuta cu ceva, mai ales că sunt asistaţi şi consiliaţi de un medic psihiatru.

Toate cele bune şi însănătoşire grabnică!

Cu deosebit de multă plăcere şi deferenţă,
Mister NICK;)
0
31-10-2009, ora 19:32
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Draga Merkaba, am citit despre cicotimie si am vazut ca este o forma mai usoara a tulburarii afective bipoiare. Eu sufar de tulburare afectiva bipolara de 16 ani, de la varsta de 16 ani. Si cred ca inteleg prin ceea ce treci. Cat timp ai urmat tratament in acesti ani ? Ce anume ti s-a prescris ? Ai avut si perioade de remisie ale bolii ? Mutli de pe forum se intreaba daca aceste boli se mostenesc. Tu ai in familie astfel de situatii ? Reusesti sa te concentrezi sa ai un servicu stabil ? Povesteste-ne despre problemele tale si poate reusim sa te ajutam. Cu drag, Clara.
0
01-11-2009, ora 11:25
merkaba
Nu este medic/terapeut
merkaba
Asa-i Clara, ciclotimia este o forma mai usoara a TAB. Dupa ce am postat acest mesaj am gasit si tema despre TAB si am postat si acolo.

Pai eu iau tratament cu Litiu de vre-o 4 ani, cred ca imi ajuta. Acum vreau sa gasesc un psihiatru sau psiholog ca sa ma duc la el regulat si sa imi ajute. Da am avut perioade de remisie a bolii, acum 2 ani chiar am crezut ca a disparut ciclotimia ( timp de mai mult de 3 luni nu am avut stari depresive), dar a revenit din nou. La mine in familie nu am bolnavi de ciclotimie sau TAB, am intrebat si pe parinti daca buneii mei au avut asa ceva si mi-au zis ca nu. Eu stiu ca astfel de afectiuni se mostenesc in proportie de 30% de la parinte la copil.

Momentan nu am servici, de 2 luni sunt somer, am muncit la ultimul servici un an jumate, eu hotarasem sa plec de acolo ca nu aveam posibilitati de promovare si in ultimul timp munceam cat pentru 2 sau chiar 4, fiindca cineva era bolnav, cineva plecat in concediu, sau care era dar oricum nu facea nimic si mai totul cadea pe mine, scrisesem cerere de demisie, trimisesem cv-uri si asteptam sa ma cheme la interviuri, ca daca sa plec deodata la alt servici, insa am avut un conflict cu directorul departamentului si am fost nevoit sa plec mai devreme.

In general reusesc sa ma concentrez, in perioada depresiva sau pasiva cum eu iubesc sa ii spun e destul de greu (dupa cum mi-a explicat un medic nu se secreta indeajuns neurotransmitatori in perioada pasiva, astfel informatia greu se asimiliaza etc, in perioada activa se secreta prea multi ), in perioada activa e cu mult mai bine, dar problema este ca cam des fac mai multe lucruri o data, si vreau sa elimin multitaskingul.

Tu Clara cum lupti cu problemele tale?

Nick ce-i ala TOC?

Va multumesc pentru raspunsuri.
0
01-11-2009, ora 13:17
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Draga Merkaba, eu iau Depakine care e un inocuitor al Litiului si momentan imi e destul de bine. Tu chiar si in perioadele in care iei Litiu ai stari de depresie sau de hipomanie care sa te afecteze ? Eu eu un an de cand iau Depakine nu am mai avut deloc stari de manie, ci doar de depresie pe care am mai ameliorat-o din cand in cand cu cateva pstile de Wellbutrin, la nevoie. Nici pe acelea nu le-am luat zi de zi ca ma cam constipau si imi dadeau o usoara agitatie. Acum, depinde de la organism la organism.
Mai am o prietena care sufera tot de TAB si se trateaza cu Rispolept Consta (injectie tip depozit, o data la doua sau la trei saptamani). Si de doi ani nu a intrat nici in manie. nici in depresie. Se simte bine si momentan chiar lucreaza.
Tu cum iti procuri Litiul ? Stiu ca la noi in Romania nu se mai fabrica. Te duci sa iti faci Litemia lunar ? Nu ti se pare greu ? Am luat si eu da in urma cu vreo 12-13 ani. Dar parca mi se pare mai bun Depakinul. Dar trebuie sa ii intrebi si pe cei de pe topicul cu TAB. Care e parerea lor.
Sa iti faci ajutor de somaj pina iti gasesti alt serviciu. Si sa ai grija tot timpul sa te angajezi cu carte de munca. Noi, cei cu astfel de probleme, de multe ori suntem nevoiti sa iesim la pensie inainte de varsta si asta conteaza enorm.
0
01-11-2009, ora 16:29
Medicina naturista, complementara, alternativa
Merkaba, TOC este un acronim care semnifică TULBURARE OBSESIV COMPULSIVĂ!
0
01-11-2009, ora 19:20
merkaba
Nu este medic/terapeut
merkaba
Da, chiar si cand iau Litiu am aceste stari. Eu sunt din Rep. Moldova, litiul mi-l trimite o ruda care munceste in Grecia. Nu imi fac litemia lunar.

Nu imi pot face ajutor de somaj, fiindca mi-am dat demisia din proprie initiativa.

Dupa cum inteleg totusi nu sunt persoane pe forum care sufera de ciclotimie? voi sunteti mai vechi pe forum.
0
04-11-2009, ora 20:26
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu cred ca e normal daca iei litiu sa ai astfel de stari. Litiul e un stabilizator. Dar la noi nu se mai da demult. Am impresia ca tot mai bune efeccte ai obtine cu rispolept sau depakine, pe care daca le iei, nu prea mai ai caderi. La voi. In Republica Moldova nu se gasesc ? Ai discutat cu un medic psihiatru despre asta. Nu e normal sa ai recaderi, mai ales ca tu zici ca ai ciclotimie, despre care am inteles ca e e forma mai usoara a TAB. La noi Rispoleptul si Depakinul sunt gratuite. De ce nu incerci o luna doua cu unul dintre ele sa vezi daca nu iti e mai bine ?
Nu poti sa iti faci nici indemnizatie de handicap. In Romania iti da asa ceva Primaria poti sa iti pastrezi dreptul la munca sau la pensie.
N-am auzit de persoane pe forum care sa sufere de ciclotimie, dar cel mai bine discuti cu cei care au TAB. Tu ai facut vreodata vreun episod psihotic ?
0
10-11-2009, ora 22:47
merkaba
Nu este medic/terapeut
merkaba
Eu am fost la un psihoterapeut saptamana trecuta si mi-a zis sa iau 3 saptamani Timonil si pe urma iar sa revin la el. Eu litiul nu-l luam permanent, mi s-a zis sa-l iau doar in perioada euforica.

Nu am avut episoade psihotice niciodata. Se vede ca destul de rar se intalneste cicoltimia,

Sanatate multa!
0
11-11-2009, ora 19:42
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Si eu initial nu luam litiu sau alte medicamente decat in manie. Ma simteam fizic foarte rau. Am avut chiar 4 ani o perioada de remisie a bolii in care nu am luat nici un medicament si nu am avut nici un simptom. Sanatate multa si eu va doresc.
0
14-01-2011, ora 11:35
merkaba
Nu este medic/terapeut
merkaba
au mai aparut pe aici bolnavi de ciclotimie?
0
14-01-2011, ora 17:27
robymat
Nu este medic/terapeut
robymat
buna merkaba
eu nu am ciclotimie, am TAB, o forma in care predomina depresiile. manie am avut o singura data. sunt bolnava de aproape 4 ani. am avut si perioade mai usoare si perioade mai grele de boala, dar acum sunt multumita ca ma simt binisor, chiar bine. in prezent ma tratez cu abilify 10 mg, cipralex 20 mg si diazepam de 10 mg pe care il iau seara datorita faptului ca ma confrunt cu usoare stari de neliniste.
nu stiu daca ti-am fost de ajutor cu ceva, dar am simtit nevoia sa-ti scriu.
bucura-te totusi ca nu ai TAB, ci o forma usoara de aceasta nenorocita boala.
0
19-01-2011, ora 13:22
merkaba
Nu este medic/terapeut
merkaba
multa sanatate iti doresc robymat.

da, este o boala grea. fara familie, fara prieteni care te inteleg e foarte greu sa faci fata la ea, daca nu imposibil.

momentan iau Timonil (de un an si ceva), plus Stimuloton in caz daca nu cumva cad in depresie si ma ajuta mult. sunt langa familie, ei ma sustin, la fel si persoana iubita.

va doresc numai bine si multa sanatate la toti.
0
19-01-2011, ora 15:03
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
Ciclotimia e cea mai usoara tulburare afectiva care poate fi tinuta in frau prin autocontrol
0
08-05-2011, ora 22:08
alimi
Nu este medic/terapeut
alimi
Salut pe toti, bine vam gasit,
Eu am ciclotomia, eu consider aceasta boala este o catstrofa.Eu de multi ani lupt impotriva cilotimia dar este foarte grau, eu am pierdut multe ocazie.De multi ani am luat medicamente dar acum le am lasat pe totate si chiar nu stiu ce sa ma fac, acum sunt in adinca depresie si nu pot sa fac nimic, daca cineva are propuneri spuneti ma va rog.
0
09-05-2011, ora 00:29
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
Ar fi indicat un timostabilizator cu antidepresiv
0
09-05-2011, ora 21:42
alimi
Nu este medic/terapeut
alimi
Dr.draga multumesc
Numai medicamente, sunt foarte obosit litium, depakinchrono, lamotrijen, flouxetin, sertraline, xanax si..
combinate intere ele sunt medicatia pe care am luat de 10 ani, dar consider dejaba!
Va rog numai pot sa iau medicamente, nici nu avem la noi psihotrap bun, eu stiu mai bine decit ei
doctore daca ai alte solutie spune me, eu nu am buna dispozitie atit.
merci
0
09-05-2011, ora 23:10
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@alimi: Din pacate alte solutii decat cele incercate nu am nici eu; a iesit acum de curand un bun antidepresiv care am inteles ca lucreaza chiar pe gena serotoninei si anume Viibryd (vilazidona) aprobat din 21. Ianuarie 2011 in SUA.

Totusi luati acum un antidepresiv, nu stati asa fara medicatie. (mirtazapina e buna in astfel de cazuri)

Ciclotimia e o tulburare afectiva mai usoara si prin activitate fizica si autocontrol s-ar putea tine oarecum in frau.
0
10-05-2011, ora 15:43
alimi
Nu este medic/terapeut
alimi
Salut stimate doctor
multumesc pentru respunsul si amabilitate si curajul pe care me ati dat.
Aseara dupa ce am scris comnt, am facut obaie si incet incet sa schombat moodul meu in ora1-2 AM am avut
buna dispozitia, am dormit bine si m-amtrezit foarte bine.exact ca soare cind iese din nori...
Acama este ora4 jumate dupa masa, astazi afost ozi bun de lucru incomparatia cu ieri ca afost rau oschimbare de 180 santemplat.Eu in buna dispozitie deloc nu sunt hipoman, starea mea este bun atit.viata este buna acum si toate lucrurile merg bine, Eu verau sa tin acest stare.Ce parerea aveti despre scimbarea mea?
Bun, cum ziceti incep sa iau antidepresive.
E despus sunt si eu medic absolvit din Romania.
0
10-05-2011, ora 16:14
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@Alimi: Ma bucur ca sunteti medic, ce specialitate v-ati ales? Din ce tara sunteti?

Sunt si antidepresiele SNRI cum sunt Duloxetina (Cymbalta) si Mirtazapina (Remeron) cu efecte rapide si bune pe anxietate si depresie...eventual cu 300 mg Acid Valproic (Depakine). Aceste antidepresive scad probabilitatea virarii in hipomaniacal.

Tratamentul cu antidepresive si timostabilizatori in cazul ciclotimiei e bine sa fie facut pe o perioada mai lunga (1-5 ani) ca si la tulburarea afectiva bipolara; ciclotimia netratata uneori a evoluat in tulburare bipolara si chiar cu fenomene psihotice - lucru care nu e de dorit, dat fiind faptul ca sunteti si Dvs medic.
Uneori pacientul mai are fenomene de ciclotimie chiar si sub medicatie, dar aceste episoade sunt de mai mica intensitate si pacientul trece mai usor peste ele de aceea e absolut imperativ sa se urmeze tratamentul cu o mare strictete. Bolile psihice nu sunt precum durerile de cap care trec cu o doza de aspirina, ci tratamentul e de lunga durata si anevoios, uneori neaparand rezultate extraordinar de bune din primele luni.

Neaparat luati tratament !
0
10-05-2011, ora 22:25
alimi
Nu este medic/terapeut
alimi
Multumesc pentru serizitate si atentie.
Sunt absolvent din UMF Buc.1994 si medic de famile.
Nici odata eu nu amfost in starea hipomanic, de exemplu acum ma simt bine dar nu am criterile hipomania, dar in alta faza am depresia tipica cu toate semnele.va intereb daca se poate iau nomai antidepresive fara moodstabilizator?(de astaz am inceput Flouxetine 20 mg pe zi dimineata).
Si alta interbare rolul psihotrapei mai exact cognitiv si copartament terapia in treatarea ciclotimia cit este ?
0
11-05-2011, ora 12:01
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
Desigur ca se poate lua numai antidepresive fara timostabilizatori (moodstabilizer), iar daca nu apar stari hipomaniacale atunci nu e Ciclotimie, ci este o Tulburare Depresiva Recurenta fara elemente psihotice.

Pentru Ciclotimie e mandatoriu sa apara fenomene hipomaniacale alternand cu cele depresive.

Daca e numai depresie care vine si dispare din cand in cand, iar starile de bine nu sunt hipomaniacale, atunci e o Tulburare Depresiva Recurenta.

Daca va referiti la preturi la terapiile psihlogice, sincer nu le stiu; sunt bune pentru ca va ajuta sa gestionati boala, insa nu va vor vindeca.
0
11-05-2011, ora 12:13
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Mai Doc,

Daca Alimi are ciclotimie inseamna ca nu are depresie simpla.

@ alimi

Mare prudenta daca luati numai antidepresive sa nu virati.
Incercati cu cele mai mici doze posibile.
Eu am virat cu antidepresive in 14 zile luand si timostabilizator.
Si nu am realizat ca am virat decat dupa ce am iesit din viraj :-)).
Aveti grija.
0
11-05-2011, ora 14:51
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@Clara: Alimi a afirmat ca nu ar hipomanie, iar DSM specifica:

"Elementul esenţial al tulburării ciclotimice îl constituie o perturbare afectivă fluctuantă, cronică, implicând numeroase perioade de simptome hipomaniacale si numeroase perioade de simptome depresive. Simptomele hipomaniacale sunt insuficiente ca număr, severitate, pervasivitate sau durată pentru a satisface criteriile complete pentru un episod maniacal, iar simptomele depresive sunt, de asemenea, insuficiente ca număr, severitate, pervasivitate sau durată pentru a satisface criteriile complete pentru un episod depresiv major. Diagnosticul de tulburare ciclotimică se pune numai dacă în perioada iniþială de 2 ani de simptome ciclotimice nu sunt prezente episoade depresive majore, maniacale sau mixte...Desi uni i oameni pot funcþiona extrem de bine în cursul unor perioade de hipomanie, în general trebuie să existe o detresă sau deteriorare semnificativă clinic în domeniul social, profesional ori în alte domenii importante de funcþionare ca rezultat al perturbării afective.Există un risc de 15-50% ca persoanele respective să dezvolte ulterior o tulburare bipolară I sau II."

CRITERII DIAGNOSTIC CICLOTIMIE:
1. Pentru cel puþin 2 ani, prezenta a numeroase perioade de simptome hipomaniacale si a numeroase perioade de simptome depresive care nu satisfac criteriile pentru un episod depresiv major.
2. In cursul perioadei de 2 ani de mai sus persoana nu s-a aflat fără simptomele de la criteriul A pentru mai mult de 2 luni odată.
3. NICI un episod depresiv major, episod maniacal ori episod mixt nu a fost prezent în cursul primilor 2 ani ai perturbării
.

Asadar Alimi spunand ca nu a avut hipomanie de nici un fel, atunci e posibil sa fie o eroare de diagnostic si el sa sufere de fapt de o Tulburare Depresiva Recurenta care se caracterizeaza prin episoade depresive usoare, moderate sau severe care apar periodic dupa un anumit timp de stare de bine relativ scurta.

Tu ai Tulburare Bipolara, Alimi sigur nu are TAB si nu vireaza de la antidepresive; in 10 ani ar fi facut cel putin 2-3 episoade hipomaniacale sau maniacale.
0
11-05-2011, ora 15:32
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Doc

Alimi a afirmat ca are ciclotimie si te rog sa te mai uiti o data peste medicamentele pe care le-a luat:

"Numai medicamente, sunt foarte obosit litium, depakinchrono, lamotrijen, flouxetin, sertraline, xanax si..."

Nici un medic psihiatru nu i-ar fi pus diagnosticul de ciclotimie si i-ar fi dat astfel de medicamente daca avea doar depresie.

Corect ?
0
11-05-2011, ora 16:46
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@Clara: stiu ce a luat DAR a afirmat de doua ori ca nu a avut hipomanie.

E posibil ca medicul psihiatru sa ii fi gresit diagnosticul de aceea ar fi bine sa mai consulte si altii.
0
11-05-2011, ora 22:12
alimi
Nu este medic/terapeut
alimi
@Dr @-p Diagnosticul ciclotimia si depresia recurenta sunt aproape, eu confirm nici odata nu am avut hipomania, membere familiei mele si nevasta mea ca este medic hematolog nici nu stie de boala mea,
numai zice dece uneori devi trist, vreau sa zic schimbarea nu este catre starea hipomania si eu sunt de
acord cu diagnosticul depresia recurenta, acuma sunt sigur diagnosticul ciclotimia afost gresit, si nici medicamentele luate nu arata diagnosticul corect.
Domnul doctor eu v-am intrebat psihotrapia ce rol are in treatament, ce procent 20% 50% ?(nu am intrebat
de pretul!).
Domnul doctor multumesc foarte mullt pentru consultatia, si dvs care antidepresive prefrati pentru mine?
0
11-05-2011, ora 23:16
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
Psihoterapia ve ajuta la gestionarea starilor depresive, in proportie de vreo 30-40 %, insa medicatia e cea care practic face boala sa remita.

Eu recomand de obicei de prima linia antidepreisvul SSRI: Paroxetina 20 mg/zi - in cele mai multe cazuri a rezolvat astfel de stari, extrem de rar am fost nevoit sa il schimb pacientilor. Va trebui luata zilnic si isi va face efectul cam in aproximativ 1 luna, continuand cu ea o sa va simtiti excelent. Tratamentul e de lunga durata, deci sa nu renuntati la antidepresiv pentru ca ati putea face recadere.

Ultimele studii privind paroxetina (Paxil - in SUA) au evidentiat faptul ca este buna si pentru memorie si ar da comanda celulelor stem sa se transforme in neuroni si sa ii inlocuiasca pe cei ce mor.
0
12-05-2011, ora 12:14
alimi
Nu este medic/terapeut
alimi
Merci
Va doresc toate cele bune in viata.
0
12-05-2011, ora 12:26
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
Cu multa placere Domnule Doctor :)
0
12-05-2011, ora 23:39
nowember_06
Nu este medic/terapeut
nowember_06
Buna,

Ma bucur ca am gasit oameni cu care pot discuta despre ceea ce, se pare, mai nimeni nu intelege. Citeam mai sus ca cineva spunea ca ciclotimia se trateaza prin autocontrol. Am facut greseala sa cred aproape 20 de ani ca doar caracterul meu dificil cauzat de traumele suferite in cursul copilariei si dea lungul anilor ma fac atat de diferita de ceilalti. Fara a imi gasi locul, trecand de la stari profunde de depresie la stari euforice in care eram convinsa ca pot rasturna muntii, de la nopti nedormite, stand si muncind sau pierdand timpul la zile in care nu imi doream sa ma dau jos din pat, pierzand si indepartandu-mi prietenii si familia, de-a lungul anilor nu am facut decat sa imi consum energia si tineretea incercand, pana la epuizare sa tin aceste stari in frau, crezand ca sunt mental mai presus de ceea ce simt. M-am inselat amanic caci depresia si atacurile de panica au ajuns in ultimile luni sa puna stapanire pe mine. Constientizam ca am nevoie de un medic si totusi, inca mai credeam ca, la un moment dat voi avea din nou totul sub control. Pana am ajuns la urgente, cu atacuri de panica repetate. Medicul de la urgente ma rugat, da, nu ma sfatuit ci ma rugat sa merg sa ma internez la psihiatrie. A doua zi m-am dus la urgente la psihiatrie, am fost diagnosticata cu depresie severa si atacuri de panica. Am refuzat internarea si i-am cerut medicului de la urgenta daca nu ma poate lua in evidenta sa, sa merg perodic la control la un cabvinet. Dupa o saptamana de tratament am mers la control, si abia atunci am vorbit despre faptul ca ma confrunt cu aceste stari din copilarie. Am fost diagnosticata cu ciclotimie. De o luna iau tratament dar totusi tot ceea ce vreau este sa inteleg. DE CE? Imi e mai bine, incerc si lupt din rasputeri dar azi, m-am trezit furioasa, gandul ca trebuie sa iau medicamente toata viata poate... E greu sa accept. Ciclotimia nu tine de autocontrol. Am incercat aproape 20 de ani sa ma controlez pana cand am pierdut. Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat puterea sa recunosc la timp, inainte sa imi pierd sotul si copii, ii multumesc ca am un sot care incearga sa ma ajute chiar daca ii este greu sa inteleaga. Si cum ar pute cand nici eu nu inteleg?
Va multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns
53 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Ciclotimia

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: