Epistaxis, mancarimi in urechi si sinuzita

13-11-2023
MFC
Nu este medic/terapeut
MFC
Buna seara, dle. Doctor! As vrea sa aflu parerea dvs. legata de o problema care s-a rezolvat, insa nu inteleg exact cum si care ar putea sa aiba o legatura cu o problema curenta. Am 42 de ani, 1.6 m si 71 kg in dotare.

Ani de zile m-am confruntat cu mancarimi in ambele urechi. Destul de sacaitoare, de genul, cand ma scarpinam cu degetul, nu imi venea sa il mai scot de acolo! Ceara nu aveam mai multa decat ar fi fost normal, bacterii si fungi nu ieseau la analize, cu exceptia unei singure dati cand a iesit un stafilococ auriu ce a fost rezolvat cu antibiotic. Iar pe langa aceste mancarimi enervante, dupa cativa ani, au aparut si sangerari din nara dreapta. Intotdeauna din nara dreapta. Nu foarte abundente, in maxim un minut cat tineam apasat pe nara, se opreau. Au fost si cateva episoade nocturne mai abundente, dar nu asa dese. Aveam episoade ce tineau cateva zile cu 1-2 sangerari pe zi, apoi pauza cateva zile, apoi iar sangerari si tot asa. Am pus pe seama oboselii, dar nu era o regula. Am fost atenta sa observ vreun reflux, insa medicul gastroenterolog nu mi-a pus acest diagnostic. Mi-a iesit insa o candida pe limba anul trecut care nu sunt sigura daca a disparut. In privinta nasului, am facut o cauterizare, am urmat tratament cu Tarosin, vitamina A uleioasa, vitamina C, fiole de Etamsilat, Cicatridina unguent nazal, unguent Emofix... nimic nu a ajutat. Poate doar pe moment, insa sangerarile reapareau. Cam asa m-am "distrat" vreo 2-3 ani...

... Pana cand, printr-o conjuctura, am aplicat crema Dermovate in ureche. Tatal meu are o forma usoara de psoriazis (la mine nu s-a manifestat in niciun fel) si i se prepara la farmacie o crema care contine si Dermovate. Restul cremei din tub il aduce acasa. Mama mea s-a confruntat si ea o perioada cu mancarimi intr-o ureche. Si i-a venit ei ideea sa puna putina crema in ureche si a observat ca dupa 3-4 aplicari, nu mai simtea nevoie sa se scarpine. Mi-a sugerat si mie sa fac lucrul asta, si desi am fost reticenta la inceput, am incercat. Si aici intervine lucrul pe care nu il inteleg, iar medicii imi spun ca e doar o coincidenta. Nu doar ca am scapat de mancarimile in urechi, dar mi s-a oprit si epistaxisul! Asta s-a intamplat in urma cu vreo 7-8 luni, iar de atunci am mai avut doar 2 episoade izolate de sangerare (o data am simtit ca m-am zgariat in nas, iar a doua oara nu mai tin minte). Inca verific cu teama, cand simt ca imi curge nasul daca nu e si sange, insa nu am mai avut probleme.

Asta a fost problema care s-a rezolvat, insa mai este una, la care inca nu mi s-a oferit o solutie. E vorba de o sinuzita, doar pe partea dreapta, care se incapataneaza sa dispara. Factorul declansator il banuiesc ca ar fi fost o urcare cu telescaunul in luna august, in concediu, cand m-a prins si ploaia in timp ce urcam. Dupa acest eveniment am avut vreo 2-3 zile niste simptome de raceala (nara dreapta infundata dimineata si o iritatie in nara, pe care am asociat-o eu cu senzatia cand tragi apa pe nas). Febra nu am facut, temperatura maxima a fost 37.4. Cam din a treia zi a aparut un miros urat in nas, in momentul in care aplecam capul inainte. Pentru ca nu am avut acces la medicul de familie, m-am tratat naturist la sfatul farmacistului, cu Biomicin Forte, Biosept si ulterior Sinupret Acut. Vreo 2 saptamani am avut niste dureri pe partea dreapta destul de greu de suportat (frunte, interiorul nasului, ochi, gingie), pleoapa usor umflata 2 zile, tinute in frau cu Ibuprofen. Nu am avut nasul infundat, am respirat absolut normal, nu am avut secretii nazale, ci doar un gat, insotite de un gust pe care il asociam cu acel miros urat.

Cand am revenit in Bucuresti, am ajuns la medicul ORL care mi-a prescris tratament de 10 zile cu Augmentin, Vimovo, Nasonex si Sinupret Acut, plus niste analize de sange iar unele valori au fost modificate (trombocite, vsh, fibrinogen, IgE, IgG, toate marite si albumina usor scazuta). Examenul bacteriologic pentru secretiile nazale nu a semnalat nimic. Am urmat tratamentul si din prima zi am scapat de mirosul urat din nas si de durerile de cap. Au ramas secretiile din gat si o durere usoara in spatele ochiului. Mi s-a prescris tratament de o luna de zile cu Nasonex, Sinupret drajeuri, Borenar si spray cu apa de mare. Am fost si la alergolog pentru teste cutanate de alergii si a iesit doar o alergie usoara la acarieni. Am inceput sa iau tratamentul, insa la aproximativ 2 saptamani, in urma unei inhalatii, am inceput sa simt din nou acel miros urat in nas. Il mai simteam si inainte dar foarte vag, incat nu eram sigura daca mi se parea sau nu. Pentru ca nu eram in Bucuresti, m-am programat la alt medic care in urma relatarilor mele, mi-a recomandat un CT de sinusuri si mi-a prescris antibiotic Tavanic, picaturi Nostamine in care sa amestec o fiola de Dexametazona, pe care sa le pun in ambele nari ca alternativa la Nasonex. Doar ca acele picaturi mi-au provocat o lacrimare excesiva a ochiului stang, asa ca le-am intrerupt, si am urmat tratamentul cu Tavanic, plus Sinupret, Borenar si apa de mare, iar dupa ce am terminat antibioticul, am reluat si Nasonex. La revenirea in Bucuresti, am fost la control stomatologic, pentru a cere o parere cu privire la o posibila sinuzita odontogena, insa in lipsa unor simptome specifice, medicul a exclus aceasta varianta. La o saptamana dupa terminarea antibioticului Tavanic, am facut un CT de sinusuri, urmat de un altul dupa 4 zile, incat mi s-a comunicat ca medicul dorea o imagina mai completa. Diagnosticul a fost de sinuzita maxilara, frontala si etmoidala pe partea dreapta, cu ocuparea sinusului maxilar in intregime, obstruarea complexului osteomeatal si ingrosarea mucoasei etmoidale si frontale, plus o minima deviatie de sept catre stanga.

Am revenit cu rezultatul la medicul initial, care a suspectat o sinuzita cronica sau una fungica. Sinuzita cronica are sanse mici sa se fi produs, pentru ca, pe langa faptul ca nu am avut niciodata simptome de sinuzita, anul trecut am facut si un RMN craniocerebral, care in afara de o mica leziune demielinizanta pe partea stanga, si o deviatie de sept spre stanga, nu a semnalat nimic dubios. Sinusurile erau normal pneumatizate. Medicul a vrut sa imi dea un tratament cu Diflucan picaturi, apoi a avansat ideea de interventie chirurgicala, urmand sa ma sfatuiasca sa cer o a doua opinie, din partea unui chirurg, care sa stabileasca daca e necesara interventia si/sau sa urmez tratamentul prescris. In prezent ma confrunt cu aceleasi secretii in gat, cu presiune in sinusuri si miros urat in nas. Nu sunt la intensitatea de la inceput, dar inca sunt prezente. Am tot facut inhalatii cu ulei de eucalipt si simt o drenare in gat, curge putin nasul si atat.

Urmeaza sa merg la alt medic, dar credeti-ma ca am inima stransa. Am consultat de-a lungul acestor ani mai multi medici care nu mi-au oferit o solutie / explicatie concreta. Nu inteleg conditiile in care epistaxisul s-a produs si s-a oprit si daca are vreo legatura cu sinuzita curenta. Atat pe parcursul sangerarii, cat si al sinuzitei, in timpul tratamentului sunt ok, dupa care recidiveaza. Pentru epistaxis pare ca am gasit leacul dar pentru sinuzita ce trebuie sa fac?

Va cer scuze pentru romanul pe care l-am scris, dar am vrut sa aveti un tablou pe cat se poate de complet. Si pentru ca ati ajutat atatia oameni in acest forum, sper sa aveti o solutie si pentru mine, sau macar un punct de plecare. Va multumesc anticipat!
1 comentarii
0
13-11-2023, ora 19:41
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1. 72 kg. Pt vârsta și inaltinea Dvs. Este mukt
Este vorba de ficat gras. Care poate da Epistaxis
2. Sinuzite sunt de 3 feluri
Cea mai grava Odontogena
Se vede doar la un CT3D MAXILAR SINUS
făcut la un cab. Stomatologic modern
Mai simpla.. Sinuzita cu Mucus. Din cauza intolerantei. Lapte. Făinoase. Care produc Mucus. Dar e bilaterala
Și cea de Reflux. Care e doar pe dreapta
Cand stomacul se răstoarnă.. Și acidul urca mai mult când se doarme pe dreapta
Mâncărimea în urechi are 2 cauze
Sau de la dantura pe nervul Trigemen
Sau de la gat pe nervul Vag
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durerea de cap din sinuzită (cefaleea sinusală)
  • Am sinuzită? - semne și simptome ce susțin diagnosticul
  • Sinuzita a fost asociată cu un risc crescut de boli reumatice
  •