Diabet zaharat de tip 2

06-02-2014
ELZORAB
Nu este medic/terapeut
ELZORAB
Buna ziua ! Ma numesc Alexandru, am 49 de ani, 180 cm. si 85 kg. Acum aprox. o luna, in urma analizelor de specialitate am fost diagnosticat cu DZ de tip 2. De atunci urmez un regim alimentar pt. diabetici (fara sare, grasimi, zahar, prajeli etc) si tratament medicamentos cu Siofor 850 si Atoris. In urma masurari glicemiei cu glucometrul mi-au
iesit urmatoarel valori :
Dimineata : 139; 125; 131; 122.
La doua ore dupa masa de pranz : 180; 129; 156; 134.
1) Va rog sa-mi spuneti la un diabetic intre ce limite ar trebui sa se situeze aceste valori incat sa nu se panicheze ?
2) Daca pot consuma la masa de pranz max. 40 ml. de tuica din prune, curata, ( fara zahar sau alti 'stimulenti') facuta de mine, sau un pahar (150 ml) de vin din macese tot facut de mine.
Cu speranta ca voi primi un raspuns va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate !
1 comentarii
0
06-02-2014, ora 18:33
Dr. Macovei Catrinel
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Bucuresti
Dr. Macovei Catrinel
Buna ziua,
Valorile de glicemie pe care le aveti sunt acceptabile, dar pentru un control foarte bun ar trebui sa fie spre 100mg/dl dimineata si inainte de mese si sub 140 la 2 ore de la o masa. Oricum, ce ramane sub 180 este acceptabil. De asemenea hemoglobina glicozilata, care arata media glicemiilor la 3 luni si se face de 2 ori pe an, ar trebui sa fie sub 6.5% la dumneavoastra, tinand cont de varsta si absenta altor complicatii.
Legat de cosnumul de alcool, prospectele medicamentelor antidiabetice recomanda evitarea alcoolului. O portie de alcool ocazional la mese este permisa, dar nu recomandata.
Doza maxima de Siofor este de 2500mg /zi. Legat de greutate, cu un index al masei corporale de 26kg/m2 sunteti usor supraponderal si o scadere de maxim 5 kg ar fi binevenita, v-ar ajuta sa controlati mai bine glicemia pe termen lung.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  • Persoanele care suferă de diabet au un risc crescut de a dezvolta infecții stafilococice
  • A fost creat plasturele care să regleze glicemia și insulinemia fără a fi necesare injecțiile
  • Includerea proteinelor din zer în dietă ar putea fi benefică în managementul diabetului zaharat tip 2
  • Paradoxul lactatelor integrale
  • Dieta bogată în grăsimi „înfometează” creierul
  •