ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Ce titru de anticorpi e considerat bun (imunizare eficientă) după vaccinarea anti-COVID?

22-02-2021
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Cred ca e intrebare frecventa in ziua de azi pentru ca laboratoarele de analize nu iti ofera foarte multe explicatii in acest sens (posibil sa nu fie date oficiale).
Dupa vaccinare anti-COVID, la 10-14 zile dupa rapel poti sa iti faci titrul anticorpilor ca sa vezi daca ai raspuns imun (sau te-ai vaccinat degeaba).

Concret:
Vaccinare cu vaccin Pfizer - barbat 74 ani.

Determinare la 14 zile după rapel - analiza la Synevo (140 lei): SARS-COV-2 anticorpi neutralizanti anti-proteina spike (S):
- < 0.8 U/ml = negativ
- >= 0.8 U/ml = pozitiv
Comentariu: "Prezenta anticorpilor neutralizanti antiproteina spyke poate indica imunitate fata de virusul SARS-COV-2 dobandita prin infectie sau vaccinare."

In cazul nostru rezultatul a fost: 310.8 U/ml

Dupa cum vedeti formularea explicativa Synevo este destul de rezervata/laxa.
Cand am vazut 310 unitati in conditiile in care peste 0.8 esti pozitiv am zis ca e super. Apoi am auzit de valori de 32.000 (adica de 100 de ori mai mari).
Ca urmare ma intreb daca titrul de 300 e suficient sau bun sau foarte bun.

Ce parere aveti? Sau ati gasit referinte oficiale/de incredere in acest sens?
Echipa ROmedic susține vaccinarea COVID-19.
3 comentarii
0
04-03-2021, ora 08:43
cavit
Nu este medic/terapeut
cavit
In general nu exista o practica unitara pentru realizarea acestor testari la persoanele vaccinate, deorece cele mai multe Kituri masoara pana la 300-500 u/ml, fiind necesare dilutii suplimntare pentru a putea doza anticorpii la subiectii vaccinati.

In afara de asta sunt diferite feluri de anticorpi care pot fi dozati, anticorpii anti RBD (anti spike) sunt specifici pentru vaccinare deoarece doar acest antigen a fost utilizat la vaccinare, dar mai pot fi dozati si anticorpii anti nuclelocapsida care de regula au titruri mai mari.

Pentru subiect vaccinat care nu a facut boala exista doar anocorpi anti spike, pentru cei care au facut boala titrul aticorpilor anti nucleocapsida este de cateva ori titrul anticorpilor anti spike.

De asemenea tulpinile incluse in kiturile de de testare pot fi diferite, iar anticorpii por avea cross reactivitate cu antigenii diverselor tulpini, in cazul in care anticorpii subiectului au afinitate redusa fata de antigenele incluse in kitul de testre va da un titru artificial mai mic, retestand cu alte kituri se pot obtine titruri mai mari.

Personal am folosit metoda ELISA cu dilutiie suplimentara cu diverse kituri si am obtinut pentru anticorpii IgG anti spike titruri in medie de 4000-5000u/ml la subiectii vaccinati Pfizer, pornind de la 1000 u/ml pana la 14000 u/ml.
0
04-03-2021, ora 11:50
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Multumesc de raspuns! Totul pare relativ...
Referitor la persoanele vaccinate care au avut Covid - inteleg ca titrul total de anticorpi e normal sa fie mai mare, dar nu toate laboratoarele fac in in mod specific macar IgG anti spike? Sunt titrurile lor de anti spike mai mari decat la vaccinatii fara covid? Au o imunitate mai buna?

Ati observat diferente intre titrurile de anticorpi la vaccinuri diferite?
Daca vaccinul Astra Zeneca e considerat cu rezultate inferioare fata de vacinul Pfizer inseamna ca genereaza un raspuns imun inferior si astfel titruri inferioare de Ac?
Anticorpii anti spike sunt identici la toate vaccinurile sau au particularitati diferite?

Mi-ar fi placut o standardizare a rezultatelor titrurilor in cadrul laboratoarelor incat sa intelegi usor cum stai cu imunitatea antiCOVID. Probabil va fi necesara acusi cand va trebui sa ne reimunizam. Va trebui o indicatie oficiala de reimunizare. In final vaccinurile costa.

Si inca o intrebare posibil prosteasca: Ce se intampla daca te revaccinezi cu alt vaccin sau cu acelasi tip si ai deja titruri semnificative de anticorpi?
0
04-03-2021, ora 20:58
cavit
Nu este medic/terapeut
cavit
Nu am testat decat subiecti vaccinati Pfizer, am folosit acelesi unitati de masura ca si in cazul subiectilor nevaccinati pentru a nu crea confuzie.

Testul folosit de mine are punctul de discriminare la 20 U/ml sub acesta valaore subiectul este considerat negativ, adica nu are anticorpii masurati prin acest test.

Dupa bola titrurile pot varia de la negativ pana la cateva sute de unitati /ml dar am intilnit cazuri rare de nevaccinati cu titruri de cateva mii, banuiala este au facut infectia de mai multe ori cel mai probabil cu tulpini diferite.

Nu am obervat ca subiectii care au avut boala sa dezvolte titruri mai mari de anticorpi anti spike dupa vaccinare, insa am observat o corelatie inversa cu varsta, si corelatie cu conditia biologica, subiectii cu status biologic precar dezvolta titruri mai mici.

Principalul factor care conditioneza titrurile obtinute este insa de natura genetica cei care dezvolta titruri mai mari dupa boala vor dezvolta si dupa vaccinare.

Depistarea unor titruri anormal de mari cam trei deviatii standard peste medie sau mai mari, pot fi semnul unor patologii imune, in unele cazuri sunt insotite de boli autoimune diagnosticate, alte ori sunt semnul ca trebuie investigat, si de multe ori se si confirma.

In privinta reimunizarii trebuie atentie caci se poate ajunge la patologii autoimune, in situatie in care acest virus are o rata de mutatie de caa 2 mutatii pe luna, pretectia oferita prin vaccinare este limitata, e mai bine decat la gripa cu 10 mutatii pe luna, dar este totusi limitata
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.