Astm? copil 3 ani

08-10-2021
Daniela1402
Nu este medic/terapeut
Daniela1402
Buna ziua, sunt mama unui baietel si vreau sa va intreb daca are astm sau nu. sau daca poate dezvolta astm sau nu.
Baietelul meu a facut prima data weezing la 3 luni, apoi la 4luni, la 7, la 9 si la 1an. Toate reprizele acestea s au intamplat cand locuiam in uk.
De fiecare data a fost internat in spital, oxigen 87%, 92%, 95%, stateam cate 2..3 zile internati, la un moment dat am insistat sa ii faca aerosoli, m au luat in seama, i-au facut si copilul a reactionat foarte bine la aerosoli (cu ventolin probabil).
Apoi, la fiecare internare stiau deja, ii faceau aerosoli si era ok copilul, desi mai stateam 1..3 zile pana ii revenea oxigenul din sange la 98..100%

Am venit in romania pt ca am dat vina pe vantul rece si umiditatea din uk, cauza weezingului, si pe mucegaiul din toate casele din uk.
In romania am stat 1 an si nu a avut weezing copilul.
Plecam in spania, vrmee umeda si acolo, la prima raceala iar face weezing. La fel, spania si uk au clima umeda, sa fie asta cauza weezingului oare, umidtatea?
Ramanem definitiv in romania, unde, a venit frigul, prima raceala, (copilasul are 3 ank), dupa 5 zile de simptome de raceala usoare..face weezing, insa nu asa grav ca si cand era bebelus.
Medicul de fam ne a dat ventolin dexamed si respisun, aerosoli, ii trece rapid.

Copilasul nu are crize de weezing decat cand e racit, la cateva zile de raceala. Asa s a intamplat mereu, si cand era bebeluș. Stranuta cateva zile des, apoi weezing.
De aceea as vrea sa va intreb, este astm sau nu? Stiu ca nu se poate pune diagnosticul decat la 6ani cand copilul coopereaza..dar am nevoie, va rog frumos, sa stiu cum sa il protejez, ce sa fac sa nu dezvolte astm, daca nu are deja!
Sa il feresc de aerul rece...e cam...greu.
Avem 3 saptamani acum, de raceala cu simptome usoare, dar cu 2 reprize de weezing, la distanta de 10zile a 2a repriza fiind usoara, probabil pt ca am intervenit rapid cu aerosolii. Practic l- a luat raceala mai tare, pt ca nu ii trecuse de tot, si asa a facut a 2a repriza de weezing. De tusit a tusit destul de putin, si uscat si productiv, doar 3 zile din aceste 3 saptamani, a tusit.
De data aceasta, este la fel, 1 an de cand nu a mai facut weezing, deci in ultimii doi ani a facut de 2 ori doar.
Este astm daca apare weezingul dupa ce raceste copilul? si nu evolueaza rapid, in aprox 24h cred ca ar fi grav, ar respira foarte greu, daca nu as interveni cu aerosolii.
La pufurile cu salbutamol ( inhalant, albastru) nu prea reactioneaza, doar la aerosoli.
Imi este frica sa il mai scot din casa la aer rece, pana acum l-am scos, sa nu il fac prea sensibil, nici nu erau sub 18⁰C, insa tot ii curgea nasul si părea sa il ia din nou raceala, mai tare, ceea ce s-a și intamplat. Acum am hotarat sa nu il mai scot deloc afara, cateva zile, pana ii trece de tot raceala. Sa vedem apoi..ce facem..cum va fi. Voi incerca sa il scot afara putin cate putin, sa urc gradual timpul de stat afara, apoi mergem inapoi la gradinița.

In uk i s a administrat si montelukast (la 1an), i s a dat si prednisolone, au spus ca e o boala virala, nu e infectie, n a fost niciodata nevoie de antibiotice, desi..in spania i s a prescris antibiotice copilului..
Medicii din uk nu stiau cauza, ne-au sus ca poate sa dezvolte astm cand va fi adult dar nu neaparat. ba ca e astm ba ca nu e astm.
Vreau sa mentionez cu toata rusinea si vina, ca am fumat pe parcursul sarcinii, aproape toata perioada, desi am redus numarul de tg, fumam 2..5 pe zi, dar am avut cateva zile in care am cedat nervos, eram coplesita de probleme, de frici, probleme emotionale urate, si cedam si fumam mai multe tigari, tare mi -e frica ca acele zile i-au facut rau fatului, sau poate chiar toata perioada in car eam fumat.
Va rog frumos sa ma sfatuiti, macar sa stiu de unde vine problema cu weezingul. Se poate sa ii fi facut eu atata rau prin fumat..incat sa aiba astm acum? sau alte probleme de respiratie care sa ii provoace weezing?

Ni se spunea in uk ca trebuie investigata problema, dar nu ne-au mai ajutat, noi nu stiam ce sa facem. La fiecare 3 luni copilul era in spital si trebuiau sa treaca min 3 luni ca sa poata fi investigata problema la plamani...
La fel ni se spunea ca aceasta problema poate disparea cu varsta, ca e normal sa pateasca asta, ca apoi, la a 3a, a 4a internare sa zica ca nu mai e normal.

Ajutati-ne va rog, cu orice sfat, ce putem face, sa l ducem la saline, sa il ferim de frig pana il putem testa de astm?
Din ce am observat eu, copilul raceste toamna, aerul rece, vantul rece l-ar duce catre weezing, dupa ce ar răci, dupa 3..4 zile de raceala. Este astm sau nu, in conditiile astea?

Ar fi multe detalii, va rog sa ma intrebati daca aveti vreo nelamurire, si ajutati ma va rog, sa ne crestem copilul cat se poate de sanatos.
Multumesc !
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.