Asigurarea medicala
![Liviu August](https://cdn.romedic.ro/img/user-default.png)
Bună ziua!
Am și eu o nelămurire, dacă mă puteți ajuta.
Îmi puteți explica și mie cum funcționează asigurarea medicală?
De fiecare dată, când merg la medicul de familie, acesta îmi spune că nu sunt asigurat.
Eu sincer nu prea înțeleg cum vine toată treaba asta cu asigurarea medicală (pentru că sunt tânăr și nu mă pricep).
Dacă eu lucrez, nu ar trebui să fiu asigurat automat, din oficiu? Eu nu cotizez automat din salariul brut către CNAS?
Recent, am vrut să mă internez și am avut problema asta cu neasigurarea și nici rețeta compensată nu mi-a dat doctorul de familie.
Mă gândesc eu fiindcă, acum în prezent, nu am loc de muncă și ar fi logic să nu fiu asigurat.
Dar ce se întâmplă cu toți banii ăștia care îmi sunt opriți din salariul brut? Eu de exemplu luam 2000 lei net salariu, dar aveam brut vreo 4000 și ceva.
Eu nu ar trebui să fiu asigurat din oficiu? Că chiar am mare nevoie odată pe an de niște analize cardio sau chestii mici și mereu mă confrunt cu problema asta. Mă duc cu cardul și îmi spune că nu sunt asigurat.
Acum mi-a zis ceva de o adeverință de salariat. Eu trebuie să declar la CNAS că muncesc și că firma îmi asigură sănătatea sau cum? Că eu practic iau un nimic de bani în mâna, în timp ce din salariul brut este impozitat ca dracu și singura dată când mă duc și eu la medic de nevoie, îmi spune că nu sunt asigurat. Cum vine toată treaba asta cu asigurarea medicală?
Am și eu o nelămurire, dacă mă puteți ajuta.
Îmi puteți explica și mie cum funcționează asigurarea medicală?
De fiecare dată, când merg la medicul de familie, acesta îmi spune că nu sunt asigurat.
Eu sincer nu prea înțeleg cum vine toată treaba asta cu asigurarea medicală (pentru că sunt tânăr și nu mă pricep).
Dacă eu lucrez, nu ar trebui să fiu asigurat automat, din oficiu? Eu nu cotizez automat din salariul brut către CNAS?
Recent, am vrut să mă internez și am avut problema asta cu neasigurarea și nici rețeta compensată nu mi-a dat doctorul de familie.
Mă gândesc eu fiindcă, acum în prezent, nu am loc de muncă și ar fi logic să nu fiu asigurat.
Dar ce se întâmplă cu toți banii ăștia care îmi sunt opriți din salariul brut? Eu de exemplu luam 2000 lei net salariu, dar aveam brut vreo 4000 și ceva.
Eu nu ar trebui să fiu asigurat din oficiu? Că chiar am mare nevoie odată pe an de niște analize cardio sau chestii mici și mereu mă confrunt cu problema asta. Mă duc cu cardul și îmi spune că nu sunt asigurat.
Acum mi-a zis ceva de o adeverință de salariat. Eu trebuie să declar la CNAS că muncesc și că firma îmi asigură sănătatea sau cum? Că eu practic iau un nimic de bani în mâna, în timp ce din salariul brut este impozitat ca dracu și singura dată când mă duc și eu la medic de nevoie, îmi spune că nu sunt asigurat. Cum vine toată treaba asta cu asigurarea medicală?
2 comentarii
![clara_p](/arata_img.php?img=cont_10875.jpg&w=100&h=150&cale=/uploadpoze/forum)
Teoretic la medicul de familie ar trebui sa duceti adeverinta de salariat si serviciul sa va plateasca asigurarea la CNAS, fara ca dv. sa faceti nimic altceva. Cand va mai angajati, fiti sigur ca serviciul va va plati asigurarea de sanatate. Ii puteti verifica pe site-ul CNAS. Introduceti CNP-ul acolo si vedeti daca sunteti asigurat.
![Liviu August](https://cdn.romedic.ro/img/user-default.png)
Hmm, ok. Va multumesc pentru raspuns!
Deci eu ar trebui sa duc adeverinta de salariat la medicul de familie sau CNAS?
Intreb pentru ca, chiar si cand eram angajat, tot neasigurat apaream. Dar in contractele pe care le-am avut, salariul brut era mare si asigurarea medicala era stipulata in acele contracte. Deci nu vad cum naibii nu am fost asigurat medical in tot timpul asta. Noua de ce ni se opresc bani, daca nu beneficiem de ei :/ ?
Deci eu ar trebui sa duc adeverinta de salariat la medicul de familie sau CNAS?
Intreb pentru ca, chiar si cand eram angajat, tot neasigurat apaream. Dar in contractele pe care le-am avut, salariul brut era mare si asigurarea medicala era stipulata in acele contracte. Deci nu vad cum naibii nu am fost asigurat medical in tot timpul asta. Noua de ce ni se opresc bani, daca nu beneficiem de ei :/ ?
![Programari cabinete medicale, clinici](https://cdn.romedic.ro/icon/90x90-medic.png)
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 9Revizuire pensie de boala, diagnostic LLC
- 0Pensie handicap
- 2Pensie invaliditate grad 3
- 2Pensie caz de boala.
- 3Întrebare pensie pe caz de boală și titularizare
- 0Medic nou venit într-o localitate
- 1Acte incomplete la externare?
- 1Am nevoie de tratament si nu stiu unde sa incep
- 8In handicapul fizic ce fel de tutore legal se acorda?
- 0Trimiteri la aceeasi specialitate
Mai multe informații despre: asigurarea medicala
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: