Alimentatia pe parcursul exercitiilor fizice!

30-06-2017
ApostolDaniel
Nu este medic/terapeut
ApostolDaniel
Buna ziua, deci, am o problema, am 14 ani inaltime de aprox 1, 65 si 50 de kg.
De ceva timp am vrut sa ma apuc de exercitii fizice cu greutatea proprie, adica flotari abdomene etc.
Insa in moementul in care i-am spus tatalui meu despre ceea ce vreau sa fac m-a cam descurajat, spunandu-mi ca nu e pentru mine acest sport pentru ca sunt prea slab, si ca facand acest sport voi ramane doar piele si os, insa eu m-am documentat de ceva timp despre treaba asta si stiu ca nu-i asa... ca defapt caloriile ce le pierd in urma antrenamentului, le pot pune inapoi din alimentatie chiar intr-un surplus, pentru ca eu sunt ca tip somatic ectomorf... si cat despre macronutrienti mi-am calculat si dupa mi-am facut un plan alimentar in in asa fel incat sa ating toti macronutrientii si caloriile...
Eu stiu ca daca o sa sa ma antrenez cum trebuie si o sa mananc poate mai mult de cat mancam de obicei pot avea rezultate bune.. insa tatal meu nu este de aceeasi parere
Astept parerea unui medic nutritionist ce poate afirma ca exercitiile fizice imbinate cu o alimentatie potrivita pot aduce rezultate frumoase!
P.s aici e linkul catre programul alimentar facut de mine, daca cineva crede ca ar mai trebui ceva adaugat, il rog sa ma anunte
http://imgur.com/RyITzXa
Multumesc anticipat pentru rabdarea avuta pentru a citi tot...
3 comentarii
0
01-07-2017, ora 12:39
SlWda
Nu este medic/terapeut
SlWda
Uite, am citit tot ce ai scris. Nu stiu ce-i in capul tatalui tau, multi parinti ar vrea ca ai sai copii sa faca sport si sa mai iasa din rutina, stand toata ziua cu tableta in mana.
Spune-i sa se documenteze, arata-i site-uri despre punerea mesei musculare in cazul ectomorfilor. oricine e facut pentru acest sport.E un lucru bun ca vrei sa arati bine si eu te sustin
In mare parte, tine de alimentatie...tu crezi ca daca mananci cu 300 de kcal in minus intr-o zi crezi ca o sa slabesti..in cazul in care e vorba de slabit trebuie sa ai un deficit caloric de peste 500 kcal in fiecare zi si intr-o saptamana vei pierde vreo 500g, dar din momentul in care te straduiesti sa mananci mai mult decat mancai de obicei vei avea rezultate
Am vazut in planul tau ca ai pus 2300, is destule pentru varsta ta, dar ca sa fii mai sigur mai baga inca vreo 300 de kcal si dupa o saptamana vezi daca ai adaugat 500g, daca nu, incearca sa te documentezi despre nutritie si mai adauga ceva macronutrienti.
Spune-i tatalui tau sa nu se teama ca vei slabi, antrenamentul pe care-l faci nu cred ca o sa consume mai mult de 500 de kcal, deci alea le vei acumula din alimentatie si totul va fi bine, spune-i ca-i o prostie ce face si alegerea ta este una foarte buna
Bafta si te asteptam cu raspunsul tatalui tau ;)
0
02-07-2017, ora 22:14
ApostolDaniel
Nu este medic/terapeut
ApostolDaniel
Va multumesc, datorita voua l-am convins pe tatal meu sa ma lase si sa ma sustina pentru a imi indeplini aceasta dorinta!
Am sa mai postez cum merg lucrurile.
0
03-07-2017, ora 11:50
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Felicitari pentru ambitia de a fi activ! Cu o alimentatie corecta, suficienta pentru sustinerea activitatii fizice poti impiedica pierderea in greutate. Sunt anumite conditii insa pentru a te dezvolta armonios si a nu influenta negativ procesele de crestere si dezvoltare caracteristice adolescentei. Iar obiectivul principal trebuie sa fie mentinerea unui stil de viata activ si sanatos. Cresterea masei musculare se recomanda dupa pubertate, existand o prioritizare a proceselor.

In primul rand acestea trebuie corect executate si sa fie etapizate: o prima etapa de tranzitie, in care organismul sa se acomodeze cu noua activitate fizica, o a doua caracterizata de imbunatatirea conditiei fizica prin cresterea progresiva a duratei si intensitatii exercitiilor si ulterior mentinerea. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este diminuarea intensitatii si/sau a duratei antrenamentelor sau chiar incetarea pentru a permite recuperarea, atunci cand apar manifestari nedorite: durerile, inflamatia, oboseala accentuata, dar mai ales atunci cand te accidentetzi.

Repaosul este o etapa la fel de importanta precum activitatea fizica in sine si alimentatia.

In ceea ce priveste alimentatia, obiectivul principal este asigurarea unui aport energetic suficient pentru sustinerea efortului si mentinerea greutatii. Din ceea ce ai descris mai sus nu am reusit sa stabilesc care ar trebui sa fie aportul caloric (depinde cat de des in realizezi, la ce intensitate, ce durata), dar 2300-2400 calorii pare a fi un interval rezonabil.

Mai important decat numarul caloriilor este provenienta din surse de calitate si variate. Ceea ce ai propus tu este un meniu extrem de monoton. Incearca painea cu faina integrala, macar alterneaza in timpul zilei cu cea alba, pentru un aport corespunzator fibre. Alterneaza sursele de lactate: branza slaba, iaurturi, bauturi lactate fermentate (sana, kefir, lapte batut). Include lintea, nautul, pastaile, fasolea boabe, pastaile – legume bogate in fibre si proteine, peste de 2-3 ori pe saptamana, nucile le fel, in special la micul dejun sau la gustarea dupa antrenament. Nu te bloca la numaratul caloriilor si alege alimente inteligent.

Nu exagera cu ouale. Albusul e o sursa de proteine, dar 3 oua la o masa e exces. Alege sa consumi 1 sau maximum 2 oua sub forma de omleta, care sa nu fie prajita, alaturi de legume, paine.

Accentul nu trebuie sa cada pe aportul de proteine, nu ai nevoie de mai mult de 60-75 g proteine (1.2-1.5 g proteine pentru fiecare kg). Important e sa consumi 10-20 g proteine in primele 30 minute dupa antrenament, parte din gustarea de recuperare din surse concentrate de proteine si carbohidrati (iaurt de baut cu 1 banană si 10-20 g ciocolata neagra).

Multa sanatate si succes!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.