Fibromul uterin si sarcina

©

Autor: Redacția ROmedic

Fibromul uterin si sarcina Intrucat fibromul uterin apare in mod obisnuit la femeile de varsta reproductiva, pacientele cu fibrom sunt deseori preocupate de reusita unei sarcini.

Fibromul nu interfera in mod normal cu conceptia si sarcina, dar poate ocazional sa afecteze fertilitatea. Tumorile pot deforma sau bloca trompele uterina, sau impiedica inaintarea spermatozoizilor de la colul uterin la trompe. Fibromul submucos poate impiedica implantarea si dezvoltarea embrionului.

Studiile arata ca femeile insarcinate cu fibrom uterin prezinta un risc usor crescut de avort spontan, nastere prematura, prezentatii fetale anormale, separare prematura a placentei de peretele uterin (placenta abruptio). Dar nu toate studiile confirma aceste concluzii. In plus, complicatiile variaza in functie de numarul, dimensiunea si localizarea fibroamelor.
Fibroamele multiple si fibroamele submucoase mari care deformeaza cavitatea uterina sunt cele care provoaca cele mai multe probleme. O complicatie mai frecventa in timpul sarcinii este durerea localizata, care survine de obicei intre primul si al doilea trimestru.

In majoritatea cazurilor, fibroamele nu afecteaza sarcina si nu necesita tratament. In trecut se credea  ca fibromul se dezvolta mai repede in timpul sarcinii, dar studiile recente demonstreaza contrariul. Majoritatea fibroamelor isi pastreaza dimensiunile, desi uneii se maresc sau scad usor, de obicei in primul trimestru.

Femeile cu fibrom uterin care au pierdut mai multe sarcini pot incerca o operatie de indepartare a fibroamelor, pentru a creste sansele de a duce o sarcina la termen. Acest lucru este valabil in special daca nu se gasesc alte cauze pentru pierderea sarcinii, iar fibroamele sunt suficient de mari pentru a deforma cavitatea uterina.

Data actualizare: 20-02-2014 | creare: 27-04-2007 | Vizite: 23194
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!