Femeile de peste 40 de ani care nasc gemeni prezintă un risc crescut de depresie post-partum

Femeile de peste 40 de ani care nasc gemeni prezintă un risc crescut de depresie post-partum

©

Autor:

Femeile de peste 40 de ani care nasc gemeni prezintă un risc crescut de depresie post-partum

Pentru a înÈ›elege mai bine factorii de risc pentru depresia post-partum (depresia apărută după naÈ™tere), cercetătorii americani au analizat răspunsurile a peste 1,1 milioane de proaspete mame la „After Childbirth Survey” din aplicaÈ›ia Flo, care le ajută pe femei să-È™i urmărească perioada È™i ciclul menstrual. Rezultatele au arătat faptul că riscul de depresie postpartum este cel mai mare în rândul mamelor cu vârsta de peste 40 de ani care au gemeni.
Pe grupe de vârstă, procentul femeilor care au auto-raportat simptome de depresie postpartum a fost cel mai mare în rândul tinerilor cu vârste între 18 È™i 24 de ani, la 10%. Rata depresiei post-partum a scăzut apoi constant odată cu creÈ™terea vârstei, scăzând la 6,5% pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 È™i 39 de ani, înainte de a creÈ™te uÈ™or la 6,9% în rândul femeilor de 40 de ani È™i peste. La toate grupele de vârstă, depresia postpartum a fost semnificativ mai scăzută în rândul femeilor care au avut copii anterior, comparativ cu femeile care au devenit mame pentru prima dată.

Femeile care au avut gemeni au fost mai predispuse să raporteze depresie postpartum (11,3% dintre mamele de gemeni au raportat simptome), comparativ cu 8,3% dintre mamele unui singur copil. DiferenÈ›a a fost deosebit de pronunÈ›ată în rândul mamelor cu vârsta de 40 de ani È™i peste: 15% dintre mamele din această grupă de vârstă care au avut gemeni au raportat simptome de depresie postpartum, comparativ cu 6,6% dintre mamele cu un singur copil. Femeile în vârstă de peste 40 de ani care au gemeni, au concluzionat cercetătorii, prezintă „risc marcat de mare” pentru depresie post-partum. Cercetătorii nu au găsit nicio diferență semnificativă în ratele depresiei postpartum între mamele de băieÈ›i sau fete.

Depresia post-partum, o problemă tot mai frecventă în societățile dezvoltate, poate avea consecinÈ›e importante asupra sănătății atât a mamelor, cât È™i a copiilor lor. Comparativ cu bărbaÈ›ii, femeile au de două ori mai multe È™anse să sufere de depresie în timpul anilor fertili. Femeile au, de asemenea, un risc crescut de a se confrunta cu depresie majoră după naÈ™tere. Simultan, copiii femeilor care suferă de depresie postpartum au mai multe È™anse de a dezvolta depresie majoră È™i alte tulburări psihiatrice. „Există o necesitate din ce în ce mai mare de a identifica factorii de risc care cresc riscul femeilor de depresie post-partum, înainte de debutul bolii afective, în această perioadă vulnerabilă, astfel încât să poată fi instituite măsuri preventive”, scriu cercetătorii.

sursa: News Medical
foto: UVA Health


Data actualizare: 02-03-2022 | creare: 02-03-2022 | Vizite: 412
Bibliografie
Study provides better understanding of risk factors for postpartum depression, link: https://www.news-medical.net/news/20220225/Study-provides-better-understanding-of-risk-factors-for-postpartum-depression.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Epidurala ar putea scădea riscul depresiei postpartum?
  • Depresia postnatală persistentă È™i impactul asupra dezvoltării copilului
  • Depresia postpartum - ce simte efectiv o mamă cu depresie după naÈ™tere
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum