Experții avertizează asupra potențialului catastrofic al epidemiei gripale

©

Autor:

Experții avertizează asupra potențialului catastrofic al epidemiei gripale

Virusul gripal este cunoscut ca fiind agentul infecțios cel mai greu de controlat și cu cea mai mare capacitate de răspândire. Experții avertizează că o nouă pandemie de gripă mortală poate fi gata să afecteze tot globul, ucigând aproape 33 de milioane de oameni în 200 de zile, din cauza unei schimbări a structurii virale.

Ce poate cauza o astfel de catastrofă la nivel mondial?

Oamenii de știință spun că acest lucru va fi din cauza unei mutații fără precedent în structura virusului influenza, fenomen pentru care există toate condițiile necesare. Ei menționează faptul că pandemiile de gripă se produc o dată la fiecare generație.

La fiecare 20-40 de ani, o schimbare dramatică a virusului gripal produce o pandemie. Acest lucru se produce din cauză că organismul uman nu are niciun fel de rezistență pentru noua tulpină.

Cele mai cunoscute pandemii de gripă

Cea mai recentă a fost gripa porcină care a plecat din Mexic, în 2009-10. Înainte de aceasta, gripa spaniolă din 1918 a omorât 100 de milioane de oameni și a infectat o treime din populația mondială. Această formă de gripă era foarte infecțioasă, dar nu atât de virulentă.

Cea mai periculoasă tulpină este însă gripa aviară. În ultimii ani, dintre cele trei forme care au pus probleme, H5N1, H7N9 și H5N6, prima are cel mai mare potențial mutagen, fiind cea mai amenințătoare. Primele date legate de infecția cu H5N1 sunt din 1997, în cursul unei epidemii din Hong Kong. Pe parcursul a 13 ani, din 2003 până în 2016, această gripă a ucis 846 de oameni din 16 țări.

Ce pot face laboratoarele?

Experții spun că este neapărat necesară dezvoltarea unui vaccin anti-gripal universal. Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles au creat recent un medicament experimental care protejează cobaii de două tulpini virale diferite. Scopul este de a crea un vaccin care să îl înlocuiască pe cel anual.


Ce putem face noi?

Pentru a preveni infecția, din păcate nu sunt foarte multe lucruri de făcut. Virusul este atât de infecțios încât există posibilitatea să ne contaminăm când trecem pe lângă o persoană care a strănutat.
Spălarea mâinilor și evitarea contactului cu mucoasa bucală după atingerea suprafețelor publice contaminate sunt măsurile de igienă personală cele mai recomandate, de asemenea este importantă evitarea contactului apropiat cu persoane care prezintă simptome de gripă.

Sursa: New York Post


Data actualizare: 10-08-2019 | creare: 19-03-2018 | Vizite: 884
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei
  • Siguranța medicamentelor pentru gripă în sarcină
  • Eficiența vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum