Estetica dupa nastere

©

Autor:

Estetica dupa nastere
Nasterea unui copil reprezinta una din perioadele cele mai fericite din viata unei femei. Exceptand aspectele frumoase si stresul aferent maternitatii apar probleme in ceea ce priveste aspectul exterior al femeii si disconfortul psihologic dupa nastere – devitalizare, o depresie post-partum accentuata de cele mai multe ori de modificarile pe care sarcina si nasterea le-a produs corpului. Multe femei, dupa nastere, desi sunt entuziasmate de noul lor rol in familie sunt coplesite de un sentiment de insecuritate conjugala datorita modificarilor ce au avut loc asupra corpului lor, atat la exterior cat si in interior.
Sarcina si nasterea modifica anumite elemente ale structurii corporale, fenomene ireversibile de cele mai multe ori pe cale naturala, tanara mama neputand sa-si recapete forma corporala si tonusul dinaintea nasterii in ciuda eforturilor fizice si a unei diete sanatoase.
Chirurgia estetica postpartum ofera acum numeroase proceduri si interventii estetice tinerelor mamici pentru a le ajuta sa-si recapete forma corporala dinaintea sarcinii. Recomandarea medicului este sa asteptati cel putin 6 luni de la nastere inainte de a apela la una dintre interventiile chirurgiei de remodelare corporala (si dupa ce ati decis sa nu mai ramaneti insarcinata). Cele 6 luni de adaptare sunt foarte importante pentru mama din mai multe motive:
-corpul are nevoie de timp sa se adapteze cu noua conditie (eliminarea fetusului din uter dupa 9 luni de coexistenta) ;
-corpul isi va recapata procesele interne si metabolice dinaintea sarcinii si trebuie sa se conformeze noului stil de viata si program inainte de a-l supune unei noi traume (interventia chirurgicala) ;
-in cele 5- 6 luni postpartum corpul isi activeaza propriile mecanisme de a reveni la forma originala si cu un mic ajutor din partea purtatorului: o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate, veti putea reveni la corpul dinaintea sarcinii fara a apela la chirurgie sau veti da corpului posibilitatea de a-si reveni atat cat este capabil (ajustarile vor fi minore apoi) ;
-schimbarile psihologice ce se produc in timpul sarcinii se datoreaza schimbarilor hormonale- iar nivelul hormonal trebuie se stabileze inainte de orice interventie estetica;
-multe dintre anumite probleme estetice pot sa dispara pe cale naturala in aceasta perioada: inchiderea la culoare a alunitelor, pistruilor, hiperpigmentatie deasupra buzei superioare, la nivelul obrajilor si fruntii, iritatii ale abdomenului, eruptii la nivelul pielii, crestera pilozitatii la nivelul coapselor sau bratelor;
-noile mame trebuie sa acorde suficient timp bebelusilor pentru a intari legatura mama-copil (o interventie chirurgicala ar fi un stres psihic in plus, ar restrictiona mama de la anumite activitati pentru a oferi timp de vindecare, perioada postoperatorie necesita multa odihna) ;
-daca mai aveti si alti copii mici (prescolari) este foarte importanta prezenta mamei in primele luni de viata ale bebelusului si pentru a clarifica noua situatie familiala si a ajuta la formarea unei legaturi afective intre copii.

Daunele produse asupra organismului in perioada de sarcina si nastere nu sunt numai la nivel exterior, ci si interior : hernia muschilor abdominali (datorita intinderii excesive a muschilor abdominali), ruptura de perineu (regiunea dintre anus si organele genitale) in timpul nasterii. Aceste probleme medicale pot fi tratate doar prin intermediul unor interventii chirurgicale.
Sarcinile multiple, repetate pot agrava efectele produse asupra organsimului.

Recapatarea formei corporale dupa nastere

Estetica sanilor dupa nastere – fermitatatea si marirea sanilor

Sarcina si alaptarea duc la marirea in volum a sanilor si la intinderea excesiva a pielii. Dupa nastere sau dupa incetarea alaptarii sanii isi pierd mult din volum, insa pielea nu se contracta in acelasi ritm (in special daca elasticitatea pielii este destul de slaba) . Pe perioada alaptarii canalele galactofore se umfla, cand procesul de alaptare se apropie de final, glandele mamare se micsoreaza in volum, si astfel apare un exces de tegument inestetic, ligamentele suspensoare sunt intinse si nu mai revin la forma inititala. Repercurisunile asupra formei si pozitiei sanilor: ptoza mamara si pierderea fermitatii. Majoritatea femeilor pierd volum din polul superior al sanului, iar decolteul capata un aspect adancit.
De asemenea exista posibilitatea de marire excesiva a sanilor datorita unor tulburarii hormonale in timpul sarcinii sau post-partum. O hipertrofie mamara poate cauza probleme la nivel fizic, dureri, disconfort fizic si psihic.
Pentru a restaura forma naturala si pozitia sanilor se poate apela la urmatoarele proceduri:
-Marirea sanilor -mamoplastia de augmentare (cu implant mamar) ;
-Ridicarea sanilor- mastopexia (reducerea tesutului tegumentar in exces si pozitioanrea asecensionata a sanilor) ;
-Reductia sanilor- mamoplastia de reductie (dupa stabilizarea hormonala) .

Estetica siluetei dupa nastere – eliminarea depozitelor adipoase

Spre deosebire de femeile supraponderale, sarcina incarca corpul cu anumite depozite adipoase rezistente la exercitiii si dieta. Cea mai afectata zona, este cea a abdomenului- zona mediana fiind ca o centura elastica ce se extinde pe masura ce fetusul creste in uterul mamei. Desi mare parte din acest colacelul abdominal adipos se reduce in primele luni dupa nastere cu ajutorul exercitiilor fizice si masaj, ramane excesul tegumentar inestetic.
Alte zone unde depozitele adipoase sunt rezistente la dieta si exercitii sunt soldurile, coapsele, flancurile si picioarele. In acest caz este necesara o sculptare corporala selectiva pentru a reda conturul natural corporal.
Nu doar depozitele adipoase sunt o problema pentru a reveni la forma initiala a corpului. Intinderea muschilor, ligamentelor si a tesuturilor conjunctive pot produce ruperi, relaxarea tisulara excesiva datorata schimbarilor hormonale sau laxitatea tesuturilor conjunctive sub efectul presiunii, vergeturile de la nivelul abdomenului si distorsiunea, hernia ombilicului – sunt situatii in care chirurgia estetica este cea care va restaura conturul natural al corpului si proportiile tineresti.
Inainte insa de a apela la aceste interventii trebuie sa va adresati unui medic care sa va recomande un program adecvat de dieta si exercitii fizice, pentru a stabiliza greutatea corporala.
Schimbarile hormonale au un efect de relaxare la nivelul muschilor, relaxare care nu dispare odata cu stabilizarea hormonala de dupa nastere. Aceasta relaxare musculara devine cu adevarat problematica daca persoana capata mai mult de 10-12 kg in plus in timpul sarcinii.
-Liposuctie – solduri, coapse;
-Abdominoplastie – refacerea laxitatii musculare abdominale si eliminarea sortului cutaneo-adipos;
-Lipoaspiratie- eliminarea depozitelor grasoase rezistente la diete si exercitii fizice;
-Ombilicoplastia- refacerea formei si conturului natural al ombilicului.

Estetica genitala dupa nastere

In timpul nasterii, fatul trece prin canalele nasterii, muschii si tesuturile conjunctive, precum si tesuturile de la baza pelvisului si vaginului sunt separate si ies in exterior. Efectele nasterii asupra organismului depind si de varsta femeii, deoarece varsta influenteaza si capacitatea muschilor de a se contracta, refacerea tesuturilor.
Slabirea tonusului muscular la nivelulul vaginului se produce dupa varsta de 30 de ani, iar organele pelviene tind sa coboare, modificandu-si astfel pozitia initiala. Astfel relaxarea vaginala poate fi observata si in cazul femeilor care nu au nascut. Insa odata cu sarcina ce apasa asupra pelvisului si asupra muchilor vaginali, relaxarea vaginala este mai pronuntata. Datorita expansiunii pelvisului, femeile capata un aspect patratos.
Dupa nastere, actul sexual si sensibilitatea organelor genitale externe sufera modificari. Apar spatii vizibile intre labiile interne si cele mari, apar ridurile vaginale (ca urmare a contractarii insuficiente a pielii), cicatricea unei rupturi de perineu in timpul nasterii ce afecteaza negativ aspectul estetic al zonei vaginale feminine. Actul sexual isi pierde din calitate sau poate chiar provoca dureri la nivelul vaginului.
Din punct de vedere etic, exista numeroase controverse in ceea ce priveste procedurile de estetica genitala. Insa dorinta, consimtamantul si satisfactia femeii care ia decizii asupra propriului corp sunt motive suficiente pentru ca medicul sa realizeze o rejuvenare vaginala sau remodelare a zonei genitale.
-Vaginoplastia;
-Labioplastia ;
-Rejuvenare vaginala ;
-Remodelarea regiunii pubiene - prin lipoaspiratie si miniabdominoplastie
;

Eliminarea vergeturilor

Pe masura ce dimensiunile si circumferinta corpului creste, ca urmare a dezvoltarii fatului, pielea se intinde si pot aparea vergeturi primare (rosiatice) care masate in mod eficient pot fi ameliorate. Pe masura ce acestea devin mature, liniile se albesc si capata un aspect inestetic. Uneori acestea pot fi indepartate cu ajutorul unor creme antivergeturi (cu Retinol A) sau cu tratamente laser. Insa cea mai eficienta metoda de a elimina defintiv vergeturile mari este eliminarea excesului tegumentar abdominal in timpul unei abdominoplastii.

Cura estetica a varicelor si a vaselor sangvine dilatate

Venele varicoase si dilatarea vaselor de sange (telangiectazii) apar in mod frecvent in timpul sarcinii atat datorita schimbarilor hormonale cat si datorita modificarilor de au loc in fluxul lichidelor din organism si presiunii exercitate asupra vaselor de sange si a picioarelor a greutatii corporale crescute.
Varicele apar la nivelul picioarelor, in timp ce telangiectaziile (dilatatii permanente a unor vase mici -arteriola, capilar sangvin, venula- situate in derm) pot aparea oriunde la nivelul corpului. Cura poate include tratamente laser, dar si injectii sclerotice pentru a reda aspectul estetic al picioarlor (in special la nivelul coapselor, genunchilor si pulpei piciorului) .

Modificari ale culorii pielii in timpul sarcinii (cloasma)

Schimbari in ceea ce priveste pigmentatia pielii se produc datorita schimbarilor hormonale din timpul sarcinii (cloasma) . Aceasta afectiune se manifesta prin discloratii iregulate rosiatice si maronii la nivelul fetei. Aceste discloratii tegumentare pot fi imbunatatite cu ajutorul unui peeling chimic, tratamente laser sau microdermabraziune.
Cei mai multi asociaza aspectul roziatic si stralucitor al fetei cu sarcina, caci se pare ca sarcina da o stralucire aparte pielii. Adevarul este ca 70- 80 % dintre femei trec printr-o furtuna hormonala in ce de-al treilea semestru de sarcina ce conduce la aparitia unei acnee serioase si altor probleme ale pielii.

Nu se aplica nici un tratament cosmetic unei femei insarcinate si nu se recomanda nici in timpul alaptarii.

Oboseala psihica si fizica a mamei in ultimul semestru al sarcinii poate determina aparitia cearcanelor si a pungilor de sub ochi. Aceste aspecte se vor intensifica dupa nasterea copilului, datorita odihnei fragmentate in primele luni de viata ale bebelusului. Desi copilul va acapareaza atentia mamei, aceasta nu trebuie sa uite sa se ingrijeasca pe sine, caci astfel va avea puterea si increderea necesara de a avea grija de familia sa.

De asemenea tinerele mamici trebuie sa aiba in vedere si impactul pe care il va avea aspectul fizic si sanatatea mamei asupra copilului, pe perioada cresterii si formarii sale. Copii sunt expusi mereu imaginilor media asupra unei femei model, a unei femei perfecte, acestia fac adesea comparatii intre persoane, in special intre mama sa si mamele companionilor sai. Daca mama isi pierda respectul de sine si increderea in sine, acest lucru poate afecta si imaginea copiilor asupra sa sau poate conduce la o deviatie in formarea personalitatii copilului (timiditate, lipsa de preocupare pentru aspectul sau fizic etc) . Oferiti copiilor dvs un model de comportament si ingrijire pentru a se dezvolta corespunzator.
De cele mai mutle ori aspectul fizic, imbatranit din cauza neglijentei si oboselii nu coincide cu persoane energica si tanara din adancul sufletului. O imbunatatire a aspectul exterior dupa nastere reda femeilor increderea in fortele proprii, elimina depresia si asigura o reintegrare sociala si la locul de munca plina de succes.

Tendinta in crestere
de a apela la chirurgia estetica postpartum se datoreaza in mare parte datorita varstei la care femeile decid sa aiba copii – in jurul varstei de 30 de ani, dupa finalizarea studiilor educationale si lansarea profesionala.
Pentru a putea intelege mai bine efectele pe care le are sarcina supra organismului trebuie sa va imaginati corpul uman ca fiind constituit din material plastic (se dilata, isi altereaza forma ireversibil) spre deosebire de cauciuc (care se muleaza si revine la forma initiala) .
O problema frecventa dupa nastere se manifesta la nivel psihologic- caci datorita aspectului fizic femeile se simt urate, inutile, indezirabile, nemotivate si frustrate.
Chirurgia estetica dupa nastere nu ofera doar benefici de ordin estetic : eliminarea catorva kilograme in plus faca ca apetitul sa fie mai usor de controlat – un numar mai mic de celule adipose necesita insulina, nivelul glucozei din sange este stabilizat si apetitul se reduce.

Este foarte important ca femeile sa constientizeze faptul ca este bine sa fie focusate si asupra familiei si asupra sa. Nu este un act egoist sau zadarnic de a va ingriji si a va pune si pe dvs pe primul plan din cand in cand pentru a va simti bine in pielea dvs, pentru a va recapta respectul si increderea in sine. O perceptie pozitiva asupra propriei imagini va imbunatati si interactiunile cu cei din familie.
Care sunt avantajele și dezavantajele operațiilor estetice după naștere?

De-a lungul vieții femeile trec printr-o mulțime de schimbări, însă cea mai mare este, de departe, viața după sarcină. Deși bebelușul vine ca o binecuvântare și cele mai multe femei sunt în culmea fericirii că au devenit mămici, aspectul întregului lor corp se schimbă complet. Această schimbare atrage după sin...


Data actualizare: 09-10-2010 | creare: 18-01-2010 | Vizite: 31771
Bibliografie
Recapatarea formei corporale dupa nastere - transformarea “ noii mamici” -link:
https://www.cosmeticsurgery.com/articles/archive/an~61/

Chirurgie estetica si reconstructiva asupra organelor genitale feminine -link:
https://www.poliklinika-maletic.hr/aesthetic-operations/rp-342-t198_aesthetic-and-reconstruction-surgery-of-female-genitals.aspx

Chirurgia plastica dupa nastere -link:
https://medical.preferredconsumer.com/cosmetic_surgery/aesthetic_trends/modern_plastic_surgery.html

Chirurgia plastica estetica dupa nastere -link:
https://www.plasticsurgery4u.com/procedure_folder/after_pregnancy.html

Estetica corporala dupa sarcina si nastere -link:
https://www.pacificcenterplasticsurgery.com/pregnan.htm

Estetica dupa nastere - strategii de infrumusetare pentru noile mamici -link:
https://www.cosmeticsurgery.com/articles/archive/an~12/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!