Eructatia la bebelusi

©

Autor:

Eructatia la bebelusi
In timpul alaptarii, pe langa lapte, bebelusii inghit si aer, apoi devin balonati, iar disconfortul ii face sa fie nelinistiti si mofturosi. Daca nu sunt ajutati sa eructeze, adica sa ragaie, bebelusii scuipa, devin irascibili si gazele continua sa se acumuleze in intestine. Eliminarea aerul din stomac este una dintre cele mai simple metode de a asigura confortul sugarului.

De multe ori, bebelusii care sunt alaptati la san au nevoie sa eructeze mai putin frecvent decat cei care sunt alaptati cu biberonul. Cu cat laptele vine mai repede, cu atat bebelusul este fortat sa inghita mai mult aer. Sugarii pot controla mai bine fluxul laptelui matern, sugand dupa propriul ritm si coordonandu-si mai bine respiratia cu inghititurile. Dar chiar si sugarii alaptati la san, ocazional, trebuie sa fie ajutati sa eructeze. Pentru a scadea sansele ca bebelusul sa inghita aer in timpul alaptarii la san, mamele trebuie sa tina sugarii intr-o pozitie cat mai apropiata de cea verticala si sa se asigure ca gurita copilului este "sigilata" de san.

Atunci cand alaptati la san, puteti tine bebelusul sa eructeze de fiecare data cand schimbati sanul sau, daca sugarul are probleme de reflux gastric ori pare nelinistit, lasati-l sa eructeze la fiecare 5 minute. Daca sugarul este hranit cu biberonul, trebuie sa eructeze la fiecare 60 - 90 ml. Daca nu este suficient si bebelusul are gaze, lasati-l sa eructeze la fiecare 15 ml. In primele 6 luni, pentru a preveni ca sugarul sa scuipe lapte, il puteti tine in pozitie verticala timp de 10 - 15 minute dupa alaptare.

Parintii nu trebuie sa fie frustrati daca nu reusesc sa faca bebelusul sa eructeze. Rareori se intampla ca dupa o gustare solida bebelusul sa simta nevoia sa elibereze aerul din stomac, insa dupa o masa mai copioasa, merita efortul sa incercati ceva mai mult timp sa faceti sugarul sa ragaie. Pe masura ce bebelusii cresc si sistemul digestiv se dezvolta, eructatul nu mai este o problema atat de importanta.

Cum il ajut pe sugar sa eructeze?

Inainte de a aseza bebelusul, este necesar sa va protejati cu un prosop sau o carpa mai veche - in timp ce eructeaza, sugarul poate scuipa si cateva picaturi de lapte. Pana la varsta de 5 - 6 luni, sugarii pot scuipa de mai multe ori pe zi, lucru absolut normal, datorat imaturitatii sistemului digestiv.

Pentru a-l ajuta pe bebe sa ragaie, trebuie sa il bateti usor pe spate, sau sa il masati in zona lombara, pentru a facilita ridicarea bulelor de aer. Sa nu va fie frica de miscarile mai ferme; daca nu aplicati presiune deloc, miscarea nu are efectul dorit. Tot in acest scop, mai puteti incerca sa aplicati o usoara presiune pe stomac.

• Tineti bebelusul in pozitie verticala, sprijinit pe pieptul dumneavoastra si cu barbia pe umarul dumneavoastra; sprijiniti-i capul si spatele cu o mana, iar cu cealalta mangaiati-l pe spate.
• Tineti bebelusul in pozitie verticala, in poala sau pe genunchi, sprijinindu-i pieptul si barbia cu o mana si mangaindu-l cu cealalta pe spate.
• Puneti sugarul pe burtica, eventual peste piciorul dumneavoastra si aveti grija sa aiba capul mai sus decat restul corpului. Aplicati batai usoare pe spate.
• Daca bebelusii au gaze puteti sa le indoiti usor genunchii spre burtica, pentru a-si ajuta sa elimine aerul din intestine.
• Chiar daca sunteti ocupata, nu neglijati necesitatile sugarului - il puteti ajuta sa ragaie doar tinandu-l cu o mana pe sub brate si avand cealalta mana libera. Dezavantajul este faptul ca, daca bebelusul scuipa, resturile vor ajunge pe podea.

Parintii nu trebuie sa fie ingrijorati daca, odata cu trecerea timpului, nu vor mai reusi sa-i faca pe bebelusi sa eructeze. Asta inseamna ca sugarii au invatat sa manance fara a inghiti si aer, iar daca simt nevoia sa ragaie, o pot face si singuri, fara a scuipa.

Data actualizare: 03-04-2019 | creare: 18-11-2009 | Vizite: 70377
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: