Calvitia extinsa
Rezolvarea calvitiei extinse prin metoda implantului de par propriu
Dr. Irinel Nedelcu – Medic primar dermatolog, doctor in stiinte medicale, membru al comitetului director al Societatii Romane de Dermatologie, Vicepresedinte al Societatii Romane de Lasere in Medicina si Chirurgie, Membru al Societatii Internationale de Restaurare Chirurgicala a Parului, Membru al Academiei Europene de Dermato-venerologie, Membru al Academiei Americane de Dermatologie, cu multiple lucrari sustinute si publicate in domeniul afectiunilor parului si implant. Din 1997 Conducatorul primei clinici de tricologie si implant de par propriu din Romania. Din 2003 Experienta in tratamente Laser si IPL, cu rezultate remarcabile publicate si apreciate la conferinte de specialitate.
Calvitia este forma avansata a alopeciei androgenetice, al carei termen generic este cel de chelie. Prin alopecie intelegem scaderea densitatii sau absenta foliculilor pilosi intr-o zona in care, fiziologic, acestia ar trebui sa existe.
Desi la specia umana parul nu are o functie esentiala, importanta sa din punct de vedere social face ca medicina sa acorde o importanta aparte tulburarilor aparute in cresterea si dezvoltarea firelor de par.
Din dermatologie se desprinde tricologia, ramura care studiaza si abordeaza exclusiv fiziologia si patologia firului de par.
Alopeciile sunt clasificate din punct de vedere clinic si histopatologic in alopecii necicatriciale si alopecii cicatriciale.
Alopecia androgenetica este cea mai frecventa forma de alopecie, care afecteaza in diverse grade jumatate din populatia masculina, dar si populatia feminina, in proportie de 10-20%.
La barbat alopecia androgenetica este forma de alopecie necicatriciala conditionata genetic si determinata in primul rand de activitatea exagerata a enzimei 5 alfa reductaza, care transforma testosteronul circulant in 5 alfa dihidrotestosteron.
Acesta, in exces, scurteaza ciclul de crestere a parului de la ani pana la luni. In timp se epuizeaza capacitatea de regenerare a foliculiilor pilosi aparand aspectul tipic de fire in regresie, mai subtiri si mai decolorate. In afara acestui mecanism mai sunt descrise tulburari de tipul cresterii rezistentei la insulina, alterarea stimularii celulelor stem pilare, degenerarea fibroasa a foliculului pilos. In lipsa tratamentului adecvat apare rarirea parului si chiar dezvoltarea calvitiei. In cazul acestei alopecii tratamentul este clar, necesitand blocante ale 5 a reductazei, ramanand ca medicul sa diagnosticheze afectiunile asociate care agraveaza evolutia si modifica raspunsul la tratament. Consideram ca in prezent nu exista un tratament universal valabil, dimpotriva, acesta trebuie personalizat fiecarui pacient.
Pana la dezvoltarea tehnicii de producere a foliculilor pilosi „de cultura”, cu obtinerea unor foliculi normali si viabili, singura metoda existenta pentru recuperarea podoabei capilare este implantul de par propriu.
Pentru a citi articolul integral, accesati: http://www.egoclinic.ro/calvitia-extinsa/