Durerea de picioare
Nu de puține ori auzim în jurul nostru persoane de diferite vârste care se confruntă cu dureri la nivelul picioarelor. Fie că sunt de intensitate mică sau crescută, la un singur picior sau la ambele, durerea de picioare poate crea un disconfort, îndemnând persoanele afectate să încerce multe metode de ameliorare a durerii, unele fără rezultate.
De ce apare durerea de picioare?
Principalele cauze ale durerii pot fi împărțite în cauze neurologice și non-neurologice.
Cauzele neurologice sunt:
1. Neuropatia tibială
Nervul tibial provine din nervul sciatic și este răspunzător de activitatea contractilă a unor grupe musculare. La nivelul piciorului acesta se împarte în două ramuri principale: nervul plantar medial și nervul plantar lateral.
Afectarea acestui nerv poartă denumirea de sindromul tunelului tarsian, reprezentând compresia locală a nervului la nivelul maleolei interne a tibiei.
Frecvent, pacienții acuză amorțeli la nivelul piciorului, furnicături, senzație de arsură, crampe musculare sau parestezii la nivelul tălpii. Tulburările de sensibilitate se regăsesc cel mai frecvent la nivelul tălpii și al degetelor piciorului afectat.
2. Neuropatia fibulară
Asemănător nervului tibial, nervul fibular provine din nervul sciatic, de la nivelul genunchiului și străbate un traiect posterior și lateral, divizându-se într-o ramură superficială și una profundă.
Prin compresia acestui nerv se produce sindromul de tunel tarsian anterior, cel mai frecvent fiind comprimată ramura profundă a nervului. Traumatismele locale, fracturile fibulare, inflamațiile, scăderea rapidă în greutate sau pierderea masei musculare, intervențiile chirurgicale (artroscopia de genunchi), precum și poziția „picior peste picior” și utilizarea încălțămintei prea strâmte au fost incriminate pentru producerea acestei afecțiuni.
Clinic, pacientul prezintă parestezii în primul spațiu interdigital, dureri la nivelul piciorului și a gleznei.
3. Afectarea nervului sural
Deși este considerată o afecțiune destul de rară, aceasta este posibilă în urma traumatismelor, fracturilor locale, compresiunilor locale prin benzi fibrotice sau utilizarea încâlțămintei prea strâmte.
Durerea și paresteziile sunt cele mai frecvente simptome, întâlnite la nivelul marginii laterale a gleznei, la nivelul calcaneului și al spațiului V metatarsian.
4. Afectarea nervului safen
Neuropatia safenă este rară la nivelul gleznei sau al piciorului. Cu toate acestea, pacienții au parestezii și senzații de durere la nivelul feței interne și anterioare a gleznei.
Nervul safen poate fi comprimat prin traumatisme locale sau în cursul unor intervenții chirurgicale.
5. Radiculopatia lombosacrată
Caracteristica esențială este afectarea unilaterală, studiile asupra conducerii nervoase au rezultate normale. Afectarea rădăcinilor nervoase ale L5, S1 și S2 are loc în formele avansate. Examinarea electromiografică constată afectarea a cel puțin doi mușchi inervați de același nerv.
6. Neuropatia periferică
Cel mai frecvent afectarea este la nivelul ambelor picioare, simetrică și dependentă de lungime. Studiile de conducere nervoasă pot preciza cauza axonală sau demielinizantă, facilitând diagnosticul diferențial al afecțiunii. Astfel, într-un proces axonal, electromiografia poate obiectiva prezența activității musculare spontane și modificările structurale de la nivelul sarcomerelor mușchilor distali ai piciorului.
7. Neurom Morton
Sub această denumire se regăsește neuropatia nervului interdigial. Aceasta apare frecvent în spațiul III interdigital și doar ocazional în spațiul II sau IV.
Afecțiunea este caracterizată prin modificări degenerative, pacienții acuzând senzații de furnicături, de arsură, uneori chiar dureri. Simptomele pot fi adesea agravate în timpul activității fizice și pot fi reproduse în timpul palpării zonei afectate (1).
Cauze non-neurologice
Spre deosebire de cauzele neurologice, posibilele cauze non-neurologice nu produc parestezii sau pierderi ale sensibilității. De asemenea rezultatele studiului electrodiagnostic vor fi normale în aceste situații.
Din această categorie fac parte:
- a. Boala Raynaud – se caracterizează prin limitarea fluxului de sânge către anumite segmente ale corpului. Pacienții își pot simți degetele de la picioare reci și amorțite. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru dilatarea vaselor sanguine (blocante ale canalelor de calciu sau vasodilatatoare) pentru a restabili circulația la nivelul segmentelor afectate (2).
- b. Fracturile de stres reprezintă apariția unor fisuri mici la nivelul unui os. Adesea sunt cauzate de aplicarea unei forțe în mod repetat la nivelul acelui os (sărituri sau alergat), deși au fost identificate cazuri de fracturi de stres la persoanele cu osteoporoză. Poate fi utilă folosirea compreselor reci locale, menținerea piciorului în repaus și în cazuri rare se indică intervenția chirurgicală (3).
- c. Guta – caracteristice acestei afecțiuni sunt atacurile acute de gută, manifestate prin senzații de arsură la nivelul degetului mare, roșeață și limitarea mobilității articulației. Pentru a reduce durerea cauzată de gută, medicul vă poate recomanda antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi sau colchicină (4).
- d. Tendinita achiliană – afecțiunea este în cele mai multe cazuri declanșată de utilizarea în exces a tendonului lui Achille. Sporturile precum alergatul, tenisul sau baschetul pot fi adesea o cauză a acestei afecțiuni (5).
- e. Osteomielita – termenul descrie o infecție la nivelul unui os. Infecțiile pot fi dobândite prin pasajul sanguin al bacteriei sau de la o infecție a țesuturilor din jur. Printre cele mai tipice manifestări se numără febra, durerea locală, înroșirea și umflarea zonei afectate. Cel mai frecvent este necesară intervenția chirurgicală (6).
- f. Osteoartrita – este o afecțiune ce apare atunci când cartilajele care învelesc două capete osoase se uzează. Spre deosebire de alte forme de artrită, osteoartrita se remarcă prin tabloul său clinic, cuprinzând durere locală, rigiditatea articulației, umflarea zonei afectate și prezența pintenilor osoși evidențiați pe radiografie. Deși nu poate fi tratată, se pot recomanda medicamente precum acetaminofen sau antiinflamatoare nesteroidiene (7).
- g. Boala Paget – de multe ori este asimptomatică, însă poate debuta prin dureri osoase la nivelul picioarelor. Prin afectarea oaselor picioarelor, această afecțiune poate provoca modificări la articulațiile bazinului și se poate complica cu osteoartrită la nivelul șoldului. Tratamentul utilizat pentru această afecțiune constă în administrarea de bifosfonați (8).
Tipuri de durere de picioare
1. Afectarea tendoanelor - manifestată prin tendinită și tendinoză. Tendinita este inflamația tendoanelor (țesutul ce conectează mușchiul la os). Tendinoza implică prezența unor microcalculi în structura tendonului. Afectarea tendoanelor este cauzată de efortul fizic excesiv.
2. Entorse – reprezentate de întinderea sau ruptura unor ligamente în urma expunerii lor la o tensiune prea mare.
3. Fracturile – în general apărute după un traumatism.
4. Infecțiile – atât infecțiile pielii cât și cele ale părților moi se pot extinde până la oase în lipsa tratamentului.
5. Diabetul – este o afecțiune metabolică cu un risc major pentru apariția ulcerațiilor la nivelul picioarelor.
6. Calusuri la nivelul degetelor – sunt straturi de piele îngroșate ce pot genera durere. Cauza cea mai frecventă este reprezentată de folosirea încălțămintei nepotrivite.
7. Bursita degetului mare de la picior – reprezintă inflamația săculeților cu lichid de la nivelul articulațiilor.
8. Unghia încarnată – frecvent apare la degetul mare, fiind cauzată de încălțămintea prea strâmtă care realizează o presiune prea mare la nivelul degetului. Pentru tratament se indică respectarea condițiilor de igienă locală, tăierea regulată a unghiilor, iar uneori este necesară îndepărtarea parțială a unghiei.
9. Sesamoidita – reprezintă afectarea oaselor mici de la nivelul piciorului, manifestată prin inflamarea acestor structuri. Frecvența acestei afecțiuni este crescută la dansatori.
10. Metatarsalgia – această afecțiune este incriminată atunci când cauza durerii nu poate fi stabilită cu exactitate. Cel mai frecvent se manifestă prin dureri înțepătoare la nivelul tălpii, în spatele degetelor. Durerea este agravată de exercițiile fizice care implică efort în exces precum alergatul și este ameliorată în repaus. Poate fi tratată prin repaus sau aplicarea de tampoane metatarsiene, iar atunci când durerea nu se remite, poate fi recomandată intervenția chirurgicală pentru realinierea oaselor metatarsiene.
11. Pronația excesivă – mișcarea de pronație permite piciorului să amortizeze șocul. Partea externă a piciorului se ridică și consecutiv tracționează și fascia.
12. Dureri la nivelul călcâielor – poate surveni atât pe fața anterioară a osului cât și pe cea posterioară, manifestându-se prin dureri în timpul mersului (9).
Poate fi tratată acasă durerea de picioare?
Unele forme de durere pot fi tratate acasă, senzațiile dureroase fiind frecvent ameliorate. În cazul în care nu există alte afecțiuni cunoscute ale picioarelor, pielea nu prezintă leziuni și durerea s-a instalat recent, se recomandă folosirea unor comprese reci sau pungi cu gheață timp de 15-20 de minute, de mai multe ori pe zi. Totodată, piciorul afectat trebuie ținut în repaus. Medicii recomandă evitarea activităților fizice care ar putea accentua durerea și menținerea unei poziții de repaus pentru o vindecare eficientă și rapidă.
Folosirea gelurilor anti-inflamatorii este de ajutor pentru a reduce durerea (10) (11).
Când ar trebui să mergem la doctor?
Marea majoritate a durerilor de picioare pot fi rezolvate acasă, aplicând comprese reci și ținând piciorul în repaus. Cu toate acestea fie că este vorba despre o durere acută sau una cronică (peste trei luni), unele situații particulare îndeamnă pacientul să se prezinte la medic pentru o evaluare de specialitate.
Ar trebui programată o consultație medicală atunci când:
- Durerea este persistentă și nu cedează la compresele reci sau geluri antiinflamatoare;
- Piciorul este umflat și nu se ameliorează în 3-4 zile;
- Afectarea piciorului este însoțită de alte semne de infecție (febră >37, 8 C, roșeață locală) ;
- Durerea persistă de peste trei luni;
- Durerea apare la o persoană deja diagnosticată cu: afecțiuni reumatoide, slerodermie sau Diabet;
- Picioarele sunt reci și greu de mobilizat;
- Apar ulcerații sau leziuni la nivelul picioarelor;
- Culoarea pielii se modifică (10) (11).
Ce pot face pentru a evita reapariția durerii de picioare?
Pentru a evita reapariția unei dureri acute medicii pot recomanda efectuarea unor exerciții fizice timp de 4-6 săptămâni.
1. Întinderea fasciei plantare din șezut
Pacientul va sta așezat pe scaun sau la marginea patului. Va ridica piciorul afectat deasupra genunchiului de partea opusă. Cu mâna va prinde degetele de la picioare și va efectua o mișcare de tragere ale acestora către propriul corp timp de 15-20 de secunde. Se va repeta de trei ori.
2. Întinderea fasciei plantare
Pacientul va așeza piciorul pe un obiect rotund (de ex. un sucitor) și va executa mișcări de rotire în toate direcțiile timp de câteva minute. Se va repeta de trei ori pe zi.
3. Împingeri la perete
Pacientul se va sprijini cu mâinile de un perete, iar picioarele vor fi așezate unul în fața celuilalt. Piciorul din față va fi așezat la aproximativ 30 de cm de perete, genunchiul va fi îndoit, iar genunchiul din spate va fi drept. Va îndoi genunchiul din față către perete până piciorul din spate va fi în tensiune. Se va repeta de zece ori.
4. Ridicarea prosopului
Pacientul va sta așezat pe scaun sau la marginea patului. Va așeza în fața lui pe podea un prosop. Menținând călcâiul lipit de podea va prinde prosopul apucându-l cu degetele de la picioare. Se va repeta de zece ori.
5. Întinderea tendonului lui Achille
Pacientul va fi așezat în șezut și va menține genunchiul drept. Va pune un prosop la nivelul degetelor de la picioare și va executa mișcări de tragere către propriul corp. Se va repeta de trei ori la fiecare picior.
Tratament
Pentru a evita durerile se recomandă respectarea unor reguli de bază în îngrijirea picioarelor, implicând îngrijirea unghiilor și a pielii, precum și folosirea regulată a unei creme pentru picioare. De asemenea, se recomandă utilizarea încălțămintei comode pentru a evita disconfortul din timpul zilei.
Atunci când durerile apar la o persoană cu afecțiuni reumatice, se impun măsuri suplimentare de îngrijire:
- folosirea alcoolului sanitar este indicată atunci când pielea degetelor devine albă și capătă un aspect aspru;
- pielea uscată poate fi masată cu creme speciale cu concentrație de uree 100%;
- orice leziune trebuie pansată și evaluată medical dacă nu se vindecă în trei zile;
- îngrijirea strică a unghiilor pentru a evita infecțiile fungice. Pot fi aplicate geluri antifungice;
- efectuarea controalelor medicale regulate.
Tratamentele medicale variază în funcție de cauza durerii și severitatea acesteia. Schemele terapeutice includ:
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene aplicate local (Sindolor Gel) sau oral;
- injecții cu steroizi în cazul în care există un tendon inflamat, fasceită plantară sau bursită;
- medicamente modificatoare de boală (DMARDs) recomandate de către medicul reumatolog doar în cazurile atent selectate de artrite inflamatorii și urmând o schemă de tratament strictă;
- terapia biologică poate fi administrată în cazurile de artrită inflamatorie fără răspuns la tratamentul cu medicamente modificatoare de boală.
Intervențiile chirurgicale pot fi recomandată pentru refacerea structurilor piciorului sau în cazurile în care tratamentul medicamentos nu este eficient. Cazurile de neurom sau nodul reumatoid necesită intervenție chirurgicală (12).
2. Raynaud’s disease, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/raynauds-disease/symptoms-causes/syc-20363571
3. Stress fractures, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stress-fractures/symptoms-causes/syc-20354057
4. Gout, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897
5. Achilles tendinitis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/achilles-tendinitis/symptoms-causes/syc-20369020
6. Osteomyelitis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteomyelitis/symptoms-causes/syc-20375913
7. Osteoarthritis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925
8. Paget`s disease of bone, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pagets-disease-of-bone/symptoms-causes/syc-20350811
9. Types of Foot Pain, link: https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=20333
10. Foot Pain and Problems, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/foot-pain-and-problems
11. Foot Pain, link: https://www.mayoclinic.org/symptoms/foot-pain/basics/when-to-see-doctor/sym-20050792
12. Do your feet hurt, link: https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-03-2013/feet-hurt-symptoms-causes-treatments.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dureri de tibii dupa efort fizic (fotbal)
- Dureri picioare noaptea
- Proteza sold, dureri si amorteli picioare
- Laba piciorului umflata - nedureros
- Lovitura la picior
- Durere la piciorul drept
- Probleme cu picioarele...
- Durere groaznică de picioare in timp ce merg, mîinile f amorțite si nu le pot folosi
- Infarct medular in 2022
- Dureri de coloana si picioare