Durerea de cap din sinuzită (cefaleea sinusală)
Autor: Vasiliu Alina
Sinusurile sunt cavități (spații) pline de aer, situate în frunte, pomeți și în spatele podului nasului. Sinusurile produc un mucus care se scurge din canalele nasului.
Când un sinus se inflamează, de obicei ca urmare a unei reacții alergice, a unei infecții sau a unei tumori, inflamația împiedică scurgerea mucusului și provoacă o durere similară cu cea a unei dureri de cap.
Simptome
Durerile de cap sinusale pot provoca o durere profundă și constantă în pomeți, frunte sau puntea nasului. Durerea se înrăutățește de obicei odată cu încordarea sau mișcarea bruscă a capului și cu alte simptome ale sinusului, cum ar fi secreția nazală, senzația de plenitudine în urechi, febră și umflare facială.
O durere de cap sinusală poate afecta una sau ambele părți ale feței. Durerile de cap sinusale sunt de obicei cauzate de o infecție, cum ar fi sinuzita. O persoană care dezvoltă sinuzită poate avea alte simptome, inclusiv:
- febră;
- un nas înfundat;
- un simț al mirosului diminuat;
- mucus verde sau galben atunci când o persoană își sufla nasul.
Diferența dintre migrene și durerea de cap sinusală
Migrenele și durerile de cap cauzate de sinuzită sunt ușor de confundat, deoarece simptomele celor două tipuri de dureri de cap se pot suprapune.
O durere de cap sinusală și o migrenă au câteva simptome în comun, printre care:
- presiune la nivelul feței și al frunții;
- durere care se agravează atunci când miști capul;
- un nas înfundat.
Un studiu amplu intitulat American Migraine Study II, a arătat că multe persoane care au fost diagnosticate cu migrenă – 90% - au considerat că au, de fapt dureri de cap sinusale. (1)
O persoană care are o migrenă prezintă și alte simptome care nu apar în cazul durerilor de cap sinusale. Acestea includ:
- sensibilitate la lumină;
- greaţă;
- o durere de cap pulsantă.
În absența febrei sau a modificării mirosului este posibil să suferi de o simplă migrenă.
Alergiile provoacă dureri de cap?
Este o concepție greșită că alergiile provoacă dureri de cap. Cu toate acestea, alergiile pot provoca congestii sinusale, ceea ce poate duce la dureri de cap. Dacă ai alergii, tratamentul pentru alergia de care suferi, nu vă va reduce durerile de cap. Cele două afecțiuni au nevoie de tratament separat. (2)
Tratament
Dacă o durere de cap sinusală nu provoacă prea multă durere, o persoană poate fi capabilă să se trateze la domiciliu. Este recomandată odihna, consumul de multe lichide și administrarea de calmante.
Cu toate acestea, oricine se confruntă cu dureri severe cauzate de o durere de cap a sinusului ar trebui să consulte un medic. De asemenea, o persoană poate solicita îngrijire medicală dacă:
- durerea se agravează;
- simptomele nu se ameliorează după o săptămână;
- calmantele nu ajută;
Pentru o durere de cap cauzată de sinuzită, un medic poate prescrie decongestionante sau antibiotice.
O durere de cap sinusală cauzată de o alergie va fi de obicei tratată cu un spray nazal care conține antihistaminice sau steroizi.
Dacă o persoană are în mod repetat o durere de cap a sinusului sau are sinuzită timp de 3 luni, este necesar un consult la nivelul urechii, nasului și gâtului.
Unele persoane pot necesita o intervenție chirurgicală pentru lărgirea sinusurilor. Procedura poate implica eliminarea unei cantități mici de țesut din sinusuri sau implantarea unui dispozitiv de balon minuscul în interiorul sinusurilor pentru a lărgi pasajele sinusale.
Remedii naturale
Dacă ai o durere de cap sinusală, reducerea congestiei te poate ajuta. Încercă să folosești un umidificator sau să apelezi la irigarea sinusurilor cu o soluție salină pentru a curăța zona. Începe prin a fierbe puțină apă, pe care o lași la răcit și în care dizolvi 1 linguriță de sare și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Toarnă o cantitate mică de soluție în palme și clătește nasul până când simți că este desfundat.
Respirația în aburi poate ajuta și ea. Aplicarea unei cârpe umede și caldă pe zona sinusurilor poate favoriza drenajul și ameliorarea presiunii.
De asemenea, poți încerca drenarea sinusurilor apăsând ușor pe punctele de presiune ale sinusului. Începe cu zona de la puntea nasului, dintre ochi, și aplică presiune continuă timp de aproximativ un minut. Această metodă poate slăbi blocajul cauzat de mucusul prins în sinusurile tale.
Pentru a promova drenajul, apasă ușor pe ambele părți ale nasului, în același timp, înclinând capul înainte și, mai apoi, suflă-ți nasul.
Tratamente alternative
Există și tratamente alternative care pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap ale sinusului. Un articol publicat în Alternative Medicine Review sugerează că bromelina, un amestec de enzime găsite în sucul de ananas, poate subția secrețiile nazale. (3)
Sinuzita este o cauză principală a durerii de cap a sinusului. Unele forme ale afecțiunii pot fi severe dacă nu sunt tratate, ca urmare a faptului că sinusurile sunt aproape de creier și orice infecție ar putea trece la sistemul nervos central.
Dacă o durere de cap a sinusului nu se îmbunătățește într-o săptămână este indicat să soliciți un consult medical. Durerile de cap sinusale nu sunt de obicei grave și pot fi tratate adesea acasă.
2. What to do about a sinus headache. Url:https://www.medicalnewstoday.com/articles/321012.php
3. Natural Treatment of Chronic Rhinosinusitis. Url: https://www.altmedrev.com/archive/publications/11/3/196.pdf
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sinuzita si uveita - sfaturi
- Pansinuzita
- Sinuzita de vreun an
- Horcaiala? traheita?
- Rino-sinuzita
- Rinita, sinuzita cronica
- SInuzita frontala?
- Sinuzita maxilara si frontala cronica
- Dureri in zona frontala
- Sinuzita cred.