Durere de plămâni - ce trebuie să știi
Autor: Teodorescu Mihai
Termenul „durere de plămâni”, folosit adesea în mod eronat, descrie durerea resimțită în regiunea toracică, care nu are însă legătură cu funcționarea plămânilor. Plămânii, la fel ca alte organele interne, precum rinichii, ficatul, splina sau creierul, posedă un număr extrem de redus sau nu posedă deloc receptori pentru durere. Din acest motiv, majoritatea organelor interne nu dor. În schimb, disconfortul dureros de la nivelul toracelui poate proveni de la terminațiile nervoase aflate în apropierea plămânilor, în mușchi sau articulații, care pot fi afectate de o boală pulmonară. Foarte multe dintre afecțiunile pulmonare, inclusiv cancerul pulmonar, pot fi asimptomatice în fazele incipiente. Durerea apare, chiar și în cazul bolilor grave de plămâni, doar în momentul în care structurile adiacente sunt afectate. (1, 2)
Durere de plămâni - cauze
Există multiple motive pentru care o persoană poate simți dureri de plămâni, în majoritatea cazurilor plămânii nefiind însă cauza reală a problemelor. Problemele pulmonare care pot determina dureri de plămâni sunt:
Astmul bronșic
Afecțiune cronică care determină inflamații ale căilor respiratorii și iritabilitate pulmonară, astmul poate crește predispoziția la dureri toracice, deoarece este adesea asociat cu tuse cronică și respirație șuierătoare, simptome care pot provoca senzații de construcție la nivelul pieptului. Atacul de Astm, ce descrie înrăutățirea bruscă a simptomelor de astm, poate fi semnalat de o durere toracică. (1, 3, 4, 5)
Infecții
Infecția pulmonară, cât și infecțiile căilor respiratorii, pot fi însoțite de tuse seacă, adesea o cauză a durerilor toracice. Infecțiile pulmonare care pot provoca dureri de plămâni sunt pneumonia, tuberculoza, actinomicoza pulmonară, histoplasmoza sau blastomicoza. (1, 3, 4)
Embolia pulmonară
Embolia pulmonară, ce reprezintă blocarea bruscă a unei artere pulmonare cu un cheag de sânge provenit din venele cu tromboză de la membrele inferioare, determină o durere intensă în regiunea toracică, care tinde să se agraveze la respirație. Embolia pulmonară reprezintă o urgență medicală și poate să se manifeste inclusiv prin tuse, dificultăți de respirație, ritm cardiac rapid și sensibilitate, căldură sau umflături ale gambei. (1, 3, 6)
Pleurita
Inflamație a țesuturilor care acoperă plămânii (pleura), pleurita se manifestă prin dureri ascuțite de plămâni ce se accentuează în timpul respirației profunde. Pleurita (sau pleurezia uscată) este adesea o consecință a infecțiilor virale sau bacteriene ale plămânului. De asemenea, pleurita poate să apară și din cauza unor afecțiuni autoimune, precum lupusul eritematos sistemic și artrita reumatoidă. (1, 3)
Pneumotorax
Un pneumotorax (plămânul prăbușit) definește prezența aerului în spațiul pleural. Pneumotoraxul poate provoca durere, de obicei o durere bruscă ascuțită a pieptului pe partea afectată, însoțită de dificultăți de respirație. Pneumotoraxul poate apărea fără un motiv aparent, la persoane fără boli pulmonare sau ca urmare a unei boli pulmonare. În lipsa unui tratament, pneumotoraxul se poate complica, ajungându-se la insuficiență respiratorie și într-un final la stop cardiorespirator.
Cancer
Cancerele, inclusiv cancerul pulmonar și mezoteliomul (cancer care implică căptușeala plămânilor) pot provoca durere. Tumorile pulmonare cauzează adesea dureri unilaterale, pe aceeași partea pe care este localizat cancerul. Tumorile canceroase pot fi asociate cu alte simptome comune bolilor pulmonare, precum hemoptizie (tuse cu sânge), tuse cronică, dificultăți de respirație sau senzație de oboseală. (1, 3, 4)
Alte cauze ale durerilor toracice:
- fibromialgia și condițiile autoimune (determină apariția durerilor musculare toracice, ce pot fi interpretate ca provenind din plămâni);
- refluxul gastro-esofagian (durerea poate fi una intensă și poate dura suficient de mult astfel încât să fie confundată cu durerea apărută în timpul unui atac de cord);
- costocondrita (inflamație a cartilajului care unește coastele cu sternul, ce se manifestă prin dureri similare celor apărute în timpul unui atac de cord. Durerile pot fi intense sau ușoare, preponderent în regiunea toracică anterioară, amplificate în momentul aplicării de presiune externă);
- o afecțiune cardiacă subiacentă, în special angina (durerea toracică cauzată de boala coronariană), disecție aortică (provoacă dureri bruște și severe de piept și spate), pericardită (inflamația sacului care înconjoară inima, ce poate provoca dureri toracice ascuțite sau înjunghiate, care se agravează la respirație sau tuse) sau atac de cord. (1, 3, 4, 7)
Când este necesară prezența la medic?
Deși există numeroase condiții medicale ușoare care pot fi cauza durerilor, un disconfort toracic poate avea și cauze grave, cu potențial fatal. Sunați imediat la numărul de urgență și solicitați asistență medicală imediată dacă aveți dureri toracice severe și/sau prelungite, dacă durerea iradiază în spate, gât, maxilar, umeri sau brațul stâng sau dacă durerea este asociată cu simptome precum:
- presiune, plenitudine sau strângere în piept;
- transpirații, amețeli, greață, dificultăți de respirație sau slăbiciune.
De asemenea, trebuie să vă adresați medicului dacă durerea de plămâni se amplifică în timpul respirației profunde, la tuse sau râs. (1, 3, 4)
Ce teste pot fi necesare pentru diagnostic?
Pacienții care se prezintă la medic cu dureri în zona plămânilor vor avea nevoie, în majoritatea cazurilor, de teste de imagistică, pentru un diagnostic precis. Ceea ce trebuie să știi este că, înainte de a stabili care sunt testele necesare, medicul curant va solicita informații cu privire la istoricul medical și istoricul durerii de plămâni. De asemenea, medicul va realiza o evaluare clinică, ce va include auscultația realizată cu stetoscopul și palparea regiunilor dureroase. În funcție de rezultatele de la examinările fizice, pot fi necesare, în continuare:
- teste de sânge (pentru a căuta dovezi pentru o inflamație, infecție sau afecțiuni autoimune, dar și pentru a exclude atacul de cord);
- radiografie toracică (pentru a căuta semne de infecție și pentru a identifica potențialele anomalii legate de plămâni);
- ecocardiogramă (pentru a evalua valvele cardiace și pentru a detecta leziunile cardiace sau pentru a căuta lichid în jurul inimii);
- bronhoscopia (pentru diagnosticarea afecțiunilor căilor respiratorii);
- lavaj bronhoalveolar (pentru depistarea bolilor pulmonare, inclusiv a carcinomatozei pulmonare);
- oximetrie (pentru diagnosticarea unor boli ce afectează capacitatea pulmonară);
- spirometria (pentru diagnosticarea astmului și a BPOC).
În cazul durerilor de plămâni apărute brusc, cât și în cazul pacienților care se prezintă în regim de urgență la spital, evaluarea va începe evaluarea cu o electrocardiogramă, pentru a exclude o eventuală patologie cardiacă. Alte teste ar putea include:
- imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografia computerizată (CT), care vin să completeze radiografia toracică și care pot oferi informații suplimentare pentru diagnostic;
- citologia sputei și probe de țesut (biopsie), pentru a releva prezența celulelor canceroase pulmonare, la pacienții suspecți de cancer pulmonar. (1, 3, 4, 8, 9)
(2) What Causes Lung Pain in the Back? link: https://www.roswellpark.org/cancertalk/202007/what-causes-lung-pain-back
(3) What does it mean when your left lung hurts? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321183#potential-causes
(4) What's Causing My Left Lung Pain? link: https://www.healthline.com/health/left-lung-pain
(5) Asthma, link: https://www.nhs.uk/conditions/asthma
(6) Embolia pulmonara, link: http://www.chirurgievasculara.ro/embolia-pulmonara.php
(7) Costochondritis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/costochondritis/symptoms-causes/syc-20371175
(8) Lung cancer, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/diagnosis-treatment/drc-20374627
(9) Interstitial lung disease, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/interstitial-lung-disease/diagnosis-treatment/drc-20353113
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Durere în piept
- Durere toracica asociata cu respiratia
- Durere în piept apărută la efort (durerea toracică de efort)
- Durere toracică (în piept) în partea dreaptă
- Durere în piept în partea stângă (durerea toracică sângă)
- Durere toracică centrală (în piept, retrosternal, precordial)
- Durere toracică (în piept) cu iradiere în brațul stâng
- Înțepături în piept
- Durerea pleuro-pulmonară - caracteristici, diagnostic diferențial și tratament
- Durerea toracală - durere de spate în zona coastelor
- Durere toracica
- Dureri de spate și piept
- Durere torace la palpare
- Nevralgie intercostala sau altceva??
- Ajutor ! Discofort piept de lunga durata ( nevralgie intercostala ) ?
- Deranj plamani
- Durere toracica
- Durere toracica
- Nevralgie intercostala sau fisura costala?
- Sunt foarte speriat, oare e cancer pulmonar ?