SECRETUL CUPLURILOR FERICITE
1.Cum să păstrezi sănătoasă relația de cuplu?
Comunicarea este cheia în a menține relația de cuplu sănătoasă. Cuplurile care au o relație constructivă mențin constant un timp pe care îl alocă exclusiv relației. În afara subiectelor de tip parenting sau organizarea casei, încercați să vă acordați timp pentru a discuta și aprofunda subiecte personale care să vă ajute să vă conectați pe termen lung. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui evitate subiectele dificile deoarece astfel, și-ar face loc apariția resentimentelor. Dezacordul din cadrul cuplului este normal să apară, având în vedere că fiecare individ are particularitățile sale unice, la care ma pui și modul în care au fost crescuți sau mediul din care provin. Însă ce este cu adevarat important atunci când dezacordul apare, este stilul de comunicare pe care cuplul l-a format. Cuplurile care au un comportament distructiv atunci când aduc argumente, de genul țipatului, bruscarea, critica, jignirea sunt mai predispuse în a destabiliza statutul cuplului, în loc să aibă o ceartă constructivă care să întărească relația. Întotdeauna încurajez negocierea în cadrul cuplului până se ajunge la un numitor comun.
Exemple de strategii constructive în a rezolva situațiile conflictuale includ acordarea atenției și punerea accentului pe ceea ce partenerul/partenera simte, ascultarea activă a argumentelor celuilalt, rezolvarea conflictelor atunci când acestea sunt „calde”, evitarea discuției dacă sunteți cuprinși de mânie și reluarea acesteia atunci când sunteți calmi. Dragostea nu este despre a vă ține de mână atunci când totul merge bine, ci despre a avea multe neînțelegeri și totuși să nu vă dați drumul mâinilor.
A nu uita să vă faceți partenerul/partenera să râdă. Mereu!
2.Menținerea Interesului față de partener/parteneră
Se spune că este mai ușor să previii decât să tratezi. Comunicarea este piesa de rezistență a unei relații sănătoase, dar atunci când vine vorba de creșterea copiilor, cariere și alte activități exterioare este dificil să găsești timp pentru conectarea emoțională cu partenera/partenerul.
Fiecare relație are suișuri și coborâșuri, iar unele subiecte precum finanțele sau parenting-ul par că ating cote maxime în topul neînțelegerilor. Pentru a menține „lucrurile” interesante, unele cupluri stabilesc o ieșire a lor în fiecare săptămână, dar chiar și aceste întâlniri pot deveni plictisitoare dacă se merge doar la film sau la același restaurant. Se recomandă ieșirea din rutină și experimentarea unor activități noi, grija pentru intimitate și mai ales pentru împlinirea nevoilor emoționale și psihice ale partenerei/partenerului.
3.Când este recomandat ca un cuplu să ceară ajutor specializat?
Primul semn al unei probleme în cuplu este repetarea aceluiași scenariu de ceartă fără a ajunge la o rezolvare satisfăcătoare pentru ambele părți. În astfel de situații, psihologul poate ajuta cuplul aflat în impas, ajutându-i pe parteneri să-și îmbunătățească comunicarea și să găsească împreună cu aceștia modalități sănătoase de rezolvare a conflictelor. Nu trebuie să aștepți până când relația este deteriorată. Cercetările arată că acele cupluri care au raportat plictiseală maritală în primii 7 ani de căsătorie, au devenit și mai puțini satisfăcuți de relație în următorii 5 ani. Consilierea maritală este benefică deoarece ajută la îmbunătățirea comunicării eficiente, învățarea ascultării active și propulsează cuplul să găsească noi modalități de rezolvare a conflictelor, reducând astfel riscul de divorț.
Psihoterapeut de familie, cuplu și copil,
Veronica Bayrakcioglu