Reumatologie în Oradea
Terapia cu PRP
PRP reprezinta plasma imbogatita cu trombocite. Plasma reprezinta aspectul lichid al sangelui care contine toate elementele celulare cum sunt celulele albe sau rosii, dar si trombocitele. In termeni simpli, trombocitele reprezinta 10% din componentele celulare ale sangelui. In PRP, concentratia de trombocite este de 90%. De aceea, prin definitie PRP inseamna plasma imbogatita cu trombocite.
Cum se obtine PRP?
In 15 minute, printr-un procedeu simplu de recoltare-centrifugare a sangelui pacientului, se obtine plasma cu o cantitate de trombocite de pana la 9X mai mare fata de valoarea normala in sange.
Ce reprezinta terapia cu PRP?
Este un tratament non-chirurgical de vindecare, folosita in foarte multe domenii, inclusiv in ortopedie si in medicica sportiva. Practic PRP este injectata in regiunea afectata pentru a stimula si a spori procesul de vindecare. PRP este sângele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce mega doze de „ingredientele” necesare procesului de vindecare care sunt stocate în trombocitele noastre. Infiltratia cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite) actioneaza conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentratia foarte mare de trombocite, care odata injectate elibereaza factori de crestere, ce initiaza si amplifica procesul de vindecare.
Ce afectiuni pot fi tratate cu PRP?
Conform studiilor actuale, leziunile partilor moi si leziunile de cartilaj sunt receptive la tratamentul cu PRP. Aceste afectiuni sunt: tendinitele (epicondilita, tendinita plantara, achileana, rotuliana, etc), rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare, leziuni de cartilaj (artroza).
Este indicata in toate stadiile de artroza, in special dupa artroscopia necesara tratarii leziunilor degenerative de menisc, sinovitei cronice si leziunilor instabile de cartilaj articular.
Stadializarea pe articulatii a afectiunilor tratabile cu PRP:
UMAR: tendinita/ ruptura calotei ms. rotatori, bursita subacromiala, tendinita ms. biceps brahial, artroza
COT: epicondilita laterala/mediala, tenosinovita, artroza
SOLD: sindromul tractului iliotibial, tendinita ms psoas, tendinita trohanteriana
GENUNCHI: tendinita rotuliana, sindromul tractului iliotibial, gonartroza, ruptura LIA, LIP, menisc (postoperator).
GLEZNA: tendinita achileana, peroniera, plantara, tibiala posterioara, artroza de glezna
Cum vindeca terapia cu PRP?
Factorii de creştere sunt eliberati din cantitati mari de trombocite activate la locul leziunii. Acest lucru duce la o reactie inflamatorie induse, care initiaza o cascada puternica de reactii necesare procesului de vindecare. Factorii de crestere stimuleaza fluxul de sange, promoveaza formarea matricei, care este „baza” tuturor tesuturilor moi, restaurand tendoanele şi ligamentele, care au fost anterior compromise, şi „inaspreste” cartilajul pentru a deveni mai ferm şi elastic.
– Riscul de infectie este minim, toate kiturile existente pe piata oferind tehnici de recoltare, centrifugare si injectare care respecta regulile de asepsie.
Listă servicii:
- Analize de laborator (hematologie, imunologie și autoimunitate)
- Bilanț articular anatomic și funcțional
- Bilanț neuromuscular
- Consult medic primar
- Diagnostic, investigații imagistice, tratament și recuperare afecțiuni reumatice cronice de tip degenerativ: boala artrozică
- Diagnostic, investigații imagistice, tratament și recuperare boli osoase cronice: osteoporoză, osteomalacie, boala Paget a osului
- Diagnostic, investigații imagistice, tratament și recuperare boli osteoarticulare cronice de tip dismetabolic: gută, artropatii microcristaline
- Diagnostic, investigații imagistice, tratament și recuperare boli reumatice de tip abarticular: periartrite, tendinite, bursite
- Diagnostic, investigații imagistice, tratament și recuperare sindroame de compresie și/sau iritație radiculară
- Ecografie articulară
- Ecografie musculo-scheletală
- Evaluarea scorurilor radiologice articulare
- Infiltrații intraarticulare
- Infiltrații paravertebrale
- Infiltrații periarticulare
- Infiltrații țesuturi moi
- Monitorizarea clinică și biologică a pacienților
- Osteodensitometrie
- Puncții articulare - artrocenteză (examenul lichidului sinovial)
- Radiografia articulațiilor
- Stabilirea planului terapeutic
- Stabilirea unui plan de educație pentru sănătate în scop profilactic și de recuperare